Hlavní obsah

Fotky ze země, kde lidé zažili nejméně radosti a nejvíce smutku. Zase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Méně radosti a více obav zažil v loňském roce podle rozsáhlého mezinárodního průzkumu prestižní agentury Gallup v průměru celý svět. Ale nejtěžší život měli dle stejného šetření obyvatelé Afghánistánu.

Reklama

Článek

Na nejnižší příčce v indexu pozitivních pocitů je Afghánistán nepřetržitě od roku 2017. V loňském roce jen zhruba pětina obyvatel země, která zaznamenala dramatickou změnu poměrů a návrat militantního hnutí Tálibán k moci, uvedla, že za uplynulý den zažila radost či se zasmála. Naopak 80 procent Afghánců pocítilo strach a 74 procent stres.

+15

Nejvíce pozitivních emocí zažívají podle průzkumu obyvatelé v zemích Střední a Jižní Ameriky.

„Země v Latinské Americe jsou obvykle na předních místech v žebříčku zemí, kde dospělí lidé zažívají každý den hodně pozitivních emocí,“ uvedli autoři studie.

Z deseti zemí s nejvyšším bodovým hodnocením v případě pozitivních pocitů jich je šest ze Střední a Jižní Ameriky. Nejlepší výsledek má v Evropě Dánsko. Podle žebříčku negativních emocí jsou na tom nejlépe země bývalého Sovětského svazu, a to Estonsko, Kyrgyzstán, Lotyšsko a Rusko. To znamená, že v těchto zemích lidé nejméně pociťují obavy, smutek či stres.

Údaje se vztahují k roku 2021, tedy k době před vypuknutím války na Ukrajině.

Gallup svůj průzkum realizoval zhruba ve 120 zemích světa.

Reklama

Související témata:

Doporučované