Hlavní obsah

Do roka Rusové nezemřou, ale na Darwinovu cenu to je, říká Drábová o Černobylu

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr vzkázal ruským vojákům, co pobývali v okolí Černobylu, že do roka zemřou, podle Dany Drábové to je zřejmě přehnané. Dávky radiace, kterou tam vojáci mohli dostat, však zároveň nebyly triviální. Na snímku z 24. 3. 2022 ruský voják mazlí toulavého psa v areálu Černobylské elektrárny.

Reklama

Dopady bezohledného chování ruských vojáků v černobylské elektrárně podle jaderné fyzičky Dany Drábové nejspíš nebudou tak dramatické, jak to prezentují ukrajinští představitelé, takzvaná Darwinova cena jim ale podle ní patří.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V černobylské elektrárně se po odchodu ruských vojáků v neděli konečně – po týdnech okupace – vyměnila směna. Čerstvá krev teď intenzivně pracuje na návratu fungování pracoviště k normálu.

Rusové dějiště největší jaderné katastrofy v dějinách obsadili krátce po začátku invaze a během několika týdnů stihli podle ukrajinských představitelů napáchat značné škody.

Teprve před pár dny se na místo dostali novináři, kterým tamní pracovníci popsali, jak ruští vojáci v elektrárně rabovali, ničili zařízení a ohrožovali zaměstnance.

Podle jejich výpovědí či výroků ukrajinských institucí si Rusové svým chováním dokonce podepsali ortel smrti.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z administrativní budovy u černobylské elektrárny, kde ruští vojáci drželi jako rukojmí část zajatých členů národní gardy. Před svým odchodem Rusové údajně podle zaměstnanců elektrárny vzali úplně všechno – od postelí přes počítače až po kávovary a konvice na čaj.

Z laboratoře zmizely radioaktivní vzorky

Ukrajinská agentura pro správu vyloučených oblastí (DAZV) například uvedla, že si z černobylských skladů Rusové zřejmě jako suvenýr odnesli 133 radioaktivních vzorků, které mohou být při neodborném zacházení vysoce nebezpečné.

DAZV zprávu doprovodila fotografií těchto vzorků a uvedla, že se Rusové dopustili „jaderného terorismu“.

Foto: DAZV

Takové vzorky podle agentury DAZV Rusové odcizili ze skladů.

Podle šéfky českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové šlo zřejmě o kalibrační zářiče, které se používají pro nastavení měřících přístrojů.

„Vypadá to hrozně, ale nic hrozného to není. Jsou to normální kalibrační zářiče, které najdete i v desítkách laboratoří tady v Česku. Že to Rusové ukradli, je barbarství, ale jestli šlo o cesium a podobné věci, tak se jim nic nestane, i kdyby to vypili,“ řekla Drábová Seznam Zprávám.

Agentura DAZV přitom ruským vojákům vzkázala, že by za své počínaní mohli být navrhnuti na Darwinovu cenu, což je ironické ocenění pro ty, kteří „zlepšili genofond lidstva“ tím, že se z něj vlastním přičiněním sami odstranili hloupou smrtí.

Ruský voják vzal údajně do ruky vzorek kobaltu-60

Závažnější důsledky může mít podle Drábové příběh, který popsal deníku New York Times hlavní bezpečnostní inženýr jaderné elektrárny v Černobylu Valerij Simjonov.

Ten měl být údajně svědkem incidentu, při němž ruský voják z jednotky chemické, biologické a jaderné ochrany vzal do holých rukou z úložiště odpadu radioaktivní vzorek s kobaltem-60.

„Pokud by šlo o stejný kalibrační zářič, jako byly zřejmě ukradeny z laboratoře, tak se mu nic nestane. Pokud šlo ale o vzorek z úložiště odpadu, mohl by to mít blbé, to už je opravdu na pováženou,“ okomentovala Drábová Simjonovovem popsaný příběh. „Tam jsou vzorky s aktivitou, která je sice malá na to, aby se daly využívat k původnímu účelu, ale může být dost velká na to, aby si člověk způsobil radiační popáleniny,“ řekla jaderná fyzička s tím, že je o tom nicméně těžké mluvit, když se neví, o co přesně šlo.

V Rudém lese dostali Rusové nezanedbatelnou dávku

Ještě na konci minulého týdne se k ruským vojákům, kteří v okolí Černobylu strávili zhruba měsíc, ostře vyjádřil i ukrajinský ministr energetiky German Galušenko, když vzkázal, že jim dává maximálně rok života.

„Všichni okupanti v uzavřené zóně dostali velkou dávku radiace a bylo kontaminováno i jejich vybavení. Kopali do půdy, sbírali radioaktivní písek do pytlů na opevnění, dýchali rozvířený prach. Nečeká je život, ale smrt,“ řekl ministr dle serveru Ukrajinska pravda.

Obzvláště nebezpečný byl pro ruské vojáky pobyt v Rudém lese, který leží v bezprostřední blízkosti elektrárny a při havárii v roce 1986 tam skončilo velké množství radioaktivního spadu.

Ukrajinské ministerstvo obrany už minulý týden zveřejnilo záběry z dronu ukazující údajně ruské opuštěné zákopy v jen asi tříkilometrové vzdálenosti od sarkofágem chráněné budovy jaderné elektrárny.

Už dřív se také objevily nepotvrzené zprávy, že ruští vojáci byli z místa odvezeni s nemocí z ozáření.

Záběry z Rudého lesa zveřejněné ukrajinským ministerstvem ukazují opuštěné ruské pozice.Video: Twitter.com/Defence of Ukraine

Důsledky pobytu v Rudém lese je podle Drábové v podstatě nemožné posoudit, protože se tam radioaktivita může velmi lišit místo od místa.

Pokud by za ní ale někdo přišel a zeptal se, jestli je bezpečné tam provést několikatýdenní vojenskou operaci zahrnující provoz těžké techniky a budování opevnění, řekla by mu, že je hlupák.

„Dávky radiace, které tam vojáci pravděpodobně dostali, nebyly úplně triviální. Nemyslím si, že byly tak vysoké, aby je to zabilo, ale vystavit se takto zbytečně ozáření, to je opravdu na Darwinovu cenu,“ řekla Drábová.

Nakonec se tak podle ní dá říct, že ukrajinští představitelé své prohlášení o Černobylu ze zřejmých důvodů často zveličovali.

„Je to pro mě problém. Nemůžu říct, že ti vojáci třeba do roka umřou, protože k tomu nemám data a nemyslím si, že by se to mohlo stát,“ vysvětlila Drábová, která dle svých slov Ukrajině fandí, ale zároveň jí odborné znalosti napovídají, že o Černobylu Kyjev někdy neříkal pravdu. „Lžou obě strany, ale Ukrajinci na to mají větší právo, protože Rusko tam jednoduše nemá co dělat,“ uzavřela fyzička.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Související témata:

Doporučované