Hlavní obsah

Londýn a Paříž mají dohodu, jak omezit migraci přes Lamanšský průliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Běženci na francouzském pobřeží. Připravují se na pokus překonat na člunu Lamanšský průliv.

Aktualizovaná dohoda, kterou Velká Británie s Francií podepsaly, počítá se zvýšením počtu policistů, kteří budou hlídkovat na francouzském pobřeží. Platby z Londýna mají umožnit větší využití dronů a technologií nočního vidění.

Článek

Spojené království si připlatí za to, aby se Francie víc než dosud snažila zastavit nelegální migraci, která proudí přes Lamanšský průliv na Britské ostrovy.

Počítá s tím revize dohody mezi Londýnem a Paříží, podle které Britové poskytnou Francii na období let 2022 až 2023 celkově 72,2 milionu eur (1,75 miliardy korun). Tedy o osm milionů liber ročně víc, než předpokládala dosavadní úprava.

Nový pakt, který ve Francii podepsala britská ministryně vnitra Suella Bravermanová, má především o 40 procent navýšit počet hlídek. Jak popisuje na svých stránkách BBC, cílem je záchrana životů – migranti se snaží kanál překonat nejčastěji na malých lodích, které mnohdy ztroskotají.

Podle aktualizované dohody budou v kontrolních místnostech a na plážích společně s Francouzi nasazeni i jejich britští kolegové. Přímo na pobřeží má místo 200 policistů hlídkovat 300 strážců.

Britské peníze umožní i větší využití dronů a nákup zařízení pro noční vidění. A mají posloužit k budování dalších přijímacích a vyhošťovacích středisek ve Francii.

Francouzské přístavy kromě toho obdrží finance potřebné k rozšíření kamerových systémů. Část prostředků má tak pokrýt vznik nových týmů detekčních psů, aby se zabránilo nelegálnímu vstupu do Spojeného království prostřednictvím nákladních vozidel.

Přečtěte si

Britští a američtí vojáci dokončili společné cvičení v podmínkách simulující válku v Evropě. Nechyběly ani kulisy hollywoodské produkce, extrémní počasí a drony, které do značné míry určují podobu války na Ukrajině.

Premiér Rishi Sunak uvedl, že je „přesvědčen, že se díky novým opatřením počet migrantů podaří snížit“. V rozhovoru s novináři během cesty na summit G20 na Bali však varoval, že neexistuje „jedna věc“, která by mohla situaci „napravit“.

„Pokud jde o migraci obecněji, myslím si, že absolutní prioritou, kterou nyní britští občané mají (stejně jako já), je zvládnout nelegální migraci. Zavázal jsem se, že ji v létě zvládnu. A mohu vám všem říci, že jsem tomu v posledních týdnech věnoval více času než čemukoli jinému,“ uvedl Sunak. „Nemůžeme to vyřešit přes noc. Ale pracuji na řadě věcí, které mohou pomoci tato čísla snížit – včetně dohody s Francií,“ dodal podle webu The Guardian.

Britská vláda je kvůli migraci přes La Manche pod stále větším tlakem, protože počet lidí, kteří se na tuto cestu vydávají, rekordně vzrostl.

Z dat je patrné, že za vyšším počtem běženců letos částečně stojí Albánci. Jen letos jich na malých člunech dosáhlo britských břehů 12 tisíc. V roce 2020 to bylo ovšem jen 50 Albánců.

Dohoda přichází po týdnech kritiky, která se na vládu snesla kvůli naprostému přeplnění centra pro běžence na letišti Manston v Kentu. Tam je úřady zpravidla podrobují bezpečnostní kontrole a kontrole totožnosti. Ještě v říjnu tam přebývaly až 4 tisíce osob, přitom kapacita počítá maximálně s 1600 lidmi. (Nyní už jich tu je méně, uvedl ministr pro přistěhovalectví Robert Jenrick.)

K tématu

Loď s 230 migranty, kterou odmítla přijmout Itálie, zakotvila ve francouzském přístavu Toulon. Je to jen výjimečně, zdůraznil směrem k sousední Itálii ministr vnitra Gérald Darmanin.

V Kentu mají lidé, kteří přišli do Británie za lepším životem, trávit pouze krátkou dobu. Pak se posouvají do azylových ubytoven ministerstva vnitra, které přezkoumává jejich žádosti o azyl. Podle BBC však britské úřady zatím vyřídily pouze 4 procenta žádostí podaných loni lidmi, kteří překročili Lamanšský průliv.

Jak uvedla Rada pro uprchlíky (Refugee Council Freedom of Information), více než 40 tisíc lidí žádajících o azyl čeká na rozhodnutí jeden až tři roky. Dalších 725 migrantů čeká na vyřízení své žádosti více než pět let.

I za to Britové vládu kritizují. Vadí jim vysoké výdaje, které směřují na bydlení osob čekajících na vyřízení žádosti o azyl. Minulý měsíc zveřejnil Výbor pro vnitřní záležitosti, že Spojené království platí takto denně téměř 7 milionů liber.

Britská a francouzská strana se na podmínkách dohody shodla již před několika měsíci, Francie se však zdráhala ji dokončit, dokud nebude ve Spojeném království stabilní vláda, uvedl zpravodaj BBC Daniel Sandford.

Doporučované