Hlavní obsah

Napadání královské rodiny jako byznys. Harry a Meghan zjevně o klid nestojí

Foto: Profimedia.cz

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu.

Reklama

Harry a Meghan prý toužili po soukromí a nezávislosti na královské rodině. Svým „egocentrickým“ chováním a protimluvy však i po letech frustrují své blízké. Ti teď anonymně promluvili pro britský server The Times.

Článek

Harry a Meghan prý toužili po soukromí a nezávislosti na královské rodině. Svým „egocentrickým“ chováním a protimluvy však i po letech frustrují své blízké. Ti teď anonymně promluvili pro britský server The Times.

Když vévoda a vévodkyně ze Sussexu vyjádřili touhu vzdát se královského života, bylo jim vyhověno. V dohodě z ledna 2020 se však zavázali, že svým chováním budou „nadále podporovat hodnoty Jejího Veličenstva“.

Po více než dvou letech je zjevné, že slib zůstal pouze na papíře. Novinových titulků očerňujících jménem Sussexů britskou královskou rodinu se objevuje bezpočet. Šestadevadesátiletou královnu to na první pohled nechává chladnou. Momentálně si užívá každoroční dovolené ve Skotsku a z paláce unikají pouze informace typu: „Královna má za sebou rušné léto se spoustou návštěv, byla na pikniku.“

Pro Její Veličenstvo jsou Sussexovi stále „velmi milovanými“ členy rodiny. Harry a Meghan však míří do Evropy a nezdá se, že mají v plánu setkat se s královnou Alžbětou ani s Williamem a Kate. A to ani přestože od sebe páry momentálně bydlí kousek od sebe.

Harry a Meghan se mají zúčastnit summitu mládeže v Manchesteru, ve čtvrtek předávání cen WellChild v Londýně, v úterý pak zavítají do Německa na akci Invictus Games.

Královnino zbožné přání

Když se Harry a Meghan rozhodli opustit královský život, ustanovili spolu s královnou, princem z Walesu a vévodou z Cambridge podmínky „sandringhamského summitu“ - dohodli se, že se Harry vzdá svých vojenských funkcí, pár se stáhne z královských povinností a přestane využívat veřejné finance.

To jim mělo dát dostatečnou finanční svobodu uzavírat mnohamilionové obchody na druhé straně Atlantiku. Během toho, co se Harry a Meghan v USA rozkoukávali, je princ Charles nadále soukromě finančně podporoval.

„Celá moje rodina doufá, že jim dnešní dohoda umožní začít budovat nový šťastný a klidný život,“ sdílela královna Alžběta své zbožné přání v roce 2020, necelé dva roky po svatbě Harryho a Meghan.

Těžko říct, zda si Sussexové žijí šťastně a v klidu. Pochybovat se ale dá o pohodě jejích příbuzných. Dva a půl roku od stěhování Harryho a Meghan do Ameriky pár obvinil královskou rodinu z rasismu, ignorování jejich duševního zdraví, lakomství a špatné výchovy, přičemž podle Harryho královna a Charles předávají „genetickou bolest a utrpení“.

Další poprask způsobila Meghan minulý týden, kdy poskytla rozhovor pro americký časopis The Cut. V něm naznačila, že ona a její manžel byli nuceni odejít do exilu, protože „svou existencí narušovali dynamiku hierarchie“. Dodala, že Harry při tom „ztratil“ svého otce. Zdroje blízké Meghan později tvrdily, že byla jen špatně pochopena a že měla na mysli odcizení od jejího vlastního otce.

Utrápený Charles

„Je těžké pochopit, jak by se to, co dělají, mohlo rovnat hodnotám královny, která nikdy nepodporovala, aby se na veřejnosti diskutovalo o hluboce osobních rodinných vztazích,“ řekl dle The Times zdroj blízký královské rodině. Královna se sice tváří statečně, žije ale „v neustálém napětí a očekávání další bomby - a to si vybírá svou daň“, dodal zdroj, který královnu dobře zná.

Proměny královské rodiny

Od smrti princezny Diany uplynulo 25 let a britská královská rodina prošla řadou změn. Naučila se pracovat s veřejným míněním? Poškozují ji skandály jejích členů? A není dnes sama existence monarchie přežitkem?

