Hlavní obsah

Moldavsko nepustilo ruského zpěváka na koncert. Skandál, píší v Moskvě

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní letiště v Kišiněvu. Ilustrační snímek.

Reklama

Ruský zpěvák Danko strávil dva dny na letišti v Kišiněvě. Do Moldavska nesměl kvůli schvalování ruské agrese.

Článek

Moldavské úřady tento týden zakázaly vstup do země ruskému zpěvákovi Alexandru Fadějevovi, který používá uměleckou přezdívko Danko. Zdůvodnily to tím, že hudebník podporuje ruské zábory na Ukrajině.

Zpěvák, který měl vystoupit 9. prosince na smluveném koncertu v Kišiněvě, nechtěně uvázl na dvě noci na tamním letišti. Podle vlastních slov neměl přístup k jídlu a pití.

Moskevský deník Komsomolskaja pravda označil postup Moldavska za mezinárodní skandál.

Fadějev přitom musel na koncert do Moldavska složitě cestovat. Nejdříve se vydal vlakem z Krymu, kde bydlí, do Moskvy (letecké spojení z anektovaného poloostrova Rusko zastavilo). Z ruské metropole pak letěl do arménského Jerevanu a odtud do moldavské metropole.

„Ale nakonec, když letadlo přistálo v Kišiněvě, Sašu – jediného z celého letu – zadrželi pohraničníci. Říkají, že mu byl zakázán vstup do země z politických důvodů, konkrétně kvůli podpoře Ruska - životu na Krymu a cestování na Donbas,“ popsala zpěvákova manželka Marija Silujanovová.

Na letišti podle ní Fadějevovi slíbili, že bude moci odletět zpátky dalším ranním letem do Jerevanu. Přes noc ale vyšlo najevo, že v letadle není volné místo, a tak musel čekat ještě jednu noc.

„Bez jídla, bez vody, s ruskými kartami, kterými se tam nedá platit,“ postěžovala si umělcova manželka. Díky organizátorům koncertu se zpěvák nakonec dostal k moldavským penězům a mohl si jídlo koupit.

„Dopadlo to nepěkně,“ podělil se pro web ruského deníku Fadějev, který původně vystupoval v proslulém baletu v moskevském Velkém divadle, ale v posledních letech byl v ruském showbyznysu proslulý spíše drsnými projevy a skandály, včetně sporů o otcovství.

Reklama

Doporučované