Hlavní obsah

Nepříjemnost před volbami, nebo hrozba? Jak se přiblížil Bidenův impeachment

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Sněmovna reprezentantů ve středu udělila formální souhlas vyšetřování s cílem ústavní žaloby na prezidenta Joea Bidena. Seznam Zprávy připravily odpovědi na ty nejdůležitější otázky.

Článek

Republikáni se v americké Sněmovně reprezentantů nadále drží fráze, že sliby se mají plnit. Ve středu tak učinili další krok ve snaze spustit impeachment prezidenta Joea Bidena.

V poměru 221 ku 212 odhlasovali formální povolení Bidenova vyšetřování, které slibují už od loňským voleb, kdy v dolní komoře Kongresu získali většinu.

Cesta je to ovšem trnitá a její výsledek nejistý. Seznam Zprávy nabízejí odpovědi na klíčové otázky, které se s nejnovějším vývojem pojí.

Čeho se vyšetřování týká?

Přestože po formální stránce vyšetřování odstartuje až nyní, některé sněmovní výbory již měsíce spolupracovaly na různých šetřeních týkajících se Bidenovy rodiny. I když dosud nepředložily pádné důkazy, snažily se odhalit „korupční kulturu“ kolem ní a ukázat, že její členové – včetně současného prezidenta – finančně těžili z jeho dřívější viceprezidentské funkce.

Jádrem problému jsou zejména podnikatelské aktivity Bidenova syna Huntera na Ukrajině, o kterých se republikáni, včetně exprezidenta Donalda Trumpa, vášnivě vyjadřují již roky. Republikáni podle agentury AP věnovali velkou pozornost neověřenému tipu, který dostala FBI a podle kterého se Biden v době, kdy byl viceprezidentem, podílel na úplatkářství.

Toto tvrzení se objevilo už v roce 2019 a Biden podle něj měl tlačit na Ukrajinu, aby odvolala z funkce prokurátora Viktora Šokina s cílem zastavit vyšetřování společnosti Burisma, kde byl jeho syn členem představenstva. Ministerstvo spravedlnosti se věcí již dříve zabývalo, nakonec ale shledalo, že nemá „dostatečné důkazy“ pro další kroky.

Výbory se dále zabývaly například i tím, jak Hunter využíval „značku Biden“ k prosazování svých obchodů se zahraničními klienty a že se Bidenovi mladšímu dostávalo zvláštního zacházení.

Co výsledek hlasování znamená?

Formální schválení vyšetřování poskytne republikánům větší pravomoci, které budou moci využít ve své snaze o prezidentovo obvinění. Tento krok sněmovním vyšetřovatelům umožní, aby mnohem snadněji a rychleji požadovali svědectví různých lidí a vymáhali si přístup k dokumentům. Ke spolupráci by pak měl přimět i Bílý dům.

Vzhledem k načasování je už nyní jasné, že se celá záležitost protáhne až do roku 2024, kdy Bidena s největší pravděpodobností čeká odveta s Donaldem Trumpem v boji o Bílý dům. Pro současnou hlavu státu to tak znamená jen další nepříjemnosti navíc.

Pokud se výbory, které vyšetřování Bidena vedou, později rozhodnou s impeachmentem pokročit, bude o něm hlasovat celá Sněmovna reprezentantů. Pokud se v jeho prospěch vyjádří většina, prezident bude obžalován. Senát, kde těsnou většinu drží demokraté, pak uspořádá soudní proces a bude hlasovat o tom, zda prezidenta zbaví funkce.

V minulosti byli Sněmovnou obžalováni celkem tři prezidenti, žádný z nich ale nebyl z funkce odvolán.

Dojde na impeachment?

To se teprve uvidí. Jak již bylo zmíněno výše, vyšetřovatelé po měsících pátrání stále nemají přesvědčivé důkazy o Bidenově provinění, přestože získali desetitisíce stran bankovních záznamů a desítky hodin výpovědí klíčových svědků.

Bidenova kandidatura

Mezi demokratickými kandidáty je zatím jasným favoritem úřadující prezident Joe Biden, jeho kandidatura však kvůli jeho vysokému věku není vítána všemi. I když po osmdesátce začínají lidem viditelně upadat fyzické funkce, Joe Biden se na další boj o Bílý dům cítí.

Republikáni by se navíc mohli potýkat i s problémy uvnitř strany. Jejich malá většina ve Sněmovně reprezentantů totiž znamená, že si v případě hlasování o impeachmentu mohou dovolit ztratit jen pár hlasů. A někteří – zejména ti z politicky rozdělených obvodů – již nyní ohledně podpory plného impeachmentu váhají kvůli tomu, co by je to po politické stránce mohlo stát.

Ještě méně jisté pak je, že by pokus o impeachment hlavy státu podpořila americká veřejnost. Po středečních novinkách se totiž ukázalo, že ne všichni jsou s republikány na stejné vlně, a například podle průzkumu NPR/PBS/Marist s rozhodnutím nesouhlasí 49 % dotázaných.

Jaké jsou reakce?

Očekávatelné. Bílý dům ještě ve středu obvinil republikánské poslance, že místo aby pracovali na tom, co je třeba udělat pro národ, ztrácejí čas „nepodloženou politickou akcí“.

„Američané si zaslouží něco lepšího. Vím, na co se budu i nadále soustředit. Rád bych vyzval republikány v Kongresu, aby se ke mně připojili,“ stojí ve veřejném vyjádření prezidenta Bidena.

Neotálel ani Donald Trump, který na zákonodárce opakovaně naléhal, aby s vyšetřováním pokročili, a který sám v minulosti dvěma impeachmentům čelil. Spolu se svými spojenci však tyto neúspěšné pokusy považuje za výsledek systému, který se postavil proti němu.

„IMPEACHNĚTE BUDIŽKNIČEMU, nebo zmizte v ZAPOMNĚNÍ,“ napsal Trump na své sociální síti Truth Social. „NÁM TO UDĚLALI!“

Reklama

Doporučované