Hlavní obsah

Třicet měsíců bez vydatného deště. Klimatické změny důvěrně zná už i Evropa

Foto: Profimedia.cz

Nejzasaženější suchem jsou významné zemědělské regiony jako Katalánsko. Na snímku je vodní nádrž Sau, která běžně zásobuje Barcelonu.

Reklama

Španělsko zažilo rekordně suchý duben. S potížemi se potýká zejména Katalánsko, v regionu se zásoby vody snížily asi na 26 procent. Podle Xaviera Ramíreze z Katalánské vodohospodářské agentury je nutné zajistit nové zdroje vody.

Článek

Katalánští zemědělci čelí rostoucí hrozbě – suchu. Katalánsko se s ním potýká dlouhodobě, situace v posledních měsících ale vedla k bezprecedentnímu poklesu zásob vody v nádržích. Místní vláda musela reagovat řadou opatření, mezi nimiž nechybí omezení dodávek vody.

Rozsah problému se suchem dokládají satelitní snímky dvou velkých vodních nádrží v regionu, které zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Nádrže Sau a Susqueda se nacházejí ve vnitrozemí asi 108 kilometrů od Barcelony a zásobují metropolitní oblast tohoto nejvíce turisty navštěvovaného evropského města pitnou vodou. Vznikly v 60. letech 20. století a staly se životně důležitým zdrojem vody pro zemědělce a obyvatele Katalánska.

Nízká hladina vody v nádržích je patrná na níže přiloženém snímku, který pořídila NASA pomocí družice Landsat 8 dne 12. dubna 2023. Druhý snímek pochází z března 2021, kdy byla hladina vody v nádržích znatelně vyšší.

Podle Katalánské vodohospodářské agentury (ACA) byla nádrž Sau 25. dubna 2023 na pouhých sedmi procentech své kapacity. Ustupující hladina dokonce odhalila na dně nádrže kompletní domy ze zaniklé obce, která byla zatopena při stavbě přehrady. Sucho posledních roků pomalu odkrývalo zvonici kostela, až se stavba postupně objevila celá.

Nádrž Susqueda se toho samého dne nacházela na 38 procentech celkové kapacity. Vodní zásobárny v celém Katalánsku dosahovaly v průměru přibližně jedné čtvrtiny své kapacity.

Podobná sucha nejsou pro tuto oblast výjimečná – ne však v takovém rozsahu. „Sezonní sucha jsou pro katalánské středomořské klima typická – a to i v povodí řeky Ter, která se táhne od katalánských Pyrenejí až ke Středozemnímu moři,“ uvedl podle NASA Albert Ruhi, ekolog z Kalifornské univerzity v Berkeley, který lokální problémy dobře zná – pochází totiž z katalánské Girony.

Xavier Duran i Ramírez z Katalánské vodohospodářské agentury (ACA) vysvětlil Seznam Zprávám, že z hydrologického hlediska dělí ACA Katalánsko do 18 zón. Ve třech z nich je momentálně situace normální, ve třech podle něj panuje „předvýstraha“, osm zón je v pohotovosti a čtyři se nacházejí ve „výjimečné situaci“. V systému ACA jde o druhou nejhorší možnou kategorii, jaké může zóna dosáhnout. Na konkrétní data se lze podívat zde.

Tvrdě zasažené Katalánsko

Letos na jaře zasáhlo sucho většinu Španělska, Katalánsko na severovýchodě země však bylo zasaženo obzvlášť tvrdě. Během března a dubna spadlo v regionu jen asi 14 procent očekávaných srážek, uvedla NASA.

„Je třeba mít na paměti, že již téměř 30 měsíců máme podprůměrné srážky. K zásobování našich nádrží vodou tak prakticky nedochází, což způsobuje pomalý, ale trvalý pokles zásob,“ potvrdil pro Seznam Zprávy Ramírez.

„Pokud ani do budoucna nebudou na horních tocích řek zaznamenány výrazné srážky, předpovědi naznačují, že bychom se mohli dostat do nouzového stavu v září. Scénář ale bude záviset také na spotřebě vody a vývoji poptávky,“ upřesnil Ramírez.

„Je proto nutné zajistit nové zdroje vody. Zdvojnásobí se kapacita odsolovacích zařízení, zvýší se také produkce recyklované vody a dojde ke zlepšení čističek v oblasti Besòs. Je třeba se také zabývat zlepšením účinnosti zavlažovacích systémů a informováním občanů o nutnosti zodpovědné spotřeby,“ dodal.

„Pokud nezaprší a zažijeme stejný rok jako loni, réva nepřežije,“ řekl deníku The Guardian Juan Samboda, člen sdružení Pagesos o conills (Farmáři, nebo králíci – pozn. red.), které pěstuje obiloviny, vinnou révu, olivy a cizrnu v oblasti malé vesničky Verdú.

