Hlavní obsah

Evropské ne ruské ropě se blíží. Proti zůstává jediná země

Foto: Profimedia.cz

Rafinerie v braniborském Schwedtu je jedním z nejdůležitějších míst, kde se v Německu zpracovává ruská ropa.

Reklama

Německo přehodnotilo svůj odpor proti energetickým sankcím na Rusko a souhlasí s embargem na nákup ruské ropy. Ustoupily i další země, Maďarsko ale vzkázalo, že jeho pozice se nezměnila.

Článek

Země Evropské unie posílají denně Rusku asi 850 milionů eur (skoro 21 miliard korun) za ropu a plyn. Právě tyto peníze pomáhají udržovat v chodu ruskou válečnou mašinerii, a země EU tak nepřímo financují válečné zločiny ruských vojsk na Ukrajině.

Jedním ze států, které kvůli obavám o osud svého průmyslu až dosud odmítaly sankce na energetický sektor Ruska, bylo Německo. To se ale mění.

Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková oznámila, že je Berlín připraven podpořit postupný zákaz dovozu ruské ropy na úrovni Evropské unie. „A připravujeme to takovým způsobem, abychom v tom mohli pokračovat i v příštích letech, pokud to bude nezbytné,“ řekla Baerbocková televizi ARD.

Krátce před ní ministr pro hospodářství a klima a její kolega ze strany Zelených Robert Habeck informoval, že Německo dosáhne nezávislosti na ruské ropě už koncem letošního léta.

Habeck zároveň objasnil, jak už Německo postoupilo v ústupu od ruských energií: závislost na uhlí se snížila ze 45 procent před válkou na nynějších 8 procent, závislost na ropě klesla z 35 na 12 procent a u plynu se snížila z 55 procent před válkou na Ukrajině na současných 35 procent.

Energie budou drahé dlouho

Habeck uvedl, že cenu za výše zmíněné kroky pocítí ekonomika i spotřebitelé, jsou ale nezbytné, pokud už se země nechce nechat vydírat Ruskem. Připustil také, že vyšší ceny energií v Německu potrvají delší dobu: „To je hořká pravda,“ citoval jeho slova server Deutsche Welle.

O zbavování se energetické závislosti EU na Rusku jednají v pondělí ministři energetiky EU. Česko zastupuje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Šestý balíček sankcí trestajících Rusko za napadení Ukrajiny by mohla Unie schválit už ve středu nebo ve čtvrtek. Svůj odpor proti energetickým sankcím už údajně stáhli i Slovinci a Rakušané, informovala televize ZDF. Několik států však bude zřejmě trvat na doběhnutí stávajících smluv.

Podle nejmenovaných diplomatů citovaných serverem Euractiv počítá Německo s přechodným obdobím neznámé délky, než vstoupí v platnost úplný zákaz. Jedna z variant je, že by ropa i nadále proudila potrubím, zakázaný by byl ale převoz v tankerech.

Embargo na ruskou ropu nicméně stále hodlá blokovat vláda Viktora Orbána. Maďarsko bylo sice také mezi zeměmi, které se podle ZDF veta vzdaly, vládní mluvčí Zoltán Kovács to ale v pondělí odmítl. „Naše pozice se nezměnila,“ citovala jeho prohlášení agentura Bloomberg.

Embargo na dovoz ruské ropy může nicméně schválit EU i bez souhlasu Maďarska. Šestadvacítce zbývajících členských států nic nebrání v tom, aby podepsaly smlouvu o zákazu dovozu ruské ropy mimo rámec EU.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované