Hlavní obsah

Hra s ohněm. Šéf MAAE varoval před katastrofou v Záporožské elektrárně

Foto: Ihor Bondarenko, Shutterstock.com

V Záporožské jaderné elektrárně, která je od března obsazená ruskými vojáky a čelí ostřelování, by mohlo dojít ke katastrofické události, varoval šéf MAAE.

Reklama

aktualizováno •

Rafael Grossi vyzval k zajištění demilitarizované zóny v oblasti Záporožské jaderné elektrárny. Varoval, že by v zařízení mohlo dojít ke katastrofické události. Návrh odmítají ruští představitelé.

Článek

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi přirovnal na zasedání Rady bezpečnosti OSN situaci v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině ke hře s ohněm. Podle agentury DPA varoval, že v jaderném zařízení, které je od března obsazené ruskými vojáky a čelí ostřelování, by mohlo dojít ke katastrofické události.

„Hrajeme si s ohněm a mohlo by se stát něco opravdu velmi katastrofického,“ řekl v úterý na jednání v New Yorku Grossi. Šéf MAAE se minulý týden spolu s dalšími odborníky ze své organizace osobně vydal do Záporožské jaderné elektrárny, aby zhodnotil tamní situaci.

„Nyní je potřeba, abychom se bezodkladně dohodli na vytvoření ochranného štítu nebo bubliny kolem zařízení,“ sdělil Grossi v rozhovoru s americkou stanicí CNN. „Konkrétně to bude zahrnovat závazek ruských sil stáhnout vojenský personál a vybavení z této zóny a závazek ukrajinských sil neobsadit ji,“ řekl.

K vytvoření demilitarizované zóny kolem elektrárny vyzval na zasedání Rady bezpečnosti také generální tajemník António Guterres. Návrh ale v minulosti opakovaně odmítla Moskva.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov k zprávě žádá po MAAE dodatečná vysvětlení, píše agentura Interfax. „Je potřeba dalších vysvětlení, protože ve zprávě je řada otázek. Nebudu je teď vyjmenovávat, ale požádali jsme o objasnění generálního ředitele MAAE,“ uvedl Lavrov.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová již dříve obvinila Západ z vytváření tlaku na inspekci MAAE v elektrárně.

Také v úterý se proti myšlence vytvoření demilitarizované zóny postavil ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja. „Ukrajinci by okamžitě vtrhli dovnitř a všechno zničili. My elektrárnu chráníme,“ řekl podle agentury AP novinářům tento ruský diplomat.

Co říká zpráva o Záporožské elektrárně?

Mezinárodní agentura pro atomovou energii vydala dlouho očekávanou zprávu z inspekce Záporožské jaderné elektrárny. Píše o škodách v blízkosti reaktorových budov i o poškozené infrastruktuře.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že bezpečnou zónu v okolí jaderné elektrárny podpoří.

Německý velvyslanec při OSN Thomas Zahneisen naopak na zasedání Rady bezpečnosti připsal zodpovědnost za nebezpečnou situaci v elektrárně Rusku. „To Rusko elektrárnu militarizovalo. To Rusko tam rozmístilo (armádní) vybavení a vojáky,“ citovala německého velvyslance agentura DPA.

Zpráva MAAE popisuje škody v jaderné elektrárně

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v úterý zveřejnila zprávu, v níž informovala o výsledcích své mise do elektrárny. Inspekce podle zprávy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu.

„(Inspekce) s obavami poukázala na to, že ostřelování mohlo zasáhnout stavby, systémy a jednotlivé vybavení související se zabezpečením a mohlo mít významné bezpečnostní dopady, způsobit ztrátu životů a zranění zaměstnanců,“ uvádí zpráva. Inspektoři popsali, že ostřelování největší evropské jaderné elektrárny by mohlo vést k neomezenému úniku radioaktivních materiálů.

Zpráva také doporučila zajistit lepší podmínky pro ukrajinské zaměstnance, kteří pod ruským dohledem zařízení udržují v provozu. „Současná situace je v této významné jaderné elektrárně neudržitelná,“ uvádí.

Foto: Seznam Zprávy

Mapa Záporožské jaderné elektrárny.

MAAE také potvrdila přítomnost ruských vojáků a vojenských vozidel a vybavení v elektrárně a vyzvala k ukončení bojů v areálu jihoukrajinského zařízení a v jeho okolí.

Kyjev i Moskva se vzájemně obviňují z ostřelování areálu elektrárny a z útoků v jeho blízkosti. Obě strany zároveň odmítají, že by na zařízení útočily. Jen v úterý Rusko obvinilo Kyjev, že jeho jednotky zasáhly oblast třikrát během 24 hodin. Ukrajina tvrdí, že ruské síly použily elektrárnu jako štít, ze kterého střílely na okolní města, ačkoli Rusko trvá na tom, že místo střeží.

Dlouho očekávaná zpráva ovšem nepřipisuje vinu za škody v Záporožské jaderné elektrárně ani jedné straně, upozorňuje agentura Reuters.

Reklama

Doporučované