Hlavní obsah

Čína se bojí návratu Trumpa. Jeho vítězství by ale pro ni mělo výhody

Foto: Jonah Elkowitz, Shutterstock.com

Donald Trump na únorové konferenci CPAC.

Reklama

Pokud se Donald Trump vrátí do Bílého domu, Čína by mohla výrazně ztratit. Na stole jsou pro ni ovšem i možné výhody, včetně přiblížení se jejím plánům s Tchaj-wanem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za pár měsíců si v USA zvolí nového prezidenta a finální souboj se nejspíše odehraje mezi Joem Bidenem, současnou hlavou státu, a jeho předchůdcem Donaldem Trumpem.

Nejistota, kdo nakonec v Bílém domě usedne a bude udávat domácí i zahraniční agendu, ale mnohé zahraniční hráče nenechává klidnými.

Jednou ze zemí, která již americké volby opatrně vyhlíží, je Čína, kde minulý týden začalo pravidelné zasedání tamního parlamentu. A přestože veřejně se vysocí čínští představitelé spíše zdržovali jasných komentářů, za zavřenými dveřmi se podle odborníků o blížících se volbách nejspíše diskutuje mnohem přímočařeji.

Zatímco na veřejnosti se tak zmiňovala hlavně klíčová strategie přeměny země v technologicky vyspělou velmoc, kterou můžeme vnímat jako snahu o ochranu Číny třeba před technologickými omezeními americké administrativy, v hlavách čínských politiků leží otázka, jaký dopad bude mít na vztahy obou zemí možný návrat Trumpa k moci.

Napjaté vztahy

V posledních letech se vztahy mezi Čínou a USA vyvinuly v přímou konkurenci a otevřené spory v mnoha globálních otázkách i oblastech. A i když jde o něco, co lze pozorovat také u Bidenovy administrativy, byla to ta Trumpova, která vnesla do čínsko-amerických vztahů více nestabilních faktorů a příčin přímých konfliktů.

Zejména v posledním roce svého působení Trump eskaloval některé bezpečnostní otázky mezi oběma zeměmi a přišel se sankčními cly na čínské zboží. Restrikce, které jeho vláda uvalila na čínské technologické společnosti včetně Huawei či TikToku, pak vzájemné vztahy ještě zhoršily.

Joe Biden a Čína

Černé vyhlídky na znovuzvolení Trumpa neznamenají, že by čínští představitelé nadšeně vítali Bidenovo setrvání v Bílém domě. Současný prezident je sice vyrovnanější oponent, který je v některých oblastech ochotný s Pekingem spolupracovat, sám je však vůči Číně ostražitý a kromě zachování některých opatření svého předchůdce přidal i některá vlastní.

Biden mimo jiné velmi pečuje o americká spojenectví v Asii, což se projevuje například snahou o sblížení Soulu a Tokia v oblasti bezpečnostní spolupráce a vojenských cvičení. Úřadující hlava státu se pak nedrží zpět ani v případě otázky Tchaj-wanu a během svého funkčního období se Biden několikrát projevil jako jeho rozhodný zastánce.

Foto: X.com/POTUS

Americký prezident a jeho čínský protějšek v listopadu 2022.

Nejen zmiňovaná cla, jak upozorňuje web CNN, by podle spekulací mohl Trump v případě svého zvolení posunout na další úroveň. To by však čínské ekonomice v dnešní době, kdy v zemi ochabuje spotřebitelská poptávka a panuje třeba vysoká nezaměstnanost mladých, mohlo zasadit velkou ránu.

Zda by Trump k takto drastickým opatřením přistoupil, samozřejmě není jisté. Podle odborníků však Čína již pravděpodobně zvažuje pohotovostní plány, podle kterých by například více čínských firem mohlo založit obchody v místech, kde by se i se svým zbožím vyhnuly daním.

Čínští lídři by se pak zase mohli snažit pěstovat hlubší vztahy s jinými trhy, jako je ten evropský, aby případnou mezeru po USA zaplnili.

Potenciální výhody

Přestože je Trump všeobecně považován za mnohem nepředvídatelnější sílu než Biden, což samo o sobě představuje nebezpečné riziko, CNN upozorňuje, že jeho zvolení by Číně mohlo i prospět.

Do karet by jí mohl hrát jeho potenciál zvrátit současnou geopolitickou rovnováhu, která dnes víceméně spočívá v tom, že USA a jejich spojenci se stále více spojují proti Rusku a hrozbě rostoucí Číny. Pokud by se však USA od svých partnerů kvůli Trumpově postoji „Amerika na prvním místě“ distancovaly, mohl by se tím snížit tlak na Čínu.

Co by mohl přinést Trumpův návrat?

Pokud se Donald Trump opět dostane do Bílého domu, může prosazovat velké změny nejen doma. Seznam Zprávy přinášejí přehled zemí, které mají důvod k obavám.

To by pak pro Peking představovalo významnou příležitost dále rozvíjet vlastní globální ambice, včetně jejích plánů pro Tchaj-wan. Ten sice čínská komunistická strana nikdy neovládala, činí si na něj však nárok a slíbila, že v případě potřeby ho klidně ovládne silou.

Trump sice snahy Kongresu o posílení amerických neoficiálních vztahů a obranné podpory Tchaj-wanu v minulosti podpořil, jeho řeči o všeobecné neochotě zapojovat USA do nákladných válek však (nejen) Tchajwance zrovna neuklidňují.

Reklama

Související témata:

Doporučované