Hlavní obsah

Finská premiérka kvůli videu z večírku podstoupila test na drogy

Foto: Profimedia.cz

Finská premiérka Sanna Marinová.

Reklama

Tento týden se na internetu objevilo video, na němž je finská premiérka Sanna Marinová zachycena při bujarém tanci a oslavách na večírku. Aby rozptýlila pochybnosti, uvedla, že se podrobila testu na drogy.

Článek

Šestatřicetiletá šéfka finské vlády dnes ujistila, že zakázané drogy nikdy nebrala. Přijala však výzvu členů vládní koalice i opozice a podstoupila dnes test na drogy.

Video s křepčící premiérkou na soukromé party, které se účastnily i některé další osobnosti veřejného života, tento týden vyvolalo ve Finsku slova odsouzení i podpory. Podle zprávy agentury STT se večírek odehrál před několika týdny, nedlouho po její zkrácené dovolené.

V té době byla odpovědná za plnění vládních úkolů, a její kritici proto podle webu Politico vyjádřili obavy, že účast na večírku mohla ohrozit její schopnost plnit své povinnosti a činit důležitá rozhodnutí, a to navíc v době, kdy Evropu znepokojuje válka na Ukrajině.

Marinová dle svých slov věděla, že jí někdo natáčí. Nicméně ji rozrušilo, že se záběry dostaly na veřejnost. Ve čtvrtek prohlásila, že jen trávila večer s přáteli a nedělala nic zakázaného. „Tancovala jsem, zpívala a bavila se, což je naprosto legální,“ řekla.

Přečtěte si glosu k tématu:

Uvedla také, že na zmíněném večírku neviděla užívat drogy ani nikoho jiného. „Mám rodinný život, mám pracovní život a mám volný čas, který trávím s přáteli. V podstatě stejně jako mnoho lidí v mém věku,“ prohlásila mladá politička.

Považuji tato obvinění za velmi závažná a ačkoli požadavek na test na drogy pokládám za nespravedlivý, pro svou vlastní právní ochranu a kvůli rozptýlení jakýchkoli pochybností jsem dnes test podstoupila.
finská premiérka Sanna Marinová.

Dnes Marinová řekla, že by plnit oficiální povinnosti oné sobotní noci zvládla a že by večírek opustila, kdyby byla povolána do práce. „Kdyby nastala krizová situace, dověděla bych se o tom před půlnocí v sobotu večer,“ řekla dnes Marinová novinářům.

Jeden z finských poslanců Marinovou ve čtvrtek vyzval, aby se podrobila testu na drogy, protože na uniklých videozáznamech se prý v pozadí hovoří o kokainu. Premiérka tak výzvu přijala. „V posledních dnech se objevila docela závažná veřejná obvinění, že jsem byla v prostoru, kde se braly drogy, nebo že já sama jsem brala drogy,“ řekla Marinová na tiskové konferenci.

„Považuji tato obvinění za velmi závažná a ačkoli požadavek na test na drogy pokládám za nespravedlivý, pro svou vlastní právní ochranu a kvůli rozptýlení jakýchkoli pochybností jsem dnes test podstoupila. Výsledky budou známy zhruba za týden,“ oznámila ministerská předsedkyně s tím, že ani v pubertě žádné drogy neužívala.

„Doufám, že v roce 2022 už by mohlo být pro lidi v mojí pozici přijatelné trávit večer zpěvem a tancem. Ráda bych si myslela, že v budoucnu budu moci jít na Ruisrock nebo na festival Flow a další akce, dokonce i na koncerty. Doufám, že budeme moci být lidmi,“ dodala Marinová.

Na sociální sítě uniklo soukromé video z večírku, na kterém byla přítomna i finská premiérka Sanna Marinová. Video: twitter/visegrad24

Marinová, jedna z nejmladších hlav států po celém světě, se netají tím, že se ráda baví, a často se nechává fotografovat na hudebních festivalech, poznamenal web BBC. Politici opozičních stran však premiérku i média zejména v posledních dnech kritizovali za to, že se místo důležitějších problémů hovoří o večírcích.

Loni se Marinová vystavila kritice, když se vydala na večírek v Helsinkách jen několik hodin poté, co se ministru zahraničí její vlády vrátil pozitivní test na přítomnost onemocnění covid-19.

Původně jí prý bylo řečeno, že se nemusí izolovat, protože je plně očkovaná, ale později přehlédla textovou zprávu, která jí to doporučovala. Pracovní telefon totiž zanechala doma. Jakmile zprávu objevila, nechala se urychleně otestovat a její test byl negativní. Za své tehdejší jednání se Marinová omluvila.

Reklama

Doporučované