Hlavní obsah

Herec Masterson půjde na třicet let do vězení. Znásilnil dvě ženy

Foto: Getty Images

Herec Masterson půjde na třicet let do vězení.

Reklama

Hvězda sitcomu Zlatá sedmdesátá Danny Masterson znásilnil dvě ženy. Podle soudu měl využívat svého postavení ve scientologické církvi. Od soudkyně si za to vysloužil 30 let až doživotí.

Článek

Soudkyně losangeleského vrchního soudu vydala ve čtvrtek verdikt nad hvězdou amerického seriálu Zlatá sedmdesátá Dannym Mastersonem, píše Los Angeles Times. Ten se měl dopustit dvojnásobného znásilnění, za což herec dostal 30 let až doživotní vězení. Obvinění z třetího případu znásilnění porota herce zprostila.

Soudkyně Charlaine F. Olmedová vynesla rozsudek nad 47letým Mastersonem poté, co si vyslechla výpovědi dvou žen a prosby o spravedlnost od obhájců. Ty herec sledoval bez viditelné reakce.

Ještě před začátkem jednání se vzdal práva vypovídat a s kamennou tváří seděl na lavičce obžalovaných stejně jako řada jeho rodinných příslušníků v sále. Jeho manželka, herečka Bijou Phillipsová, se ale před slyšením rozplakala.

Masterson trvá na své nevině a jeho advokáti se plánují odvolat. Přitom ovšem nepředvolali žádné svědky.

Obhajoba tvrdí, že činy byly dobrovolné. Příběhy žen se právníci snažili zdiskreditovat tím, že zdůrazňovali změny a nesrovnalosti ve výpovědích v průběhu času. Šlo podle nich o důkaz, že se spolu ženy navzájem koordinovaly.

„Nejste znásilněné“

Obě ženy uvedly, že Masterson jim měl dát něco do pití, po čemž pak omdlely nebo ztratily vědomí, než je znásilnil, informuje list the Guardian.

K útokům podle nepravomocného rozsudku došlo v Mastersonově domě v Hollywoodu mezi lety 2001 až 2003. Tehdy byl ještě na vrcholu slávy, kterou mu přinesl sitcom Zlatá sedmdesátá. Naposledy se objevil v komedii The Ranch z produkce Netflixu z roku 2016. I z té byl ale nakonec vyškrtnut, když v březnu 2017 vyšlo najevo, že ho vyšetřuje losangeleská policie kvůli znásilnění.

Případ se dostal před soud už loni, když Masterson čelil třem obviněním ze znásilnění. Porota se původně nedohodla a soudce vyhlásil zmatečné řízení. Na začátku letošního roku státní zástupci Mastersona ve všech třech bodech obžaloby soudili znovu.

V květnu porota složená ze sedmi žen a pěti mužů shledala Mastersona po sedmidenním jednání vinným ve dvou bodech obžaloby. V případě třetího bodu obžaloby, tedy obvinění, že Masterson znásilnil i svou dlouholetou přítelkyni, se nedokázala shodnout. Pro odsouzení hlasovali v poměru 8:4.

Soudkyně herce odsoudila poté, co zamítla návrh obhajoby na nový proces. Obhajoba žádala, aby tresty za obě odsouzení byly vyměřeny současně, a požadovala trest 15 let až doživotí. Obžaloba požadovala plný trest 30 let odnětí svobody, na který měl Masterson nárok.

„To, jak dnes rozhodnete, ovlivní jeho život a jeho dcery, která pro něj znamená svět a pro kterou on znamená svět,“ řekl Mastersonův právník Shawn Holley soudci před vynesením rozsudku. Holley tvrdil, že Masterson „žil příkladným životem“.

Oproti tomu jedna z obětí u soudu vypověděla, že Masterson „patří za mříže kvůli bezpečnosti všech dalších žen, s nimiž přišel do styku. Je mi to moc líto a jsem tak rozrušená. Škoda, že jsem ho nenahlásila na policii dříve.“

Prokuratura uvedla, že Masterson využil svého významného postavení ve scientologické církvi, jejímiž členy byly v té době i všechny tři ženy, píše BBC. Ty tvrdí, že je církev dlouhá léta odrazovala od kontaktování orgánů činných v trestním řízení. Vypověděly, že když ho nahlásily představitelům scientologie, bylo jim řečeno, že nebyly znásilněny, samy prošly etickými programy a byly varovány před tím, aby šly na policii nahlásit člena s tak vysokým postavením. Jedna z žen uvedla, že se jí za to vyhýbali a ostrakizovali ji.

Církev v prohlášení po vynesení rozsudku uvedla, že „výpovědi a popisy scientologické víry“ během procesu byly „nepravdivé“.

„Církev nemá žádné zásady, které by zakazovaly nebo odrazovaly členy od toho, aby trestné jednání kohokoli - ať už scientologů nebo ne - oznamovali orgánům činným v trestním řízení,“ uvádí se v prohlášení.

V prohlášení po vynesení rozsudku losangeleský okresní prokurátor George Gascón uvedl, že spravedlnosti bylo konečně učiněno zadost".

„Doufám, že jim tento rozsudek nějakým způsobem přinese klid a že jejich statečnost bude příkladem pro ostatní,“ uvedl. „Jednou z mých hlavních priorit je zajistit, aby Los Angeles už nebylo lovištěm hollywoodské smetánky, která se cítí oprávněna kořistit na ženách.“

Reklama

Související témata:

Doporučované