Hlavní obsah

Izraelská jednotka složená z žen při útoku zlikvidovala 100 členů Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Oren Ravid, Shutterstock.com

Ženy v řadách IDF (ilustrační snímek).

Reklama

„Bojovaly statečně, zachránily životy a vyšly z boje jako hrdinky,“ řekla velitelka praporu přezdívaného Caracal Or Ben-Jehudová o vítězství, kterého ženský oddíl z Caracalu dosáhl proti teroristům z Hamásu v den útoku na Izrael.

Článek

Pod vedením podplukovnice Or Ben-Jehudové, která neuvěřitelný příběh pro Jerusalem Post popsala, tyto statečné vojákyně zlikvidovaly přibližně 100 teroristů a dle slov Ben-Jehudové tak rozptýlily veškeré pochybnosti o schopnostech bojovnic v IDF.

Když 7. října začal útok Hamásu na pohraniční oblast Izraele, podplukovnice Ben-Jehudová se i se svou jednotkou rychle přesunula z velitelství v Nahal Raviv na stanoviště. Padaly rakety a objevila se varování před možnou infiltrací teroristů do okolních měst.

Uprostřed chaosu a nebezpečí jednotka obdržela zásadní informace o tom, že se členové Hamásu dostali do měst Sufa a Nirim. Oddíl složený z vojákyň praporu Caracal se okamžitě vrhl do akce. Jejich úkol byl jasný: zlikvidovat teroristy a zabránit dalšímu pronikání do Izraele.

Rozsah hrozby se ukázal hned po příjezdu na místo. Na vojenském stanovišti se nacházelo asi 40 bojových vojáků z hlídky Nahal a velké, blíže nespecifikované, množství bojovníků Hamásu. Když se k základně prapor Caracal přiblížil, identifikoval jich nejméně sedm.

Jenže náhle se proti jednotce podle slov Ben-Jehudové ale vyřítilo téměř 50 lidí, což prapor Caracal vystavilo ničivé přestřelce. Rychlá a přesná akce z jejich strany nicméně vedla k likvidaci značného množství příslušníků Hamásu a rozptýlení zbývajících útočníků.

Také Hizballáh útočí na Izrael

Libanonské hnutí Hizballáh útočí na židovský stát po celou dobu od teroristického útoku palestinské organizace Hamás 7. října.

Ben-Jehudová pro izraelský deník uvedla, že se ocitla v ohrožení života, když na ni jeden z členů Hamásu zaútočil z bezprostřední blízkosti, ale pohotová reakce ji zachránila. Dále pro Jerusalem Post prozradila, že boj mezi ženským praporem a jednotkami Hamásu trval téměř čtyři hodiny. Přicházeli další a další bojovníci, ale velitelka praporu Caracal a její tým je nadále účinně odrážely.

Po několika hodinách intenzivního boje dorazili vojáci z jednotky speciálních sil námořnictva, kterým se povedlo zlikvidovat i poslední odpor Hamásu. Na pomoc při této kritické operaci jim byly mimo jiné vyslány i bezpilotní letouny. Celkem IDF trvalo asi 14 hodin, než základnu zajistily.

Celkem prapor Caracal během této intenzivní bitvy zneškodnil přibližně 100 příslušníků Hamásu. Podplukovnice Ben-Jehudová zdůraznila významný přínos vojákyň pod jejím velením a vyzdvihla jejich roli při poskytování zdravotní péče. Uvedla, že jejich „pozoruhodný výkon pod extrémním tlakem prokázal jejich schopnosti a rozptýlil veškeré pochybnosti o schopnostech vojákyň v boji“.

Ben-Jehudová pro Jerusalem Post také uvedla, že se ženy díky svým akcím v blízkosti Pásma Gazy „projevily jako hrdinky“. Sdělila také, že vojákyně pod jejím velením významně přispěly k válečnému úsilí Izraele. Dále uvedla, že příslušnice ženské jednotky už od začátku momentálních útoků Hamásu zachránily nespočet životů.

„Jejich výkony na bojišti vymazaly veškeré pochybnosti. Bojovaly statečně, zachránily životy a vyšly z boje jako hrdinky,“ prohlásila podplukovnice.

Hamás vtrhl do Izraele z Pásma Gazy 7. října a podle izraelských představitelů zabil nejméně 1400 lidí, většinou civilistů. Hamás také vzal 222 lidí jako rukojmí, mezi nimiž byli podle posledních údajů izraelských úřadů i starší lidé a malé děti. Mezi rukojmími jsou desítky občanů s dvojím občanstvím a cizinců.

Podle nejnovějšího počtu z ministerstva zdravotnictví Hamásu v Gaze bylo v celém Pásmu Gazy při odvetném izraelském bombardování zabito více než 5000 Palestinců, převážně civilistů.

Reklama

Doporučované