Hlavní obsah

Navalného odvezli z vězení. Není jasné, kde se nachází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj na jednom z posledních dostupných snímků z června letošního roku.

Reklama

Jeho současné místo pobytu není známo, uvedla jeho mluvčí Kira Jarmyšová. Navalného spolupracovníci v pondělí uvedli, že o něm nemají žádné zprávy již šest dní.

Článek

Vězněný ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj byl odvezen z trestanecké kolonie, kde si odpykával trest. Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na sociálních sítích napsala, že úředníci kolonie Melechovo uvedli, že tam již není registrován. Navalného pomocníci očekávali, že bude po prodloužení odnětí svobody převezen do věznice s přísnějším režimem. Informovala o tom BBC

Mluvčí Navalného Jarmyšová tvrdí, že jeho zmizení souvisí s nedávným oznámením o volbách. V pátek totiž ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že hodlá v březnu příštího roku kandidovat ve volbách.

V srpnu byl Navalnyj shledán vinným ze založení a financování extremistické organizace a dostal trest odnětí svobody na dalších 19 let. Celý proces znovu nesl známky vykonstruovaného divadla, na což poukazovali jak lidskoprávní aktivisté, tak západní politici. Veřejnost byla z velké části jednání vyloučena. Když Navalnyj před dvěma týdny pronášel závěrečnou řeč, nesměl z toho vzniknout žádný zvukový ani video záznam. Ven se dostal jen její přepis.

Již dříve byl odsouzen k devíti letům za porušení podmínky, podvod a pohrdání soudem. Všechna obvinění proti němu jsou všeobecně považována za politicky motivovaná.

Reklama

Související témata:

Doporučované