Připomeňte si

Ve španělské Córdobě meteorologové minulý čtvrtek naměřili dubnový teplotní rekord pro celou Evropu. Vlny veder zasáhly i další jihoevropské státy.

Samboda připomněl moderní zavlažovací systém – řada menších nádrží v regionu je totiž za normálních okolností zásobována vodou z kanálu Segarra-Garrigues. Problémem ale je, že voda se do kanálu dostává ze 75 km vzdálené nádrže Rialb. „Když nyní stojíte na mostě vedoucím přes kanál, po vodě není ani památky,“ popsal farmář.

Jak na situaci reagují politici

Španělský premiér Pedro Sánchez minulý týden v parlamentu vyzval ke společnému postupu proti suchu a slíbil větší vládní investice do vodního hospodářství. „Je to jasně naší zodpovědností, naší povinností, protože výzva, které čelíme kvůli změně klimatu a vodnímu stresu, je evidentní,“ řekl premiér podle agentury ČTK. Kromě sucha země řeší také nárůst lesních požárů.

Podívejte se

U Barcelony vysychají celé vodní nádrže.

Ramírez ale pro Seznam Zprávy zdůraznil, že zajištění distribuce vody ve městech mají v kompetenci místní samosprávy. Španělská vláda proto má v této otázce jen omezenou působnost a řadu konkrétních opatření musí řešit vláda katalánská.

Ta podle webu Climate State schválila první balík opatření již na začátku února, včetně 40% snížení spotřeby vody v zemědělství, 15% snížení spotřeby v průmyslu a snížení průměrné denní dávky pro každého obyvatele z 250 litrů na 230 litrů.

V regionu také platí zákaz používání pitné vody k zavlažování parků a zahrad nebo k čištění ulic a plánuje se zvýšit množství recyklované vody, kterou lze vypouštět do řek. Nově schválený Plán pro mimořádné situace umožňuje místním orgánům uzavírat smlouvy s dopravci, kteří zajišťují zásobování vodou cisternami.

Zpráva o stavu klimatu v Evropě

Teploty v Evropě se oproti celosvětovému průměru za posledních 30 let zvýšily více než dvojnásobně, tvrdí Světová meteorologická organizace.

Na mimořádném summitu o vodě, který se konal koncem minulého měsíce, se však nepodařilo dosáhnout dohody o dalších omezeních. Na konci května se v zemi budou konat komunální volby a místní starostové – zřejmě ve snaze zavděčit se voličům – například prosazovali, aby obecní koupaliště zůstala otevřená, přestože řada lidí argumentuje, že by se od jejich dopouštění mělo alespoň dočasně ustoupit.

Některé obce ale situace donutila zavést ještě radikálnější opatření. V městečku L'Espluga de Francoli, které leží 97 km západně od Barcelony, jsou dodávky vody do domácností každou noc mezi 22. a 7. hodinou místního času zastaveny.

Lze vinit klimatické změny?

Pro Katalánsko je podle Ramíreze charakteristické středomořské podnebí, v němž se střídají dlouhá období sucha s epizodami prudkých a krátkodobých srážek. Tyto jevy se ale v důsledku klimatických změn zintenzivňují.

„Jen v 21. století jsme v Katalánsku zažili celkem pět velkých období sucha. V následujících letech bude sucho stále častějším jevem,“ myslí si Ramírez.

Katalánsko se potýkalo s velkým suchem zejména v roce 2008, kdy bylo nutné k dopravě vody do Barcelony využívat tankery. ACA ale nedoporučuje, aby se tato metoda znovu používala, a nepodporuje ani případné přesměrování vody z povodí řeky Ebro na jihu Katalánska na sever.

Obyvatelé regionu ale podle Ramíreze mohou zmírnění kritické situace sami napomoci. „V období sucha v letech 2007 a 2008 se občané chovali příkladně a jejich úspory dosáhly 20 procent. V této filozofii musíme pokračovat a dát lidem najevo, že musíme vodu spotřebovávat racionálně. V posledních měsících jsme zaznamenali mírný pokles spotřeby, očekáváme ale, že se ještě sníží,“ prohlásil.

Loňský rok byl ve Španělsku šestým nejsušším a zároveň nejteplejším od začátku vedení záznamů v roce 1961, napsala agentura AP. Vysoké teploty lze očekávat i v příštích týdnech, Španělská meteorologická agentura Aemet varovala, že značná část země bude náchylná ke vzniku požárů.

Podle agentury AP nic nenaznačuje, že by se měla situace v příštích týdnech výrazně zlepšit. Pokud sucho skutečně negativně ovlivní výnosy, zdraží ovoce i zelenina, tvrdí zástupci španělských zemědělců. Dotkne se to nejen domácích spotřebitelů, ale také dalších států, jelikož Španělsko patří k hlavním exportérům ovoce a zeleniny v Evropské unii.

Reklama

Doporučované