Hlavní obsah

Experti se bojí, že USA prohrávají boj s opičími neštovicemi. Viní systém

Foto: Arif biswas, Shutterstock.com

Testování a trasování opičích neštovic ani dva měsíce od výskytu prvního případu současné vlny v USA nefungují efektivně.

Reklama

Ve Spojených státech se objevilo již nejméně 700 případů opičích neštovic. Ač se číslo může zdát nepatrné, experti mluví o pomalé a nesmělé reakci zdravotnického systému. Ani po dvou měsících nefunguje vše, jak má.

Článek

V posledních týdnech ve Spojených státech přibylo případů tzv. opičích neštovic. Přestože by potlačení nemoci nemělo být pro zemi příliš složité, jelikož se virus šíří pouze prostřednictvím intimního kontaktu a testy a vakcíny existují už delší dobu, experti v USA mluví o pomalé a nesmělé reakci, která v lecčems připomíná začátek pandemie koronaviru.

První případy opičích neštovic byly nahlášeny v květnu, testy však budou šířeji k dispozici až někdy v průběhu července. Očkovacích látek bude však zřejmě nedostatek ještě několik měsíců a oficiální počty případů jsou pravděpodobně hrubě podhodnocené, píše deník The New York Times (NYT).

Spojené státy zaznamenaly nejméně 700 případů, ale odborníci předpokládají, že to ve skutečnosti je mnohem víc. Navíc: Už v roce 2010 americké úřady odhadovaly, že v případě bioteroristického útoku budou potřebovat 132 milionů dávek vakcíny proti pravým a opičím neštovicím. Přesto teď mají ve strategických rezervách pouze 64 tisíc dávek. „Proč je tak obtížné kontrolovat něco, co je dokonce známým patogenem? Kolikrát tím ještě musíme projít?“ ptá se Anne Rimoinová, epidemioložka z Kalifornské univerzity v Los Angeles, která před více než deseti lety poprvé varovala před vypuknutím opičích neštovic.

Společně s ostatními experty viní Rimoinová z nepřipravenosti především stát, spíše než jednotlivce či organizace.

I po zkušenosti s pandemií covidu-19 zůstává systém veřejného zdravotnictví ve Spojených státech podfinancovaný, deník ho označuje za byrokracii neschopnou rychlé a rázné akce. Na akceschopnosti mu nepřidává ani to, že úřady jednotlivých států, okresů a měst si často stanovují své vlastní priority, mnohdy v rozporu s federálním vedením.

Stále stejné chyby

Gregg Gonsalves, epidemiolog a aktivista z institutu veřejného zdraví v Yale, označuje systém za „zkostnatělý“. „Dům je v plamenech, ale vše jako by se pohybovalo jakousi normální rychlostí,“ dodává.

Celosvětový počet nakažených opičími neštovicemi již přesáhl 8100 případů. Většinou se jedná o muže, kteří mají sex s muži. Mnozí z těchto pacientů nedokážou identifikovat zdroj své infekce, což naznačuje, že se nemoc začala přenášet komunitně.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) objevilo v USA již nejméně dvě verze viru. Podle expertů je nyní třeba urychlit schopnost nemoc diagnostikovat, jelikož doteď se čekalo na výsledky testů i více než týden. Teprve nedávno se testy začaly odesílat do komerčních laboratoří, předtím musela výsledek vždy potvrdit některá z laboratoří CDC.

Složitý byrokratický systém testování a trasování, který rovněž napomohl nepozorovanému rozšíření koronaviru, tak podle expertů citovaných NYT možná přispívá k šíření další nemoci.

„Jasně jsme to identifikovali jako velkou chybu, která umožnila koronaviru v USA se nepozorovaně šířit po dobu jednoho měsíce, aniž by to kdokoli z nás věděl,“ uvedla Angella Rasmussenová z kanadské Saskatchewanské univerzity.

„A teď děláme znovu to samé dokola jen proto, že se to tak dělá,“ dodala. „Naše neschopnost se zlepšit téměř určitě dovolila, aby ohnisko nákazy vyrostlo mnohem víc, než muselo. Mám teď vážné pochyby, jestli se to vůbec dá ještě zvládnout,“ bojí se Rasmussenová.

Jeden z členů Bidenovy administrativy, který hovořil pod podmínkou anonymity, uznal, že zavedení testování na opičí neštovice nebylo zcela vyhovující a rovněž nebylo zavedeno tak rychle, jak by bylo třeba.

Další překážkou pro potlačení nemoci, jako jsou opičí neštovice, může být nedostatek a podfinancovanost klinik, které se věnují sexuálnímu zdraví. Původně se předpokládalo, že se opičí neštovice projevují jako vyrážka po celém těle, ale v současné době se u většiny pacientů vyvinulo pouze několik neštovic, především v oblasti genitálií. Pacienti s genitálními příznaky mnohem častěji vyhledávají péči na klinikách sexuálního zdraví, jelikož ty často nabízejí diskrétnost, pohodlí a bezplatnou nebo levnou péči.

Pokud se opičí neštovice nedostanou pod kontrolu, může se z nich stát permanentní hrozba, obzvlášť mezi muži, kteří mají sex s muži. „Bojíme se, že zakoření jako sexuálně přenosná nemoc, jako například syfilis nebo HIV,“ řekl Jay Varma, ředitel Cornellova centra pro pandemickou prevenci.

„Bez toho, abychom měli vysoce kvalitní služby sexuálního zdraví, to nikdy nedostanete pod kontrolu, protože nebudete schopni (nakažené) lidi identifikovat dost rychle,“ dodal Varma.

Reklama

Doporučované