Hlavní obsah

Česko jako unijní rebel. Tento plán pro Gazu zvedne migrační vlnu, varují ostatní

Foto: Ahmad Salem/Bloomberg, Getty Images

Palestinci s dvojím občanstvím odcházejí z Pásma Gazy do Egypta. Za středu hranice podle OSN překročilo asi 400 lidí.

Reklama

Česká podpora Izraele narazila na jiné zájmy země v migrační politice. Masivní přesun obyvatelstva Gazy do Egypta, za který měli Češi lobbovat, by mohl vyvolat další uprchlickou vlnu do EU.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prosazuje v jednáních s diplomaty v Evropské unii svůj plán přesídlení uprchlíků z Gazy do sousedního Egypta. Masivní přesun zhruba dvou milionů obyvatel ale odmítá jak samotný Egypt, tak i velké evropské státy, jako jsou Francie, Německo či Velká Británie.

Myšlenku ale podle informací deníku The Financial Times podpořily na uzavřených diplomatických jednáních i dva unijní státy –⁠ Česko a Rakousko.

Česko je sice známým přítelem Izraele, za nějž se při hlasováních v OSN i jinde staví, podporou přesídlení obrovského množství civilistů by ale popřelo svou dlouhodobou migrační politiku –⁠ v ní obvykle trvá na principu, že se má lidem v nouzi pomáhat na místě.

Vzhledem k odporu Egypta k přijetí Palestinců by se miliony zbídačených obyvatel Pásma Gazy nejspíš ocitly v nelehkém postavení. Egypt už tak trápí ekonomické problémy, k nimž patří vysoká nezaměstnanost a rostoucí ceny. Panují proto obavy, že by se Palestinci mohli po vystěhování pokoušet dostat do Evropy.

„Pokud by nastaly v regionu další potíže, okamžitě bychom měli obrovské problémy v Evropě kvůli uprchlíkům,“ řekl jasně v rozhovoru pro agenturu AP šéf Evropské rady Charles Michel.

Riskují tedy Češi lobbováním za návrh izraelské vlády rozpoutání nové migrační vlny? To není tak jisté, Ministerstvo zahraničí dává zjevně od této aktivity ruce pryč: „S těmito otázkami se prosím obraťte na Úřad vlády, který má vyjednávání na úrovni vlád a Evropské rady v gesci,“ napsal na dotazy SZ mluvčí české diplomacie Daniel Drake.

„My nikoho nikam neposíláme,“ ohradil se při náhodném setkání s autorem článku i vysoký představitel resortu.

Mluvčí vlády Václav Smolka ale výše zmíněnou diplomatickou aktivitu přímo nepopřel: „Úniky informací z uzavřených jednání nekomentujeme,“ odpověděl s tím, že obecně je dlouhodobou snahou vlády, aby byla situace ohledně uprchlíků řešena vždy v regionu, kde daný konflikt probíhá. Poté zdůraznil český přínos v přijímání uprchlíků z Ukrajiny a potřebu bránit se nelegální migraci.

Biden se shodl se Sísím

Proti posílání Palestinců z Gazy se vyslovil i americký prezident Joe Biden při rozhovoru se svým egyptským protějškem Abdalem Fattáhem Sísím: „Diskutovali i o důležitosti ochrany životů civilistů, respektování mezinárodního humanitárního práva a zajištění, aby nebyli Palestinci z Gazy přemístěni do Egypta nebo jiné země,“ píše se na webových stránkách Bílého domu.

Heslo českých politiků o pomoci potenciálním uprchlíkům v jejich domovských zemích je podle experta na migraci Víta Novotného opravdu pouhým heslem, ve skutečnosti příliš neplatí. „Neexistuje žádný důkaz o tom, že by poskytování pomoci na místě jakkoliv zabraňovalo další migraci,“ říká. Dodává nicméně, že pomoc na místě by nevztahoval na tuto konkrétní situaci, tedy na oblast, kde se přímo válčí.

Možnost uprchlické vlny vidí v případě přesunu dvou milionů lidí do Egypta reálně: „Ano, zvednout by se mohla. Pokud už vezmeme variantu, že by s tím přesunem Egypt souhlasil, musel by dvěma milionům lidí poskytnout ubytování. Logika velí, že řada z nich by se snažila dostat do nějakého přívětivějšího místa, tedy do Evropy,“ myslí si Vít Novotný.

Nelegální migrace z Egypta je podle něj je nyní dost malá, protože cesta přes Středozemní moře je dlouhá a migraci navíc brání i egyptská pobřežní stráž. Lidé, kteří ze země utíkají, proto volí spíše cestu přes Libyi. „Pravda je, že kdybych si měl vybrat mezi dvěma špatnými variantami, asi by bylo lidem lépe v Egyptě než v Gaze,“ uznává.

Reklama

Doporučované