Hlavní obsah

Izrael plánuje poválečnou správu Gazy, mohlo by na ni dohlížet několik zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Pásmo Gazy.

Reklama

Izrael si rovněž přeje, aby byla vybudována podzemní bariéra podél šestnáctikilometrového hraničního pásu mezi Egyptem a Pásmem Gazy, která by bránila pašování zbraní a komponentů prostřednictvím tunelů.

Článek

Izraelské bezpečnostní složky vypracovaly návrhy na poválečnou správu Pásma Gazy, uvedla dnes izraelská televize Channel 12. Vyslovily se pro vytvoření koalice složené z mnohonárodních sil, včetně Spojených států, Francie či Německa, která by převzala celkovou kontrolu nad oblastí, jakmile skončí válka, kterou tam proti teroristickému hnutí Hamás vede Izrael. Názor izraelského premiéra Benjamina Netanjahua na tyto plány není znám, podotkl list The Times of Israel (Tol).

Mezinárodním silám by se pak zodpovídal „administrativní mechanismus“ zahrnující úředníky z palestinské samosprávy sídlící v Pásmu Gazy a místní podnikatele. Zpráva neupřesňuje, jak dlouho by toto uspořádání mělo zůstat v platnosti.

Izrael si rovněž přeje, aby byla vybudována podzemní bariéra podél šestnáctikilometrového hraničního pásu mezi Egyptem a Pásmem Gazy, která by bránila pašování zbraní a komponentů prostřednictvím tunelů. Izrael rovněž usiluje o výstavbu nového přechodu pro zboží v Rafáhu, a to pod mezinárodním i izraelským dohledem.

Zpráva uvádí, že s těmito návrhy budou v nejbližších dnech seznámeni vysocí představitelé USA.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan je v současné době na návštěvě Izraele. V pátek má do země přiletět předseda sboru náčelníků štábů Charles Brown, v pondělí se očekává návštěva ministra obrany Lloyda Austina.

Zpráva kanálu Channel 12 rovněž uvedla, že bezpečnostní establishment „zvažuje“ možnost usilovat o dohodu vedoucí k propuštění všech rukojmích zadržovaných v Gaze, která by ovšem také umožnila šéfovi Hamásu v Gaze Jahjáovi Sinvárovi opustit Pásmo Gazy. Bezpečnostní složky se ale údajně domnívají, že nejlepší vyhlídky na osvobození zajatců nabízí i nadále masivní vojenský tlak na Hamás, uvedla zpráva bez uvedení zdroje.

Reklama

Doporučované