Hlavní obsah

Burkiny i nahoře bez. Plavková revoluce spustila ve Francii politickou bouři

Foto: Profimedia.cz

Francouzské přímořské letovisko Nice burkiny zakázalo již v roce 2016.

Reklama

Francouzské město Grenoble uvolnilo pravidla týkající se plaveckých úborů ve veřejných bazénech. Od června se budou smět ženy koupat i v jednodílných plavkách zahalujících celé tělo, nebo naopak bez horního dílu plavek.

Článek

Z plavek pokrývajících celé tělo, které používají některé muslimky, se v posledních letech ve Francii stalo kontroverzní téma. Kritici je považují za symbol plíživého islamismu a urážku francouzských sekulárních tradic a mnozí zastánci pravice a některé feministky by je chtěli přímo zakázat.

Ve většině francouzských veřejných bazénů platí přísná pravidla, uvedl britský The Guardian. Například muži musí nosit přiléhavé závodní plavky, a ne delší šortky. V současné době městské bazény v Grenoblu zakazují používat svršky s ochranou proti UV záření s výjimkou svršků s krátkým rukávem pro děti do 10 let nebo pro dospělé, kteří předloží potvrzení od lékaře.

Starosta Grenoblu Éric Piolle ale na pondělním zasedání městské rady předložil návrh umožnit lidem oblékat se ve venkovních bazénech, „jak se jim zlíbí“. Nová pravidla by umožnila ženám i mužům plavat nahoře bez a všem plavcům nosit plavky pokrývající celé tělo, tedy i burkiny. Ať už je důvodem ochrana před sluncem, nebo náboženské přesvědčení.

Na zasedání městské rady se mu podařilo shromáždit dostatek hlasů pro schválení změny, přestože neměl podporu vlastní strany, která se od opatření distancovala. Po dvou a půl hodinách napjaté debaty rada schválila „plavkovou revoluci“ nejtěsnějším poměrem hlasů – 29 členů bylo pro, 27 proti a 2 se zdrželi. „Chceme jen, aby se ženy a muži mohli oblékat, jak chtějí,“ řekl Piolle v pondělí televizní stanici RMC.

Město může přijít o peníze

Na Piollu se ale snesla vlna kritiky. Bývalý starosta Alain Carignon rozhodnutí svého nástupce zkritizoval a na zasedání zastupitelstva vyzval k uspořádání místního referenda. „Tak citlivé téma nelze prosadit silou. Nemáte žádnou legitimitu, nebyl jste k tomu zvolen,“ řekl Carignon.

Předseda regionální rady oblasti Auvergne-Rhône-Alpes Laurent Wauquiez nicméně pohrozil, že v případě uvolnění pravidel zastaví městu veškeré peníze z regionálního rozpočtu. „Piolle hodlá povolit nošení burkin v městských bazénech. Varuji ho, pokud to udělá, region zastaví veškeré financování města Grenoble,“ napsal Wauquiez. „Tváří v tvář tomuto separatismu – jak jsem slíbil, region okamžitě zastavuje veškeré dotace městské radě Grenoblu,“ dodal na Twitteru.

„Cílem burkin je jednoduše řečeno zavést islamistické normy do veřejného volného času,“ napsal v otevřeném dopise šéf rady departementu Jean-Pierre Barbier. Další politici podepsali otevřený dopis proti celotělovým plavkám, které podle nich představují „útlak a podřízenost žen“. Bývalý šéf Socialistické strany v regionu Grenoble-Alpes Christophe Ferrari uvedl, že Piolle podniká „nepochopitelnou křížovou výpravu jednoho muže“.

Piolle ale později upřesnil, že nová pravidla se netýkají výhradně burkin a že burkiny nejsou problém. Řekl, že tento spor ukazuje, že kvalita francouzské veřejné politické debaty klesá. „Přestaňte v naší zemi stigmatizovat a diskriminovat muslimy. Přestaňte měnit ženy v sexuální objekty tím, že říkáte, co mají nosit,“ řekl podle webu The Guardian.

Otázka, jak se lidé oblékají do bazénu, je ve Francii citlivá. „Zdá se mi, že si (starosta Piolle) neuvědomuje, jak škodí našim republikánským hodnotám,“ řekla v pondělí Prisca Thevenotová, mluvčí strany prezidenta Emmanuela Macrona. Rozhodnutí by mohlo podle ní podpořit vliv islámu a ohrozit francouzský sekularismus.

Celostátní debata před volbami

Regionální spor vrátil burkiny do popředí zájmu na celostátní úrovni a oživil francouzskou veřejnou debatu před parlamentními volbami, které se uskuteční příští měsíc, napsal web France24.

Macron podle webu The Guardian doufá, že v parlamentních volbách získá většinu, čelí však výzvě ze strany aliance levicových stran vedené Jeanem-Lucem Mélenchonem. Zvýšit počet svých mandátů chce také strana Národní sdružení nakonec neúspěšné kandidátky na prezidenta Marine Le Penové. Ta podle Guardianu využila spor o burkiny k útoku na levicovou parlamentní alianci a prohlásila, že do ní patří „obhájci burkin v bazénech“.

Není to poprvé, co burkiny vyvolaly politický spor těsně před klíčovými volbami. První debaty se kolem těchto plavek ve Francii rozbouřily v létě 2016, těsně před prezidentskými volbami. Asi 30 francouzských pobřežních letovisek tehdy nošení burkin na plážích zakázalo, a to na základě iniciativy starosty Cannes. Naopak severofrancouzské město Rennes povolilo burkiny v bazénech už v roce 2019.

Nošení náboženských symbolů na veřejnosti je ve Francii velice citlivé téma zejména s ohledem na důraz, který země klade na odluku církve a státu. Francie se v roce 2011 stala prvním evropským státem, který vydal zákon zakazující nošení náboženských symbolů na veřejnosti, a to včetně závojů a šátků zahalujících obličej.

Reklama

Související témata:

Doporučované