Hlavní obsah

EU se dál odstřihuje od ruských energií. Vodík chce nakupovat v Alžírsku

Foto: Profimedia.cz

Plynová elektrárna v In Amenas, asi 1 300 kilometrů od Alžíru. Ilustrační snímek.

Reklama

Severoafrická země má ohromný potenciál pro výrobu solární energie. Potřebuje ale rozsáhlé investice, s nimiž je jí ochotna pomoci Evropská unie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Evropská unie nabídla severoafrickému Alžírsku dlouhodobé strategické partnerství v oblasti plynu, obnovitelných energií a vodíku. Po úterní schůzce s alžírským ministrem energetiky to řekla eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová.

„Alžírsko je a nadále bude velmi důležitým a spolehlivým vývozcem zemního plynu do EU a Evropa je připravena tuto spolupráci ještě více zintenzivnit,“ citoval Simsonovou server EUobserver.

Alžírsko sice i nadále zachovává dobré vztahy s putinovským Ruskem, přesto ale zemím EU pomohlo diverzifikovat nákupy energií. Zvýšilo totiž množství plynu dodávaného do Evropy a v červenci podepsala státní firma Sonatrach smlouvu s Itálií, která přinese miliardy kubíků plynu navíc. Do Evropy se dostanou potrubím vedoucím pod Středozemním mořem.

Alžírský ministr energetiky Muhammad Arkab řekl, že jeho vláda navíc zvažuje možnosti uložení podmořských kabelů, aby jimi mohla do Evropy vyvážet elektřinu. Kabinet plánuje, že země bude do roku 2035 vyrábět až 50 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Evropa kvůli sabotáži plynovodů posiluje bezpečnost

Sabotáž plynovodů Nord Stream ukázala, jak zranitelná je důležitá evropská infrastruktura, upozorňují severoevropská média. Státy posilují ochranu ropných plošin a elektráren. Pozornost se upíná i na podmořské datové kabely.

Alžírsko by tak podle Simsonové mohlo EU pomoci snížit emise metanu a navýšit množství energie z obnovitelných zdrojů. „Alžírsko má jeden z největších světových potenciálů na výrobu solární energie. EU je připravena pomoci Alžírsku tento potenciál naplnit,“ tweetovala eurokomisařka.

Zatímco v otázce navýšení dovozů plynu jsou odborníci k možnostem Alžírska spíše skeptičtí – země byla v loňském roce třetím největším dovozcem plynu do EU –, v oblasti obnovitelných energií vidí obrovský potenciál.

Ani to ale nepůjde rychle – Alžírsko potřebuje rozsáhlé investice, s nimiž by mu měly země EU prostřednictvím Evropské investiční banky a Evropské banky pro obnovu a rozvoj pomoci. Už na konci této dekády Brusel plánuje, že by mělo z Alžírska putovat každý rok do EU na 10 milionů tun vodíku.

Foto: Profimedia.cz

Eurokomisařka Kadri Simsonová, alžírský premiér Ajman bin Abd ar-Rahmán a alžírský ministr energetiky Muhammad Arkab (vpravo).

Na prohloubení spolupráce s Alžírskem pracují i Francouzi. Krátce před návštěvou Simsonové přijela do Alžíru i francouzská premiérka Élisabeth Borneová v doprovodu řady ministrů.

Navázala tak na srpnovou návštěvu prezidenta Emmanuela Macrona, která ukončila několik měsíců trvající napětí mezi oběma zeměmi. Macron loni alžírskou vládu obvinil z „vyvolávání nenávisti vůči Francii“, srpnová cesta se ale nesla v duchu smíření.

„Více spolupráce bude zdrojem růstu obou zemí,“ řekla Borneová s tím, že se v jednáních soustředí na vzdělání, kulturu, ekologický přechod a ekonomiku. Zdroje z její kanceláře ale pro stanici France24 odmítly, že by premiérka měla jednat i o navýšení dodávek plynu. Sama Borneová pak v rozhovoru pro alžírská média řekla, že Francie na plynu příliš závislá není.

Předmětem rozhovorů tentokrát nebyla ani koloniální minulost, kterou by měla nově zkoumat komise, jejíž založení oznámil v srpnu Macron. Komise by se měla zabývat i děním během alžírské války. Alžírská vláda se snaží v posledních letech od své minulosti odpoutat a emancipovat se vůči Francii – jedním z těchto kroků bylo zrušení povinné výuky francouzštiny ve školách. Nahradit by ji měla univerzálnější angličtina.

Reklama

Doporučované