Hlavní obsah

Další nejasné úmrtí. Po pádu zemřel Putinův kritik

Foto: Profimedia.cz

Americký podnikatel a Putinův kritik Dan Rapoport.

Reklama

Ve Spojených státech zemřel Putinův kritik Dan Rapoport. Za nestandardních okolností letos zemřelo již několik ruských oligarchů, například manažer energetické společnosti Gazprom Leonid Schulman.

Článek

Dvaapadesátiletý investor byl podle webu rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) nalezen před bytovým domem v severozápadní čtvrti hlavního města USA Washingtonu.

Podle deníku The Washington Post měl u sebe Rapoport 2 600 amerických dolarů v hotovosti, rozbitý mobilní telefon či svazek klíčů.

Přestože se objevují takové spekulace, nic podle policie bezprostředně nenasvědčuje tomu, že by k jeho smrti mělo dojít cizím zaviněním. V předběžné policejní zprávě se uvádí, že policisté v neděli večer reagovali na oznámení svědků. Následně byl převezen do nedaleké nemocnice, kde byl prohlášen za mrtvého.

Policejní mluvčí Brianna Burchová řekla RFE/RL, že s Rapoportem v té době zřejmě nikdo nebyl. Dodala, že nemá informace, které by naznačovaly, že zanechal dopis na rozloučenou.

Podle ruské novinářky Junije Pugačovové, která se odvolává na zdroje z jeho okolí, naopak u sebe Rapoport dopis na rozloučenou měl.

Vdova po Rapoportovi Alyona, původem Ukrajinka, také tvrdí, že žádný dopis na rozloučenou neexistuje a Pugačevovou označila za nedůvěryhodnou. V rozhovoru pro ruskou zpravodajskou stanici RBC řekla, že ji Rapoport evakuoval z Kyjeva. „Měli jsme se setkat v USA,“ řekla Alyona.

Krátce před svou smrtí Rapoport údajně napsal ve zprávě na facebooku svému příteli, že se ho jedna investiční firma snaží připravit o 10 tisíc dolarů, tvrdí web Focus.

Ruský voják zveřejnil své kritické zápisky z fronty

„Nebojím se bojovat, ale potřebuji cítit spravedlnost a rozumět tomu, proč bojuji. V této válce spravedlnost ani pravdu nevidím,“ zdůvodnil deníku The Guardian.

Rapoport se narodil v lotyšské Rize v době, kdy byla Lotyšská sovětská socialistická republika součástí SSSR. V roce 1980 jeho rodina po získání politického azylu emigrovala do Spojených států a usadila se v texaském Houstonu.

V USA úspěšně dokončil studia a v zemi následně dlouhodobě žil, do Ruska se přestěhoval počátkem 90. let, kdy se zemí přehnala vlna privatizace. Rapoport později v Moskvě založil legendární noční klub Soho Rooms a sám v ruské metropoli žil až do roku 2012, kdy se podle něj život v Rusku stal „nezvladatelným“. Poté až do vypuknutí války žil se svou ženou a malou dcerou v Kyjevě na Ukrajině.

Byl prý posedlý válkou na Ukrajině a opakovaně tvrdě kritizoval kroky ruské armády. Podle RFE/RL také vyjádřil podporu kritikovi Kremlu Alexeji Navalnému, který byl loni uvězněn.

V roce 2017 byl před jednou z moskevských budov nalezen mrtvý Sergej Tkačenko, spoluzakladatel nočního klubu Soho Rooms. Vyšetřovatelé uvedli, že Tkačenkovo tělo bylo nalezeno „se zraněními typickými pro pád z velké výšky“.

Úmrtí ruských oligarchů

V dubnu španělská policie obdržela telefonát od Fedora Protosenjy, syna ruského oligarchy, jehož rodina vlastní vilu v této oblasti. Ten řekl, že se již několik hodin snaží dovolat své matce z Francie, ale nikdo mu nezvedá telefon. Když policie dorazila na rodinný pozemek, objevila těla ruského oligarchy Sergeje Protosenjy a jeho manželky a dcery.

Policie zpočátku předpokládala, že ženy ubodal právě milionář Sergej Protosenja a poté se oběsil na zahradě vily. Fedor Protosenja však nevěří, že tomu tak bylo. „Můj otec není vrah,“ řekl různým britským médiím. Pro spekulace o násilném zapojení třetí strany nicméně neexistují žádné důkazy.

