Hlavní obsah

Indie vyzvala Kanadu, aby ze země stáhla desítky diplomatů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Gints Ivuskans, Shutterstock.com

 Justin Trudeau minulý měsíc obvinil z podílu na vraždě sikhského aktivisty indickou vládu a indické tajné služby.

Reklama

Jde o další eskalaci sporu, který odstartoval před měsícem, když kanadský premiér Justin Trudeau obvinil indickou vládu a její tajné služby z podílu na vraždě sikhského aktivisty Hardeepa Singha Nijjara.

Článek

Indie vyzvala Kanadu, aby do 10. října stáhla ze svého velvyslanectví v Novém Dillí 41 ze 62 diplomatů, kteří tam působí.

Ti, kteří v Indii zůstanou po 10. říjnu, přijdou o diplomatickou imunitu. Jde o další eskalaci několik týdnů trvající diplomatické roztržky, informovala BBC.

Spor odstartovalo prohlášení kanadského premiéra Justina Trudeaua, který obvinil indickou vládu a agenty indických tajných služeb ze zosnování vraždy prominentního sikhského aktivisty v kanadské Britské Kolumbii minulý měsíc. Indie nařčení razantně odmítla.

Kanada má v Indii víc diplomatů, indická vláda proto od začátku krize volala po nastolení parity – stejného počtu diplomatů v obou zemích. „Stojíme o paritu, protože kanadská diplomatická mise zasahuje do našich vnitropolitických záležitostí,“ řekl mluvčí indického ministerstva zahraničí Arindam Bagchi.

Kanada oznámila, že část svých diplomatů stahuje kvůli výhrůžkám, které se na jejich adresu začaly objevovat na sociálních sítích. „Ve světle současných událostí a rostoucího napětí se snažíme zajistit bezpečí našich lidí,“ informovalo kanadské ministerstvo zahraničí.

Diplomatická roztržka mezi Kanadou a Indií

„V této době čelíme extrémním výzvám,“ řekl kanadský premiér serveru Global News. Jeho vláda prý bere spor velmi vážně a snaží se ho řešit zodpovědně a konstruktivně.

Kanadská ministryně zahraničí pro změnu hovořila o tom, že je pro její vládu důležité, aby měla v Indii silné diplomatické zastoupení, protože diplomacie je podle ní jediná cesta, jak se dostat ven z krize. „V časech napětí je důležité, že jsou diplomaté na svých místech a jednají, proto věříme, že mít silné zastoupení v Indii je důležité,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Doporučované