Hlavní obsah

Otočka britské policie. Začala vyšetřovat večírky v Downing Street

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson čelí několika obviněním z porušení covidových opatření.

Reklama

aktualizováno •

Metropolitní policie bude vyšetřovat lockdownové večírky Borise Johnsona. V Downing Street se v době platnosti přísných pandemických opatření konalo několik setkání. Premiér se za některá omluvil, přesto čelí výzvám k rezignaci.

Článek

Šéfka Metropolitní policie Cressida Dicková podle BBC řekla, že policie zahájila trestní vyšetřování na základě informací poskytnutých vyšetřovacím týmem úřadu vlády. The Guardian poznamenal, že se jedná „o pozoruhodnou změnu v postupu Metropolitní policie“. Ta dříve prohlašovala, že nechce vyšetřovat porušení covidových opatření zpětně.

K dodatečnému vyšetřování některých vysoce postavených osob podle Dickové přece jen došlo i v minulosti. „Případy, kdy jsme tak učinili, byly ty, které se jevily jako nejzávažnější a nejkřiklavější typy porušení,“ uvedla.

Dicková oznámila, že Metropolitní policie „nyní vyšetřuje řadu akcí, které se v posledních dvou letech odehrály v Downing Street a ve vládních budovách v ulici Whitehall“. Policisté podle ní vyhodnotili i několik dalších událostí, k nimž zřejmě došlo, ale na základě dostupných informací je vyšetřovat nebudou. Které akce přesně jsou v hledáčku policie, Dicková neupřesnila.

Oznámení o vyšetřování přišlo den poté, co vyšlo najevo konání další lockdownové party, narozeninové oslavy Borise Johnsona během první koronavirové uzávěry na jaře 2020. Se zjištěními přišla televizní stanice ITV. V té době platily přísné restrikce zakazující společenská shromáždění uvnitř budov. Party se podle ITV měl zúčastnit také tajemník premiéra Martin Reynolds nebo ředitel tiskového odboru Jack Doyle.

Narozeninovou oslavu z 19. června 2020 podle stanice ITV pomohla zorganizovat premiérova tehdejší přítelkyně a dnes manželka Carrie. Setkání mělo proběhnout krátce po 14. hodině v místnosti Cabinet Room po návratu Borise Johnsona z oficiální návštěvy školy v Hertfordshire.

Akce se měla zúčastnit nejméně třicítka lidí, a to i mimo personál Downing Street 10. Mezi návštěvníky premiérova sídla prý byla například i interiérová designérka Lulu Lytleová, která měla v tu dobu na starost renovaci Johnsonova bytu, jež také vyvolala kontroverze.

Ještě devět dní před údajnou narozeninovou oslavou v premiérově sídle přitom premiér Johnson vyzval veřejnost, „aby i nadále projevovala zdrženlivost a respektovala pravidla, která slouží k tomu, aby nás všechny udržela v bezpečí“.

Premiérův úřad ale zjištění ITV popírá a tvrdí, že premiér hostil venku jen malý počet rodinných příslušníků. Celé shromáždění mělo podle stanice trvat přibližně dvacet až třicet minut. Podle Downing Street se ale zaměstnanci jen „krátce sešli“, aby „popřáli premiérovi všechno nejlepší k narozeninám“, a premiér se zdržel „méně než 10 minut“, cituje úřad BBC.

Kritizované večírky už vyšetřuje jedna z nejvýše postavených úřednic v zemi Sue Grayová. Její zpráva se očekávala tento týden, ale podle BBC ji teď úřad vlády publikovat nebude právě kvůli tomu, že události vyšetřuje i policie.

„Je to další důkaz toho, že máme premiéra, který se domnívá, že pravidla, jež vytvořil, pro něj neplatí. Nemůžeme si dovolit pokračovat s touto chaotickou vládou bez kormidla. Premiér rozptyluje pozornost národa a musí odejít,“ okomentoval zjištění o narozeninové party předseda labouristů Keir Starmer.

Rezignaci Borise Johnsona v souvislosti s večírkovou aférou nepožadují jen opoziční politici, ale i někteří členové jeho vlastní Konzervativní strany. Mezi nimi jsou například lídr skotské odnože strany Douglas Ross nebo poslanec William Wragg, který dokonce obvinil premiérovo okolí ze snahy vydírat některé zákonodárce, aby Johnsona udrželi u moci. Wragg už kvůli tomu vypovídal na policii.

Reklama

Doporučované