Hlavní obsah

EU chce pomoct farmářům, dnes představila návrhy, jak to udělat

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Návrhy se budou v pondělí na jednání zabývat ministři zemědělství unijních zemí. Nová legislativa by například mohla zjednodušit podmínky pro získávání dotací.

Článek

Evropská komise ve čtvrtek představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí. V pondělí se návrhy budou zabývat ministři zemědělství 27 členských států EU, kteří se sejdou v Bruselu.

EU by chtěla mimo jiné zjednodušit některé podmínky, které musí farmáři v Evropské unii splňovat pro získání dotací, či snížit počet kontrol v zemědělských podnicích až o 50 procent. Komise rovněž v návrzích uvádí, že chce zmírnit požadavky na zachování trvalých travních porostů, aby zmírnila ztrátu příjmů, kterou to znamená pro bývalé chovatele hospodářských zvířat, již přešli na pěstování jiných plodin.

Součástí seznamu je také vyjasnění používání pojmů „vyšší moc“ a „mimořádné okolnosti“, aby se zamezilo postihům zemědělců za nedodržení podmínek společné zemědělské politiky. V březnu plánuje EK spustit online konzultace a později vypracovat podrobnou analýzu, jejímž cílem je zjistit nejzávažnější dopady složitého právního rámce na zemědělce.

„Komise je i nadále plně odhodlána hledat řešení, která by zmírnila tlak (…) a pomohla našim zemědělcům zajistit potravinovou bezpečnost,“ uvedla šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Komise již v lednu navrhla opatření na částečné omezení dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny a větší flexibilitu u pravidel týkajících se nevyužité půdy. Zemědělský sektor však tyto ústupky shledal do značné míry nedostatečnými.

Reklama

Doporučované