Čtěte analýzu Terezy Ulrychové:

Charlesovi přátelé říkají, že ho takové rodinné „škádlení“ trápí. Spolu s Harrym, Meghan a svými vnoučaty Archiem a Lilibet strávil příjemné červnové oslavy, což Charles podle jednoho z přátel po loňském výbušném rozhovoru Sussexových s Oprah Winfreyovou vnímal jako „drobný akt zadostiučinění“.

„Dva roky se o muži, který se nemůže veřejně bránit, neustále říkaly opravdu nehezké věci, a to ze strany lidí, které on očividně miluje a chybí mu. To je na osobní úrovni neuvěřitelně těžké. Je naprosto zmatený z toho, proč má jeho syn, kterého hluboce miluje, pocit, že právě takhle se mají řešit rodinné vztahy,“ řekl The Times Charlesův kamarád.

Meghan také prozradila, že s Harrym pracují na „historickém dokumentu“, aby se „podělili“ o svůj „milostný příběh“. Pár, který se jindy tváří jako posedlý soukromím, se rozhodl svěřit do rukou streamovací platformy Netflix.

Paradoxy

Ačkoli se všeobecně vědělo, že manželé diskutovali o vysílacích projektech ještě v době, kdy byli součástí královské rodiny, některé královské zasvěcence zpráva o tom, že se pořad skutečně připravuje, překvapila. „Myslím, že nikoho nenapadlo, že by natočili přístupný pořad, protože se tak silně vyjadřovali o zasahování médií do jejich života - zdálo se, že je to v rozporu s jejich přáním,“ říká jeden z nich.

„Můžu si říkat, co chci,“ potvrdila vévodkyně Allison Davisové, která s ní dělala rozhovor pro The Cut. „Nikdy jsem nemusela podepsat nic, co by mě omezovalo v mluvení… Mám toho hodně co říct,“ dodala. Minulý rok v rozhovoru s Oprah přitom Meghan tvrdila, že ji královská rodina „umlčela“.

Minulý týden se také nechala slyšet, že v červnu ve Frogmore Cottage znovu objevila svůj „deník“. Mluví se tak o tom, že by Meghan mohla chtít vydat i své královské zápisky.

Stažení do ústraní dle japonské princezny

Tento královský pár zřejmě nikdy nevystoupí v pořadu Oprah ani neuzavře smlouvu s Netflixem. Potenciál ale příběh má – své „ano“ si přes nesouhlas lidu řekne japonská princezna a muž „z davu“. „Je to zlatokop,“ zlobí se Japonci.

Královský zdroj, který se podílel na jednáních kolem odchodu páru, tvrdí, že je jeho současný směr cesty frustrující.

„Všichni doufali, že odejdou, finančně nezávislí – a budou se věnovat filantropickým aktivitám, aby byli šťastní. Že když půjdou svou vlastní cestou, nebudou už mít potřebu brojit proti systému tolik jako dosud. Jenže pak si jejich hvězdná síla vyžádala spojení s královskou rodinou a začali do rodinných neshod přilévat olej,“ uvedl zdroj.

Královna nestojí o odebírání titulů, kterých manželé nabyli při sňatku. Už tak jim zakázala používat monarchická oslovení a slovo „královský“ v komerčních podnicích. „Královskou rodinu nikdy nemůžete zbavit královské hodnosti. Můžete jim vzít oslovení, ale Harry je stále synem budoucího krále,“ přiblížil pro The Times dobře informovaný zdroj uvažování rodiny.

Princezna Meghan

Strategií paláce prý není komentovat každý jejich výlev, ale zdůrazňovat rozdíl mezi oficiálními pracujícími členy královské rodiny, kteří reprezentují královnu, a Sussexy jako „soukromými občany“.

Sussexové přes to všechno světu nadále připomínají svůj královský status. Ve svém nedávném rozhovoru se Meghan pozastavila nad tím, že je vlastně královským vzorem. „Je důležité o tom přemýšlet, protože i při rozhovoru s Oprah jsem si byla vědoma toho, že existují malé holčičky, které potkávám, a ony si jen říkají: ‚Panebože, to je skutečná princezna.‘“

Další z anonymních zdrojů, tentokrát přítel Harryho a Meghan, pověděl, že pár „má potřebu všem připomínat, že jsou královští“, protože to s sebou nese „vyšší status“.

Upadající sláva

Existují určité náznaky toho, že hvězdné duo Sussexů ztrácí na síle. Na titulní straně deníku New York Post se minulý týden objevil obrázek trucující Meghan na maketě oblečení pro dětskou soutěž krásy s titulkem „Batole a diadém“. Alyssa Rosenbergová, sloupkařka deníku Washington Post, napsala: „Meghan a její manžel princ Harry utekli z jedné toxické dynamiky ve Spojeném království, aby se zde ocitli v jiné. Jediný způsob, jak si Sussexovi mohou vybudovat skutečně nový život a širší vliv na věci, na kterých jim záleží, je přestat ze sebe dělat středobod příběhu.“

Meghan a Harry ale mají o soukromí zjevně jinou představu. Meghanin nový podcast, v němž má vystoupit řada celebrit, jako je tenisová hvězda Serena Williamsová nebo zpěvačka Mariah Careyová, má ještě deset dílů. Harryho „intimní a procítěné“ paměti, jejichž tajemné datum vydání visí nad královskou rodinou jako temný mrak, se očekávají již brzy.

Legraci mají z Harryho a Meghan i na druhém konci světa. Krátce po jejich svatbě je nadšeně přijali Australané - Meghan zde oznámila své první těhotenství. V návaznosti na její rozhovor z minulého týdne označila australská televizní moderátorka Natalie Barrová ve vysílání Meghan za „totální třeštiprdlo“.

Propad královské popularity v zemi není pro monarchii zrovna výhodné. Existují obavy, že výstřelky Sussexů podnítí rostoucí republikánské hnutí v Austrálii, která by mohla přehodnotit svůj status království ve chvíli, kdy se Charles stane králem.

Meghaniny historky

Britský server The Times připomíná další z podivných Meghaniných výstupů. Vévodkyně tvrdila, že jí jeden z jihoafrických herců Lvího krále na londýnské premiéře filmové verze muzikálu v roce 2019 řekl: „Když jste se přivdala do této rodiny, radovali jsme se na ulicích stejně, jako když byl Mandela propuštěn z vězení.“ Tato historka „překvapila“ vnuka Nelsona Mandely, Zwelivelileho Mandelu. „Toto se přece nedá srovnávat s oslavou něčí svatby s bílým princem,“ řekl a připomněl, že jeho dědeček strávil ve vězení 27 let, během kterých vedl kampaň proti apartheidu.

Zmatený byl i sám zmiňovaný herec. „Nikdy jsem se s Meghan Markleovou nesetkal. Z její strany to považuji za faux pas. Jsem jediným jihoafrickým členem hereckého obsazení a premiéry v Londýně jsem se nezúčastnil. Možná si to jen špatně zapamatovala,“ řekl herec John Kani.

Skandální rozhovor s Oprah

Rozhovor Meghan a Harryho s Oprah Winfreyovou rozbouřil nejen britské vody. Několik dní po silných prohlášeních, která během interview padla, přišel se svým vyjádřením vévoda z Cambridge, Harryho bratr William.

Jihoafrický skladatel Lebo M, který s párem na premiéře krátce hovořil, uvedl, že si nevzpomíná, že by se o Mandelovi zmínil.

Meghaniny komentáře zarazily i královské kruhy. „Celá věc je prostě ohromující,“ řekl královský zdroj. „Nelson Mandela? Kdo bude další, Gándhí? K tomu bludu a tragédii toho všeho prostě nemám slov.“

Vévoda z Cambridge si už na výtky Sussexů zvykl a nechávají ho chladným. „Už nad tím nepřemýšlí tolik jako dřív,“ říká zdroj blízký princi Williamovi, ačkoli přátelé připouštějí, že ho vyhlídka na Harryho knihu netěší.

Odhodlání Harryho a Meghan brojit proti královské minulosti zaráží i Brity. „Proč se Meghan neustále ohlíží za tím, jak hrozné bylo být krátce královskou rodinou? Jak si představuje úspěch, jako bohaté konto v bance? Chtějí snad zabít monarchii?“ ptá se zdroj z blízkosti Meghan a Harryho. „Nakonec trestají instituci, která je dostala do pozice, v níž jsou. Dlouhodobost této strategie není udržitelná,“ dodává další palácový zdroj.

Reklama

Doporučované