O den dříve učinila policie v Moskvě, která je od pobřežního města ve Španělsku vzdálena asi 3 tisíce kilometrů, podobný objev. Vladislav Avajev, další milionář, a jeho manželka a třináctiletá dcera byli nalezeni mrtví ve svém luxusním bytě. Ruská státní tisková agentura Tass uvedla, že Avajev měl v ruce pistoli. Úřady i jeho podezírají, že svou ženu a dceru zastřelil a poté si vzal život.

Incidenty se odehrály v rozmezí 24 hodin a předpokládaný průběh událostí je nápadně podobný. Protosenja i Avajev byli navíc multimilionáři a oligarchové z nejvyšších kruhů ruského ropného a plynárenského průmyslu. Protosenja byl v určitém období místopředsedou představenstva plynárenské společnosti Novatek, zatímco Avajev působil jako viceprezident Gazprombank.

Jejich úmrtí byla posledními v řadě záhadných úmrtí ruských oligarchů, především z energetického sektoru, k nimž došlo v roce 2022.

Co se děje v Záporožské elektrárně?

Záporožská jaderná elektrárna se znovu stala terčem ostřelování. Ukrajina a Rusko se vzájemně obviňují z „jaderného terorismu“.

Jak to vidí Petro Kotin, šéf Enerhoatomu? „Ruské síly používají elektrárnu jako štít proti ukrajinským silám, protože nikdo z Ukrajiny nic neudělá. Ukrajinské ozbrojené síly vědí, že je uvnitř ukrajinský personál, jde o ukrajinskou továrnu a životy Ukrajinců, takže nehodlají zabíjet vlastní lidi a náš personál a poškozovat naši infrastrukturu.“

Koncem ledna, měsíc před invazí ruských vojsk na Ukrajinu, údajně spáchal sebevraždu Leonid Schulman, 60letý vysoce postavený manažer Gazpromu. Poté byl 25. února ve svém domě v Petrohradě nalezen oběšený další bývalý manažer tohoto energetického gigantu Alexandr Tyuljakov. O tři dny později byl v garáži svého venkovského sídla v Surrey v jižní Anglii nalezen oběšený také na Ukrajině narozený plynárenský a ropný magnát Michail Watford.

Dne 24. března byl nalezen mrtvý miliardář Vasilij Melnikov, šéf obří společnosti MedStom, která dodává zdravotnické potřeby, spolu s manželkou Galinou a jejich dvěma malými syny ve svém mnohamilionovém bytě v ruském městě Ninžnij Novgorod. Podrobnosti o jejich smrti se rovněž shodují se smrtí Protosenjy a Avajeva, napsal web Deutsche Welle.

A pak je tu případ Andreje Krukovského. Tento 37letý muž byl ředitelem lyžařského střediska Krasnaja Poljana, které se nachází nedaleko Soči. Ruský prezident Vladimir Putin tam prý opakovaně zval své hosty na lyže. Podle ruského listu Kommersant byl Krukovskij 2. května na túře, když se zřítil ze skály a zemřel.

Množí se spekulace o zapojení Kremlu

Záhadná úmrtí sedmi superbohatých Rusů za pouhé tři měsíce a za tak hrůzných okolností otevírají prostor pro nejrůznější spekulace. Řada médií vyslovila domněnku, že sebevraždy mohly být fingované. Některá z nich zašla dokonce tak daleko, že naznačují, že v tom mohl být nějakým způsobem zapleten Kreml, nebo dokonce sám Putin.

Další vojenská pomoc Ukrajině

Biden by tuto pomoc schválil s využitím své prezidentské pravomoci, která umožňuje povolit přesun přebytečných zbraní z amerických zásob.

V posledních letech totiž došlo k několika dramatickým pokusům o atentát na kritiky Kremlu. V srpnu 2020 byl opoziční předák Alexej Navalnyj otráven nervově paralytickou látkou Novičok. O dva roky dříve byl podobně otráven Sergej Skripal, bývalý šéf ruské zpravodajské služby GRU. Navalnyj i Skripal přežili.

V roce 2006 byl v Londýně smrtelně otráven radioaktivním poloniem Alexandr Litviněnko, bývalý ruský bezpečnostní důstojník, který přeběhl do Spojeného království.

V roce 2017 zveřejnil americký deník USA Today výsledky vyšetřování, podle nichž během tří let zemřelo nebo bylo pohřešováno nejméně 38 ruských oligarchů.

Na událostech z roku 2022 je zarážející, že o žádném ze zemřelých oligarchů nebylo známo, že by se ohledně invaze na Ukrajinu veřejně vyjadřoval kriticky, napsal web Business Insider. Zároveň žádný z nich nebyl na mezinárodních sankčních seznamech, které evropské země po invazi zavedly.

Reklama

Doporučované