Hlavní obsah

Mise MAAE se blíží k cíli. „Počkají si ve frontě,“ vzkazují okupanti

Foto: EPA-EFE, Profimedia.cz

Kolona delegace MAAE, když vyrážela z Kyjeva směrem na Záporožskou oblast.

Reklama

Delegace Mezinárodní agentury pro atomovou energii už se podle agentury TASS zařadila do fronty před kontrolním stanovištěm před vstupem na území ovládaná Ruskem. Žádné výhody proti ostatním nedostane, vzkázala okupační správa.

Článek

Členové inspekční mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ve středu vyrazili z Kyjeva do Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny, kde hodlají strávit několik dní. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na šéfa MAAE Rafaela Grossiho.

Podle ruské okupační správy Záporožské oblasti, kde zařízení leží, už je delegace ve frontě před kontaktní linií, která odděluje oblasti kontrolované ukrajinskými úřady a okupovaná území. Napsala to agentura TASS.

Šéf okupační správy v Záporožské oblasti Jevhen Balickyj předtím uvedl, že delegace vstoupí na Ruskem ovládané území přes obec Vasylivka poblíž frontové linie, odkud zamíří do Enerhodaru.

Balickyj také podle TASS řekl, že jeho správa 14 členům mise nevydá zvláštní povolení pro vstup na okupované území, a delegace proto bude muset „počkat ve frontě jako kdokoliv jiný“. Zároveň ale řekl, že ruské úřady jim nebudou na cestě klást překážky.

Misi o 14 členech vede přímo šéf MAAE Grossi, cílem je podle něj situaci kolem elektrárny „co nejvíce stabilizovat“. Do Enerhodaru, kde elektrárna stojí, by mohli dorazit ve čtvrtek ráno.

Kdo je Rafael Grossi?

Dlouholetý diplomat se zkušenostmi z jednání s Íránem. To je šéf MAAE a vedoucí mise směřující do Záporožské jaderné elektrárny Rafael Grossi. Přečtěte si o něm více:

„Strávíme tam několik dní,“ citovala DPA z Grossiho vyjádření krátce předtím, než kolona deseti bílých vozidel OSN opustila Kyjev. Balickyj ještě v úterý hovořil o tom, že program inspektorů v elektrárně je naplánován pouze na jeden den.

Záporožská jaderná elektrárna je v posledních týdnech pod palbou, ze které se navzájem viní Ukrajina i Rusko. Ve středu se obě strany opět vzájemně obvinily z ostřelování Enerhodaru.

Pod ruskou palbou se podle ukrajinského starosty města Dmytra Orlova ocitla radnice. Ruská strana naopak tvrdí, že na budovu zaútočila ukrajinská armáda s pomocí amerického dronu.

Proč Rusové touží po Záporožské jaderné elektrárně

V současné energetické krizi by Evropě mohla pomoci jedna země, paradoxně je to válčící Ukrajina. Rusko má ale naprosto jiný zájem a situace kolem Záporožské jaderné elektrárny naznačuje, jak ho nejspíš bude chtít prosadit.

Jadernou elektrárnu v chodu stále udržují ukrajinští zaměstnanci, jsou ale pod dohledem ruských jednotek a expertů. MAAE už dříve uvedla, že cílem mise je posoudit fyzické poškození elektrárny, funkčnost bezpečnostních systémů a pracovní podmínky zaměstnanců a rovněž provést „naléhavá ochranná opatření“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý po setkání s Grossim řekl, že od mise MAAE čeká více než jen analýzu situace. Agentura by podle něj měla vznést požadavek na demilitarizaci elektrárny a jejího okolí. To Moskva v minulých dnech odmítla.

Reklama

Doporučované