Hlavní obsah

Lásku, ne válku. Rusko zavádí výjimku z mobilizace pro manžele těhotných

Foto: Profimedia.cz

Loučení s vojákem odvedeným v rámci mobilizace, Moskva, 4. října.

Reklama

Dosavadní výjimky z mobilizace se vztahovaly na pracovníky klíčových odvětví, například IT, telekomunikace, bankovnictví nebo státní média.

Článek

Rusko kvůli „částečné“ mobilizaci vyhlášené v září opustily už stovky tisíc lidí. Volí k tomu všechny možné cesty, ať už letecké přes Turecko, pozemní přes Kazachstán, Estonsko či Gruzii, nebo třeba zmizí do lesa na bobule. Teď vláda mužům nabízí jinou „cestu“, jak se vyhnout nasazení ve válce na Ukrajině.

Ministerstvo obrany nově zavádí výjimku z mobilizace pro otce dvou dětí, jejichž manželka je zároveň alespoň ve 22. týdnu těhotenství. Podle agentury TASS o tom ve středu informovala šéfka výboru Státní dumy pro rodinu, ženy a děti Nina Ostaninová.

„Právě mi telefonoval náměstek ministra obrany Nikolaj Pankov. Naše změny směrnice generálního štábu týkající se výjimky z částečné mobilizace pro otce dvou dětí, jejichž žena je 22 týdnů těhotná, byly přijaty,“ napsala politička ruské komunistické strany na sociální síti Telegram.

Další výjimka by se podle ní měla vztahovat na otce zdravotně postižených dětí bez ohledu na to, kolik potomků rodina vychovává.

Jestli se nové nařízení bude v praxi skutečně používat, je otázka. Odvodové kanceláře v některých ruských regionech už dřív ignorovaly předchozí pravidla a výjimky (víc například zde).

Rusové vymírají. Válka může demografickou krizi prohloubit

Nová výjimka je ale v souladu s dlouhodobou snahou prezidenta Vladimira Putina zastavit vymírání Ruska. Demografická krize zemi trápí přinejmenším od 90. let, na rozdíl například od evropských států je pro Rusko pokles počtu obyvatel problematický i kvůli jeho obrovské rozloze.

„Putin je posedlý svým demografickým problémem. Moc státu je podle jeho myšlení navázaná na velikost populace. Větší populace, mocnější stát,“ řekl například francouzský demograf Laurent Chalard pro kanál France 24.

Ten připomněl, že v takovém duchu se ruský prezident i otevřeně vyjadřuje. V roce 2020 Putin dokonce demografickou krizi označil za „historickou výzvu“ a uvedl: „Osud Ruska a jeho historické vyhlídky závisí na tom, jak početní budeme.“ Rusové podle něj mají „historickou povinnost“ demografickou krizi překonat.

Není vyloučené, že „příliv“ nových obyvatel z nezákonně anektovaných území byl jednou z motivací, kvůli kterým Putin zahájil invazi na Ukrajině.

Podrobněji jsme se ruské demografické krizi věnovali v tomto článku.

Reklama

Doporučované