Hlavní obsah

„Mysleli jsme, že zemřeme.“ Lidé z města, kde Hamás brutálně udeřil, jsou v šoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Destrukce ve Sderotu. Na snímku policejní stanice, o kterou se vedla dlouhá bitva mezi bojovníky Hamásu a izraelskou armádou.

Reklama

Útoky militantního hnutí tvrdě zasáhly Sderot na jihu Izraele. V ulicích města leželi mrtví, Hamás na oblast vypálil přes 100 raket. Ozbrojenci se ve městě stále pohybují, úřady nařídily obyvatelům, aby zůstali v krytech.

Článek

Jedním z center bojů na izraelském území je třicetitisícový Sderot. Z města v těsné blízkosti severovýchodního konce Pásma Gazy začala v sobotu odpoledne přicházet svědectví o tom, že v ulicích leží těla zavražděných civilistů.

39letá Izraelka popsala sobotní násilnosti v izraelském Sderotu jako „něco, co nikdy, nikdy v minulosti neviděla“. „Každou vteřinu jsme si mysleli, že zemřeme,“ řekla podle agentury AFP Ortal Dadyaová poté, co vyšla z bezpečné místnosti svého domu, kde se ukryla, když bojovníci Hamásu zaútočili na Sderot.

Brigády Al-Kassám, ozbrojené křídlo palestinské odbojové skupiny Hamás, v neděli potvrdily, že v noci v reakci na protiútok izraelské armády proti civilním domům v Pásmu Gazy vypálily na Sderot množství raket. „Sderot byl zasažen 100 raketami,“ uvedl v prohlášení mluvčí skupiny Abu Ubajda.

V neděli byly ulice podle popisu AFP stále pokryty krvavými skvrnami a prázdnými nábojnicemi. Po městě jsou stále rozeseta prostřílená a opuštěná auta.

Ve Sderotu se také sváděl dlouhý boj o policejní stanici, Izraelcům se ji podařilo osvobodit až zhruba po 20 hodinách. Podle BBC přišlo během operace o život nejméně 10 ozbrojenců Hamásu. Lidé popisují, jak se v okolí držel ve vzduchu dlouho pach spálenin. Z trosek budovy stoupal kouř.

Fotografie ze Sderotu:

+9

Obyvatelé Sderotu zůstali po bezprecedentním útoku ozbrojenců jako opaření. Mají i nadále strach. „Chci Sderot opustit, ale bojím se, moje děti nechtějí vyjít ven,“ řekla agentuře AFP Ortal Dadyaová.

Přestože většinu odporu zřejmě Izraelské obranné síly (IDF) zlikvidovaly, v průběhu neděle podle videí zveřejněných na sociálních sítích dál pátraly po dalších teroristech. V ulicích hlídkují stovky vojáků a má se za to, že se příslušníci Hamásu v oblasti dosud pohybují. Na internetu se také šíří videa, podle nichž mělo v neděli večer ve Sderotu dojít k masivnímu výbuchu. Oficiální potvrzení dosud chybí.

Sderot patří k mnoha izraelským obcím na jihu země, které se staly terčem útoku palestinských ozbrojenců, kteří v sobotu ráno prolomili hranici s Gazou. Sderot je ovšem ze všech napadených obcí a osad zdaleka největší.

Sedmdesátiletý Jaakov Šošani pro AFP popsal, že když se dozvěděl o vstupu ozbrojenců do svého města, vyzbrojil se kuchyňským nožem a šroubovákem. „Všechny systémy tu selhaly – všechno, co souvisí se zpravodajstvím, vojenské zpravodajství, civilní zpravodajství, všechno, co souvisí se senzory a hraničním plotem, všechno selhalo,“ zlobil se Šošani.

Palestinští ozbrojenci stříleli na všechny: na vojáky stejně jako na civilisty. Jeden z obyvatel před novináři z AFP vytáhl bílou motocyklovou přilbu, která byla celá od krve a měla díry po kulkách.

Na sociálních sítích se také šíří video ze sobotního rána, na němž je zachyceno bílé auto, řízené pravděpodobně bojovníky Hamásu, jak se řítí přes Sderot. Na záběrech natočených z balkonu, které získala tisková agentura Reuters, je patrné, že muži z vozu s otevřenou korbou střílejí po náhodných autech, která jen projíždí okolo.

Starosta Sderotu Alon Davidi mluví o „masakru nevinných civilistů“ a vyzval izraelskou vládu, ať Hamásu zasadí tvrdý úder. „Musíme obsadit Gazu a zabít je, je třeba je vymazat,“ řekl v rozhovoru pro Stanici 12. Obyvatelům svého města vzkázal, aby zůstali doma za zamčenými dveřmi a neotvírali je, dokud nedostanou jiný pokyn.

Na silnicích v okolí města místní v neděli zaznamenali desítky tanků a dalších vojenských vozidel, které projížděly směrem k hranicím Gazy, jak ověřila agentura Anadolu.

Izrael v reakci na násilnosti na jihu a raketové útoky vyhlásil válku a opakovaně odpovídal leteckými údery na hustě obydlenou Gazu. Každá strana má už stovky mrtvých. Izraelští představitelé potvrdili, že mrtvých je více než 600.

To hlavní v neděli 8. října

  • Palestinské radikální hnutí Hamás v sobotu ráno provedlo rozsáhlý útok na Izrael. Den poté svádí izraelská armáda (IDF) dál boje s militanty, kteří pronikli na izraelské území v okolí Pásma Gazy.
  • Bojiště: Izraelská armáda v reakci zahájila letecké údery na pozice Hamásu. (Sledovali jsme online zde.) IDF aktuálně zasahuje nejméně na osmi místech. Izraelské dělostřelectvo také zaútočilo na Libanon. Do bojů totiž v neděli ráno promluvilo libanonské radikální hnutí Hizballáh, jehož bojovníci spustili minometnou palbu na sever Izraele.
  • Příčina: Vůdce ozbrojeného křídla Hamásu Muhammad Díf prohlásil, že útok „ukončí poslední okupaci na zemi“, a vyzval Araby v Izraeli i sousedních státech, aby se k němu připojili. Článek o začátku útoku najdete zde.
  • Izraelská reakce: „Jsme ve válce,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu. Vláda oficiálně vyhlásila válku Hamásu v neděli odpoledne.
  • Ztráty: Izrael hlásí nejméně 700 mrtvých, přes 2100 zraněných a desítky zajatých Hamásem. / Palestinci zatím hlásí 413 mrtvých, zraněných má být přes 2300.
  • Únosy: Přesné číslo není známé, jisté je, že Hamás do Pásma Gazy odvlekl přes 100 Izraelců – muže, ženy i děti. Drží je jako rukojmí.
  • Příběhy: Unesení z hudebního festivalu (zde), Češi v Izraeli (zde).
  • Obrazem: Zde najdete první fotografie z místa a fotogalerii, která zachycuje první den války. Publikovali jsme také video z izraelské odvetné akce, z povolávání záloh i útoku dronu na sanitní vůz.
  • Rozhovor s Irenou Kalhousovou, šéfkou Herzlova centra izraelských studií v Praze: Někdo v armádě i tajných službách zaspal, v Izraeli budou padat hlavy
  • Rozhovor s českou ambasadorkou v Izraeli Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou: Útok po zemi je nová situace, Hamás se ale mohl přepočítat
  • Reakce české politické scény – na tomto odkazu

Reklama

Doporučované