Hlavní obsah

Spojence čeká dlouhý boj proti ruské agresi. Putin selhal, řekl Biden

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden během projevu na nádvoří varšavského zámku.

Reklama

aktualizováno •

„Pro ruskou invazi na Ukrajinu neexistuje žádné ospravedlnění, důvody uváděné Moskvou jsou nemravné a cynické,“ řekl dnes v projevu ve Varšavě americký prezident Joe Biden.

Článek

Viníkem války je podle amerického prezidenta Bidena ruský prezident Vladimir Putin, který už dál nemůže zůstat u moci. Spojenci se musejí připravit na dlouhý a složitý boj. „Ani nemyslete na to, že byste vstoupili na jediný centimetr území NATO,“ vzkázal Biden Rusku.

„Není pochyb, že Putin neuspěl a je to strategické selhání Ruska. Putin selhal. NATO je silnější, než kdy bylo. Ukrajinci svádí neskutečný boj,“ řekl ve svém projevu dále americký prezident. „Rusko dnes udusilo demokracii a snaží se o to jinde, nejen ve své vlasti. Putin má tu drzost říct, že denacifikuje Ukrajinu. Je to lež, je to jen cynické a on to ví,“ uvedl také Biden.

Biden Putina mimo jiné označil za „diktátora s cílem obnovit impérium“. „Je to běh na dlouhou trať. Je to úkol této doby, této generace. Z největší temnoty se rodí nejsvětlejší budoucnost. Nemějte strach,“ řekl Biden ve svém projevu. „Pro lásku boží, ten člověk nesmí zůstat u moci,“ řekl také americký prezident o Putinovi.

Čtyři týdny války na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, ČTK, Profimedia.cz

Čtyři týdny války na Ukrajině.

V noci ze středy na čtvrtek (z 23. na 24. února) vtrhla ruská armáda na Ukrajinu. Seznam Zprávy připravily sérii textů, analýz a rozhovorů ke čtyři týdny trvající válce.

VÁLKA DEN PO DNI – chronologický přehled, jak postupovaly boje v prvním měsíci.

TVÁŘE MRTVÝCH – Jména, fotografie a osudy konkrétních obětí války.

VĚŘÍTE PUTINOVI? – Jak se změnil pohled Rusů na jejich prezidenta?

NA VÝCHODNÍ FRONTĚ – Pohled experta na válku jako vojenskou operaci.

JÁ, UKRAJINEC – Konkrétní zkušenost ukrajinského uprchlíka.

RUBLY, HŘIVNY, KORUNY – Jak Rusko, Česko a Západ zvládají ekonomické dopady války.

KOMENTÁŘ ŠÉFREDAKTORA – Co nám válka dala, když tolik ničí.

Šéf Bílého domu použil srovnání s bojem proti komunismu během studené války a ujistil, že USA stojí pevně na straně Ukrajiny a že Severoatlantická aliance bude v případě útoku bránit každý centimetr území členských států. Zároveň ale vzkázal Rusům, že je nepovažuje za nepřátele, podle něj je invaze na Ukrajinu dílem Kremlu.

Americký prezident Joe Biden dnes v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině nazval ruského prezidenta Vladimira Putina řezníkem. Řekl to při setkání s ukrajinskými uprchlíky ve Varšavě. Biden se o šéfovi Kremlu vyjádřil nelichotivě už několikrát. „Bidenovy urážky na Putinovu adresu zužují možnosti pro zlepšení vztahů Moskvy s Washingtonem,“ zareagoval mluvčí Kremlu.

Na otázku, co si myslí o Vladimiru Putinovi – „vzhledem k tomu, co těmto lidem způsobil“ – americký prezident podle agentury AFP odpověděl jednou větou: „Je to řezník.“ Setkání šéfa Bílého domu s ukrajinskými uprchlíky na Národním stadionu v polské metropoli přitom živě přenášelo několik televizních stanic.

Bidenovo vystoupení zakončilo čtyřdenní cestu, která zahrnovala i dřívější zastávku na sérii summitů v Bruselu. Americký prezident též jednal s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Na jednání s Dudou, které se značně protáhlo, zopakoval Joe Biden hned několikrát, že je čl. 5 NATO o kolektivní obraně „posvátným závazkem“.

Podle Evropské unie uprchlo z Ukrajiny přibližně 3,5 milionu Ukrajinců, z nichž polovina jsou děti. Do Polska mířili nejčastěji.

Očekává se, že dvojice prezidentů probere roztržku, kterou vyvolal způsob, jakým chtěli Poláci poskytnout Ukrajincům stíhačky. Washington, který se snaží vyhnout přímému konfliktu s Ruskem, odmítl překvapivou nabídku Polska na přesun stíhaček MIG-29 ruské výroby na americkou základnu v Německu. Stroje měly být poté podle Varšavy prostřednictvím NATO předány ukrajinské armádě. To však Pentagon odmítl.

Nyní chce Polsko urychlit nákup amerického protivzdušného systému Patriot, stíhaček F35 a tanků pro svou vlastní bezpečnost. Chce ujištění, že platí závazek NATO bránit své členy.

Reklama

Doporučované