Hlavní obsah

První video Gerasimova od vzpoury. Objevilo se po zvěstech o jeho konci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov vede poradu o bojích na Ukrajině.Video: telegram/ruské ministerstvo obrany

 

Reklama

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov v neděli údajně vedl poradu k vojenským operacím na Ukrajině. Jde o jeho první veřejné vystoupení od ozbrojené vzpoury šéfa Vagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina.

Článek

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že na videozáznamu Gerasimov poslouchá hlášení o zmaření útoku, při němž Ukrajina údajně vypálila na ruské území a poloostrov Krym protiletadlové rakety S-200 „přepracované na útočnou variantu“.

Ukrajinské síly vypálily čtyři takové rakety na cíle v ruské Rostovské a Kalužské oblasti a na Kerčský most na poloostrově Krym, zaznělo podle stanice BBC na poradě ministerstva.

Ruský exilový deník The Moscow Times uvedl, že na záběrech chybí bývalý velitel ruských jednotek nasazených na Ukrajině generál Sergej Surovikin. Podle serveru by měl jako zástupce Gerasimova sedět na štábu spolu s ním. Vysoce postavený ruský generál je v současnosti vyšetřován kvůli tomu, zda o chystané vzpouře vagnerovců věděl dopředu (více zde).

Jestli skutečně bylo video s Gerasimovem natočeno v neděli, nelze nezávisle ověřit. Velení armády na něm ale mluví o víkendových událostech.

Účelem záznamu může být snaha ukázat, že je Gerasimov stále náčelníkem ruského generálního štábu a velitelem ruských invazních vojsk na Ukrajině.

Zmíněný ruský deník o víkendu zveřejnil zprávu o spekulacích ruských válečných blogerů, podle nichž má Gerasimova na pozici velitele ruských invazních vojsk na Ukrajině nahradit generálplukovník Michail Teplinskij. Informaci zveřejnil například proválečný bloger Rybar, jenž má obvykle relativně spolehlivé informace.

Jak se projevuje na ukrajinské frontě stažení Vagnerovců?

Vysoké ztráty ruských děl, raketometů a minometů, ale i protivzdušných systémů se v hlášeních ukrajinského velení teď objevují pravidelně. I ruští blogeři píší o stížnostech ruských dělostřelců, že jim protivník nedá oddechu.

Reklama

Doporučované