Hlavní obsah

Izrael pomohl Kyjevu chránit nebe. Ukrajinci ale chtěli víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AP

Izraelský systém protivzdušné obrany „Iron Dome“ chrání nebe nad Izraelem.

Reklama

Nebe nad Kyjevem bude nyní hlídat nový izraelský systém včasného varování. Před raketami bude „pouze“ varovat, nebude mít ale prostředky na to je zneškodnit.

Článek

Izrael dodá Ukrajině nový systém včasného varování, který bude v testovacím režimu chránit obyvatele Kyjeva před ruskými raketami a drony.

Rozmístění varovného systému v hlavním městě Ukrajiny dohodli na bilaterálním setkání v Polsku zástupci izraelských a ukrajinských ozbrojených sil.

Jak píše server Ukrajinska Pravda, už v únoru izraelský ministr zahraničí Eli Cohen v rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským přislíbil, že Ukrajině dodá civilní protivzdušnou obranu. To v prohlášení potvrdil i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který dokonce hovořil o možnosti dodat Ukrajině vojenské vybavení, včetně známého systému protivzdušné obrany „Iron Dome“.

Použití systému včasného varování v Kyjevu přinese Izraelcům drahocenná data o jeho možnostech a efektivitě. Ukrajina je mnohem větší země než Izrael a také projektily, které na jejím území jsou, jsou často modernější než ty, které na Izrael vystřelují teroristé z Pásma Gazy nebo Libanonu. Pro izraelské pozorovatele bude tedy zajímavé, zda se systém dokáže na nové podmínky adaptovat.

Bude-li testovací období v Kyjevu úspěšné, bude systém rozmístěn v dalších ukrajinských městech, která mají více než jeden milion obyvatel.

K detekování raket systém využívá radar a elektrooptické komponenty, díky těmto nástrojům dokáže určit velikost raket a míru rizika, které představují, a zároveň určit lokalitu, kam s největší pravděpodobností dopadne. V Jeruzalémě systém takto zachránil už stovky životů.

V Kyjevu bude systém napojen na protivzdušnou obranu, která nebe nad Kyjevem doposud strážila. Výstraha před útoky bude vysílána do mobilních telefonů a zároveň se v oblasti, kam by měla raketa dopadnout, rozezní sirény. Díky napojení na stávající radar bude tento proces rychlejší a přesnější.

Systém včasného varování se bude skládat pouze z výstražného systému. Izrael Ukrajině nedodá komplexy schopné rakety sestřelovat. Ukrajina by o to moc stála, aby se mohla efektivně bránit, ale Jeruzalém dodání odmítá, protože si nechce znepřátelit Rusko, jehož náklonnost potřebuje kvůli svým vojenským operacím na území Sýrie.

Ukrajinci využívají také americký systém protivzdušné obrany Patriot

Reklama

Doporučované