Hlavní obsah

Bizarní výkyvy na pólech šokují vědce. Antarktida se ohřála o 40 °C

Foto: Profimedia.cz

Fotografie tajícího ledu v Alta Bay na Antarktidě.

Reklama

Na pólech Země vědci v posledních dnech pozorují bezprecedentní událost – teploty tam vystoupaly o několik desítek stupňů nad průměrné teploty. Obzvlášť nezvyklé jsou změny počasí na Antarktidě, kde se oteplilo o 40 °C nad normál.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Na Antarktidě začíná podzim a na polárních stanicích Concordia a Vostok, které obě leží v nadmořské výšce přes 3000 metrů, bývá touto dobou obyčejně kolem mínus padesáti nebo šedesáti stupňů. V pátek ale Concordia naměřila -12,2 °C a Vostok -17,7 °C.

Oproti normálu jde tedy o výkyv asi o 40 stupňů. Rekord nejvyšší naměřené teploty za 65 let měření byl překonán o celých 15 stupňů, což nechává odborníky z celého světa v údivu. O den později navíc Concordia zaznamenala ještě o necelý stupeň teplejší hodnoty.

Krátce před oteplením na jihu planety se asi o 30 stupňů nad průměr oteplilo i v Arktidě. Na rozdíl od Antarktidy tam sice vědci výrazné oteplování sledují už delší dobu, ale přesto jde o nezvyklý jev.

V kombinaci s oteplením na Antarktidě jde podle vědců o něco, co se ještě nikdy nestalo a nikdo ani nevěřil, že je to vůbec možné.

Antarktida se totiž na rozdíl od Arktidy (s výjimkou teplejšího Antarktického poloostrova) příliš neotepluje a teploty tam jsou, obzvlášť ve srovnání se změnou klimatu ve zbytku světa, poměrně stabilní. Vědci jsou proto v šoku a obávají se, že to přestává platit.

Vedoucí českého antarktického výzkumného programu na vědecké stanici Johanna Gregora Mendela Daniel Nývlt upozornil, že nezvykle teplo bylo i na východním pobřeží Antarktidy.

„V Terra Nova Bay bylo naměřeno 7 °C a na australské stanici Casey 5,6 °C. Takto vysoké teploty se jen zřídka objevují v okrajových částech Antarktidy v průběhu ledna, kdy letní teploty kulminují, ale v březnu nebyly za více než 65 let měření nikdy zaznamenány,“ řekl Nývlt Seznam Zprávám.

Současná horká vlna podle něj přinesla na východ zamrzlého kontinentu „teploty, které jsou o 30 až 50 °C vyšší, než dlouhodobé teploty pro danou část roku“.

„Neuvěřitelné“, reagují vědci

„Bylo by to neuvěřitelné, pokud by to nebyla pravda. Je to tak děsivé, že to nelze popsat slovy. Válka, kterou jsme vedli proti přírodnímu světu, se z klimatického hlediska stala jadernou,“ napsal k tomu na Twitter britský ekolog a novinář George Monbiot.

Za „omračující“ označil události posledních dní i Walt Meier z referenčního středisko Spojených států na podporu polárního a kryosférického výzkumu (National Snow and Ice Data Center in Boulder) v Coloradu.

Autor studií o teplotách na jižním pólu Stefano Di Battista zase na Twitteru uvedl, že aktuální anomálie by byly jen před několika dny považované za nemožné.

Podle Jonathana Willa z univerzity Grenoble Alpes ve Francii tato „bezprecedentní událost otočila vzhůru nohama vědecká očekávání o antarktickém klimatu“.

Výkyv způsobil vpád teplého vzduchu z Austrálie

Nývlt vysvětlil, že extrémní oteplení způsobil vpád teplého vzduchu z jižní Austrálie, který se dostal hluboko do Východní Antarktidy. Na pobřeží ho navíc doprovází intenzivní srážky, které podle českého polárníka přispějí k výraznému pozdnímu tání ledové hmoty na okraji kontinentu.

„Celé situaci přispělo poměrně zvláštní rozmístění tlakových útvarů nad Antarktidu a stočení takzvaných jet streamů do vyšších zeměpisných šířek právě v prostoru Východní Antarktidy,“ řekl Nývlt.

Jde podle něj o podobný vpád horkého vzduchu, který v roce 2020 vytvořil podmínky pro dosavadní rekord 18,3 °C naměřený na stanici Esperanza v severní části Antarktického poloostrova.

„V souvislosti s klimatickou změnou budou vpády teplého vzduchu do Antarktické oblasti častější, což bude mít za následek masivní odtávání ledovcové hmoty především v okrajové části Antarktidy, protože vzduch nad Antarktickým polárním platem prozatím pozitivní teploty ani v těchto horkých vlnách nevykazuje,“ vysvětlil odborník.

Reklama

Související témata:

Doporučované