Hlavní obsah

Čistky v Rusku začaly, zatčen byl generál Surovikin

Foto: Repro: vk.com/concordgroup_official

Za údajnou podporu vzpurného vůdce žoldnéřů Jevgenije Prigožina (na snímku) byl zatčen generál Sergej Surovikin.

Reklama

aktualizováno •

Tažení vagnerovců na Moskvu má v ruské armádě dozvuky. Podle vojenských blogerů začínají čistky na vyšších i nižších pozicích ve snaze odstranit příznivce žoldnéřů. Zatčen již byl generál Surovikin, který měl podpořit Prigožina.

Článek

Pochod vagnerovců na Moskvu zaskočil převážně tím, jak snadno jednotky postupovaly. Když byly asi 300 kilometrů před ruskou metropolí, vzpouru nečekaně ukončila dohoda zprostředkovaná běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem.

Okolo dění, které otřáslo pozicí ruského prezidenta Vladimira Putina a bezpečností v zemi, stále panuje řada nejasností. Přibývá nicméně indicií nasvědčujících tomu, že vagnerovci a jejich vůdce Jevgenij Prigožin měli podporu i u některých představitelů ruské armády.

O chystané vzpouře měl podle zjištění listu The New York Times (NYT) dopředu vědět vysoce postavený ruský generál Sergej Surovikin. USA nyní vyšetřují, zda tento bývalý velitel ruských jednotek nasazených na Ukrajině pomáhal akci vagnerovců i plánovat.

The Moscow Times od dvou zdrojů blízkých ruskému ministerstvu obrany potvrdily, že ve čtvrtek byl zatčen Surovikin. „Situace s ním nebyla pro vlast v pořádku. Víc k tomu říct nemůžu,“ komentoval důvod zatčení jeden ze zdrojů.

„V kontextu Prigožina si zřejmě Surovikin vybral stranu během povstání a oni ho chytili za koule,“ uvedl druhý zdroj a na otázku The Moscow Times, kde je generál nyní, odpověděl: „Tyto informace nekomentujeme ani prostřednictvím interních kanálů.“

Podle zdroje The Moscow Times není zcela jasné, zda Surovikin skutečně věděl o Prigožinově povstání, na rozdíl od domněnek jiných médií.

„Když dostal za úkol přečíst text na kameru, nechoval se zrovna poslušně. Byl vůči vedení dost drzý,“ popsal jeden ze zdrojů. Kvůli tomu podle něj mohl vzniknout dojem, že Surovikin je součástí „prigožinské koalice“.

Generála Surovikina v lednu ve velení „speciální vojenské operace“ na Ukrajině dokonce nahradil náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Nicméně svůj vliv v ruské armádě a popularitu mezi vojáky si uchoval. Generál se ostatně stal hlavním velitelem vzdušných sil.

„Podle mého názoru šlo v (lednové) personální výměně přinejmenším zčásti o způsob, jak upevnit kontrolu ministerstva obrany nad vedením války, když Prigožin přebíral větší roli,“ napsal ke zjištěním analytik Rob Lee na twitteru.

Důsledky vagnerovské vzpoury

Kreml se po víkendovém dramatu na jihu Ruska snaží napravit škody. Mluví o jednotě, zdůrazňuje, že vzpoura vagnerovců nemohla skončit jinak než neúspěchem. Politické body si ale připsal běloruský diktátor Alexandr Lukašenko, jenž zprostředkoval dohodu mezi Moskvou a vůdcem vzbouřenců Jevgenijem Prigožinem.

Gerasimov má totiž blízko k šéfovi rezortu obrany Sergeji Šojguovi, kterého opakovaně Prigožin velmi tvrdě kritizoval. Vůdce vagnerovců oba muže označil i za cíle, proti nimž byla namířená jeho vzpoura.

„Mezi aktivní a pasivní podporou Prigožinových akcí je ale samozřejmě značný rozdíl a žádný z ruských generálů se k jeho podpoře veřejně nehlásil,“ připomněl Lee v souvislosti se Surovikinem.

Přední světový expert na Rusko Mark Galleoti poznamenal, že je vůči zjištěním deníku skeptický. „Surovikin rychle veřejně vyzval vagnerovce, aby se stáhli, a jasně prohlásil, že - v rozporu s předchozím podezřením, že má blízko k Prigožinovi - je loajální Kremlu,“ připomněl odborník na twitteru.

Američtí představitelé podle deníku zaznamenali náznaky, že Prigožinův pokus o násilnou změnu ve vedení ministerstva obrany mohli podpořit i další ruští generálové. Podle expertů citovaných NYT by totiž šéf vagnerovců akci nezahájil, pokud by nevěřil, že má podporu u vlivných představitelů.

Lee také upozornil, že by pozornost měla směřovat i k osobě Michaila Mizinceva, bývalému generálovi, který nechvalně proslul při obléhání Mariupolu. Ten se totiž na podzim poté, co ho ministerstvo obrany zbavilo funkce, údajně přidal k Vagnerově skupině.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil informace zveřejněné americkým deníkem za spekulace a pomluvy.

V ruské armádě probíhají čistky, tvrdí váleční blogeři

Ruští váleční blogeři tvrdí, že v souvislosti s víkendovým děním zahájily úřady čistky ve snaze zbavit se řady vysoce i níže postavených vojáků, kteří vzpouře nijak nebránili.

„Nerozhodnost při potlačování vzpoury je záminkou, na jejímž základě jsou odstraňovány nežádoucí osoby i lidé, kteří skutečně selhali v otázkách bojové přípravy, mobilizace a logistického zabezpečení,“ napsal proválečný blogger Rybar, který má na telegramu více než milion sledujících. Patří ke kritikům ruského ministerstva obrany a jeho informace bývají obvykle poměrně spolehlivé.

Shrnutí víkendových událostí

  • V pátek večer Prigožin obvinil ruskou armádu z ostřelování vagnerovců a oznámil začátek „pochodu spravedlnosti“.
  • V sobotu ráno Prigožin oznámil, že obsadil Rostov na Donu a táhne dál na Moskvu. Kolona vagnerovců měla později obsadit i vojenské budovy ve městě Voroněž a dostat se až do vzdálenosti 200 kilometrů od Moskvy.
  • Večer nicméně Prigožin uvedl, že „otáčí kolonu“ a vrací se opačným směrem. Běloruský diktátor posléze přišel s prohlášením, že došlo k dohodě, na jejímž základě Rusko zruší stíhání Prigožina, který má odjet do Běloruska.

Upozornil také, že Surovikin je od soboty nezvěstný a o tom, kde by se mohl nacházet, nejsou žádné informace.

Další blogeři pak píšou, že se čistky týkají i nižších důstojníků. Podle blogera Romanova hrozí letcům, kteří odmítli zasáhnout konvoje, ve kterých byli jak vagnerovci, tak civilisté, trestní stíhání. Do problémů se měla dostat i pohraniční stráž, která odmítla zahájit palbu na kolonu stovky vozidel Vagnerovy skupiny.

Kreml přitom v úterý uspořádal setkání s důstojníky ruské armády a tajných služeb, kteří se podíleli na potlačení vzpoury Vagnerovců, s prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

Doporučované