Hlavní obsah

Britské splašky vadí až ve Francii

Foto: Profimedia.cz

Vývod odpadní vody do moře (ilustrační fotografie).

Reklama

Francouzští europoslanci v dopise vyzývají Evropskou komisi, aby zasáhla proti vypouštění splašků do moře Velkou Británií. Londýn podle nich ohrožuje životní prostředí v moři i na pobřeží Francie.

Článek

Francie si při řešení záležitostí týkajících se Velké Británie ucpávala nos už mnohokrát, možná ještě nikdy to ale neplatilo tak doslovně jako teď, uvádí zprávu o francouzské stížnosti na britské splašky server Politico.

Na vypouštění splašků do vod Lamanšského průlivu i Severního moře Londýnem upozornili Evropskou komisi francouzští europoslanci ze strany prezidenta Emmanuela Macrona. Splašky podle nich mohou v krátkodobém horizontu poškodit biodiverzitu v moři, rybolov, chov škeblí i vodu na koupání.

„Průliv ani Severní moře nejsou skládka,“ řekla k tomu europoslankyně Stéphanie Yon-Courtinová, která se svými kolegy vyzývá v dopise Evropskou komisi k „právnímu nebo politickému“ zásahu proti Spojenému království.

Stížnost podle Politica „otevírá mezinárodní dimenzi záležitosti, která už byla předmětem ostrých sporů na domácí scéně“.

Kvůli vypouštění splašků do řek a moře bylo v létě v Anglii a Walesu uzavřeno téměř 50 pláží. Splašky letos ve velkém tekly do přírody místo do čističky kvůli silným dešťům a povaze britského kanalizačního systému.

Další britské problémy s odpadem

Podívejte se na to, jak skotský Edinburgh kvůli stávce zaplavily odpadky.

Silnou kritiku aktivistů schytal podle Politica britský soukromý vodohospodářský průmysl i Konzervativní strana, která loni neschválila dodatek k zákonu na ochranu přírody, jenž měl praxi výpustí splašků do řek a moře utnout.

V Británii mohou firmy spravující kanalizaci podle stávajících pravidel legálně vypouštět do řek ve „výjimečných případech, jako je například dlouhotrvající silný déšť“. Ekologové i opozice to ale považují za nepřípustné, protože k těmto „výjimkám“ dochází až příliš často.

Britský kanalizační systém odvádí splašky z domácností systémem vybudovaným ještě za královny Viktorie spolu s dešťovou vodou. Vypouštění odpadních vod do přírody tak funguje jako pojistka před vyplavením splašků na ulice nebo přímo do domů.

Zmiňovaný dodatek navrhoval překopání viktoriánského kanalizačního systému, což mělo stát 150 až 600 miliard liber. Podle většiny poslanců v parlamentu je něco takového příliš drahé a negativně by to dopadlo na daňové poplatníky.

Vláda nakonec po odmítnutí dodatku parlamentem uvolnila na boj proti splaškům tři miliardy liber a zavázala se, že bude od společností vymáhat snižování výpustí. Letos v létě se ale ukázalo, že se jí to přinejmenším prozatím nedaří.

Reklama

Doporučované