Hlavní obsah

Mír může přinést tlak Číny, Brazílie nebo Indie na Rusko, myslí si Švýcaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis.

Reklama

Do společného úsilí o ukončení války na Ukrajině je třeba zapojit Čínu. Podle agentury Reuters to v neděli prohlásil švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis.

Článek

Ignazio Cassis spolupředsedá dnešní globální schůzce vrcholných diplomatů v Davosu o naplňování mírového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Čína hraje významnou úlohu. Musíme najít způsoby, jak na tom spolupracovat s Čínou,“ řekl Cassis na tiskové konferenci po zasedání. Čína nevyslala na setkání poradců pro národní bezpečnost, které se konalo den před zahájením Světového ekonomické fóra v Davosu, svého zástupce. Zúčastní se nicméně konference příští týden, čínský premiér Li Čchiang má na fóru hovořit v úterý.

V Davosu se v neděli sešli zástupci osmi desítek států včetně zemí skupiny G7, členů Evropské unie a řady mimoevropských zemí. Jde o již čtvrté takové jednání uspořádané Ukrajinou, která už bezmála dva roky čelí ruské agresi. Hlavním tématem jednání jsou otázky spojené s výměnou válečných zajatců a navrácení ukrajinských dětí unesených do Ruska, podle Cassise by také měla vydláždit cestu pro zahájení rozhovorů mezi Moskvou a Kyjevem o ukončení války.

„Mír pro ukrajinský lid je naléhavě nutný… Pro ukončení této války musíme udělat vše,“ řekl Cassis. Připustil nicméně, že ani Rusko, ani Ukrajina zatím nejsou ochotny k ústupkům. Důležitou roli by však podle něj mohly sehrát země jako Brazílie, Indie nebo Jihoafrická republika, které s Ruskem udržují dialog a které se jednání v Davosu účastní.

„Účast aliance BRICS je velmi důležitá, protože tyto země mají vztah k Rusku… To vše může vytvořit určitý kolektivní pohyb, který přivede (k jednání) země, jež mají sice k tomuto konfliktu daleko, ale mohou sehrát svou roli tím, že uplatní svůj vliv na Čínu a Rusko,“ řekl Cassis.

Reklama

Doporučované