Hlavní obsah

Italská policie dopadla vlivného mafiána. Díky fotce z oslav fotbalové Neapole

Foto: Seznam Zprávy

Vincenzo La Porta se léta skrýval, dnes jeho fotografie, na které si ho všimla policie, plní internet. Takto ho šipkou označili na sociálních sítích Rai Radio1.

Reklama

Šedesátiletý Vincenzo La Porta byl na útěku přes 11 let. Policie ho zadržela na řeckém ostrově Korfu. Měl úzké vazby na neapolskou zločineckou organizaci Camorra – za podvody a daňové úniky mu nyní hrozí 14 let vězení.

Článek

Policie zadržela jednoho z nejnebezpečnějších italských mafiánů, šedesátiletého Vincenza La Portu. Ten byl dopaden v Řecku poté, co se prozradil skrze fotografie, na nichž oslavoval ligové vítězství svého oblíbeného fotbalového týmu SSC Neapol.

Inkriminující fotografie totiž vznikla v letošním květnu - poté, co Neapol získala první titul italského mistra po 33 letech. Na fotografii, která se po internetu šíří, je La Porta vidět na balkoně, jak mává šálou s modrobílými barvami Neapole. Na fotografii má přitom čepici s kšiltem a do obličeje mu příliš vidět není. I tak ale úřady určily, že fotografie pochází z řeckého ostrova Korfu.

Italští vyšetřovatelé se za ním poté do Řecka vydali a s pomocí místních kolegů ho v pátek zatkli. Údajně k tomu došlo, když jel domů na mopedu. „Zradila ho vášeň pro fotbal a pro Neapol. S mistrovským vítězstvím La Porta neodolal oslavám,“ uvedla policie podle BBC News.

Úřady La Portu neúnavně pronásledovaly, pečlivě sledovaly jeho finanční a online pohyby a „čekaly, až udělá chybný krok“, uvedla agentura AP.

Na útěku byl La Porta přes 11 let. Policie ho zadržela na řeckém ostrově Korfu a nyní je ve vězení, kde čeká na vydání do Itálie. Pokud bude do Itálie skutečně vydán, má si odpykat trest odnětí svobody v délce 14 let a čtyř měsíců.

La Porta byl totiž v Itálii v nepřítomnosti již odsouzen - za zločinné spolčení, daňové úniky a podvody. Podle všeho má či měl úzké vazby na neapolskou zločineckou organizaci Camorra, která je jedním z nejstarších a největších mafiánských gangů v Itálii. Podle obvinění měl La Porta prát špinavé peníze pro klan Camorry Contini, který působí v Neapoli.

Camorra se podle agentury ČTK zaměřuje na obchod s narkotiky - zejména s heroinem z Turecka a kokainem z Jižní Ameriky. Mezi další činnosti mafie patří organizovaná prostituce, provozování hazardních her nebo ilegální nakládání s nebezpečnými odpady. Má údajně na 7000 členů. Působí primárně v Neapoli a v Kampánii, aktivity vyvíjí ale i v některých dalších zemích, například v USA.

Proti vydání do Itálie se ale La Porta bude očekávatelně bránit. Jeho zadržení už veřejně kritizoval jeho právník. „V Řecku si založil novou rodinu… Má devítiletého chlapce a pracuje jako kuchař, aby se uživil. Trpí srdečními chorobami. Pokud bude vydán, zničí to jeho i jeho rodinu,“ řekl La Portův právník agentuře AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované