Hlavní obsah

„Násilí se násilím nevyřeší.“ Mladý Izraelec odmítl narukovat a jde do vězení

Foto: Bumble Dee, Shutterstock.com

Voják izraelských ozbrojených sil (ilustrační foto).

Reklama

V Izraeli poprvé od začátku operace v Gaze zazněl rozsudek kvůli odmítnutí narukovat do ozbrojených sil.

Článek

Osmnáctiletý mladík Tal Mitnick si od úterý odpykává třicetidenní trest odnětí svobody. Důvodem je jeho odmítnutí narukovat do izraelské armády, která vede v Pásmu Gazy vojenskou operaci namířenou proti teroristickému hnutí Hamás.

Mitnick, který žije v Tel Avivu, se při svém odmítnutí narukovat odkázal na výhradu svědomí – účasti ve vojenské operaci mu brání jeho přesvědčení. „Věřím, že masakr se nemůže vyřešit masakrem,“ uvedl muž před začátkem procesu na vojenské základně Tel Hašomer.

Izraelskou operaci v Gaze označil za kriminální čin. „Násilí se násilím nevyřeší. A proto odmítám (narukovat),“ dodal. Video zveřejnila platforma Mesarvot, jež spojuje mladé Izraelce, kteří odmítají sloužit v armádě.

Jde o první rozsudek od začátku izraelské ofenzivy v Gaze. Třicetidenní trest se může Mitnickovi prodlužovat v případě, že opakovaně odmítne narukovat.

Počet obětí izraelské operace v Pásmu Gazy podle úřadů spravovaných Hamásem přesáhl už 21 tisíc. Stoupá i počet zabitých izraelských vojáků, kterých je minimálně 164.

Válka mezi Izraelem a Hamásem vypukla ráno 7. října, když teroristé zaútočili v Izraeli proti vojenským i civilním cílům, zabili na 1200 lidí a asi 240 dalších unesli do Pásma Gazy.

Podle investigace francouzského deníku Le Figaro o plánech útoku věděli pouze tři vrchní představitelé Hamásu a zbytek vedení se o akci dozvědělo jen půl hodiny předem.

Reklama

Související témata:

Doporučované