Hlavní obsah

Die Welt: Putin se s Ukrajinou nespokojí, cíl budou i bývalé satelity SSSR

Foto: Shutterstock.com

Der Spiegel píše, že „málokdy byla bezmoc světa tak očividná“.

Reklama

Ruský prezident podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung žije ve vlastní realitě. „Dokonce už ani lidé z jeho nejbližšího okolí nevěří pohádkám, které si sami vyprávějí,“ napsal deník.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin se jen s Ukrajinou nespokojí, touží po obnově Sovětského svazu včetně rozhodujícího vlivu v bývalých satelitních státech, které jsou dnes v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Dnes to napsal německý list Die Welt. Magazín Der Spiegel zase poukázal na ironii, kdy se Rada bezpečnosti OSN sešla k mimořádnému jednání o zachování míru, zatímco ruská armáda napadla Ukrajinu.

Portál deníku Die Welt uvedl, že všichni, kdo pochybovali o Putinových vojenských plánech proti Ukrajině, dostali nyní tvrdé ponaučení. „Vladimir Putin si bere část sovětského impéria zpět, čímž útočí na evropský mírový řad,“ napsal list s tím, že šéf Kremlu se nijak netajil se svým záměrem. „Ruský prezident chce nejen vymazat z mapy Ukrajinu jako nezávislý stát, ale on vyhlásil válku celému evropskému mírovému uspořádání,“ míní Die Welt. Dodal, že Putin svým bludným přáním návratu do zlaté éry sovětského impéria zašel mnohem dále než sovětští vůdci Leonid Brežněv nebo Nikita Chruščov, kteří se drželi hranic poválečného uspořádání Evropy.

„Putin nepoleví, dokud státy bývalého Sovětského svazu zcela nezdegenerují v loutky, za jejichž nitky bude tahat Moskva,“ uvedl Die Welt o dalším kroku, který bude následovat po útoku na Ukrajinu. „Třetí krok pak zacílí na členy bývalé Varšavské smlouvy,“ napsal list o vojenském paktu Východu, jehož součástí bývalo i někdejší Československo.

„Symbolika mohla být jen sotva křiklavější,“ napsal na svém webu magazín Der Spiegel o tom, že zatímco generální tajemník OSN António Guterres na středečním zasedání Rady bezpečnosti hovořil o nezbytnosti vyhnout se válce, Rusko spustilo útok na Ukrajinu.

„Málokdy byla bezmoc světa tak očividná – v živém podání a nesestříhaná. Největší ironií na tom je, že jednání Rady bezpečnosti střídavě vedlo Rusko,“ napsal Der Spiegel. Magazín poznamenal, že ruský velvyslanec při OSN neopomněl vinu za vojenský útok na Ukrajinu připsat Kyjevu.

Putin podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) žije ve vlastní realitě. „Dokonce už ani lidé z jeho nejbližšího okolí nevěří pohádkám, které si sami vyprávějí,“ napsal deník.

List Süddeutsche Zeitung vývoj na ukrajinsko-ruské krize označil za konec iluzí. „Dlouho si lidé v Německu mysleli, že Rusko může být dobrým sousedem. Tato politika se nyní rozplývá. Pokud jde o Vladimira Putina, hodina pravdy nastala,“ konstatoval deník.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Související témata:

Doporučované