Hlavní obsah

Nová naděje na záchranu ztracené ponorky. Pátrající týmy uslyšely bouchání

Foto: Profimedia.cz

Posádce ponorky zbývá podle odborníků kyslík do čtvrtečního poledne.

Reklama

Kanadské plavidlo zaznamenalo pravidelný zvuk v oblasti, kde došlo ke zmizení ponorky. K místu míří další záchranné týmy, aby nález prozkoumaly.

Článek

Už třetím dnem probíhají záchranné operace v Atlantském oceánu ve snaze najít ztracenou ponorku společnosti OceanGate a její pětičlennou posádku. Ponorka se ztratila v pondělí při cestě k vraku Titaniku. Šlo o klasickou výpravu, kterou společnost podnikla už několikrát.

Na palubě jsou podle informací CEO společnosti Stockton Rush, pilot ponorky a bývalý člen francouzského námořnictva Paul-Hennry Nargeolet, britsko-pákistánský podnikatel Šahzada Dawood a jeho syn Sulemana a britský cestovatel Hamish Harding.

Odborníci předpokládají, že posádce zbývá kyslík do čtvrtečního poledne. Jejich přežití zároveň závisí na funkčnosti ostatních systémů na ponorce. „Přežití je zcela závislé na dostatečných zdrojích energie, neboť veškeré systémy v této ponorce spoléhají na elektrický pohon. Kritickým faktorem je samozřejmě zásoba vzduchu. Pokud by neměli ani elektřinu, bude tam obrovská zima. Je otázka, jak dlouho se dá v takových podmínkách vydržet,“ řekl pro Seznam Zprávy potápěč Petr Slezák.

Na záchranných operacích spolupracuje společnost s armádou, pobřežní stráží, odborníky a soukromými společnostmi. Pobřežní stráž během úterní tiskové konference uvedla, že dosud prohledala oblast o rozloze 7600 mil čtverečních, což je více, než má americký stát Connecticut. „Toto pátrací úsilí nepřineslo žádné výsledky,“ oznámil kapitán americké pobřežní stráže Jamie Frederick.

Zpravodajský server BBC News hovořil s vedoucím expedice Davidem Mearnsem, který pozorně sledoval vývoj u Newfoundlandu. Ten uvedl, že do oblasti, kde byl s ponorkou naposledy navázán kontakt, dorazila komerční loď, která je uzpůsobená na pokládání potrubí. Ta tak bude schopna s hledáním výrazně pomoct.

Společnost OceanGate také požádala o spolupráci se záchranou ponorky společnost Magellan, která se specializuje na podobné operace v mnohem větších hloubkách, než je zvykem. K tomu používají speciální hlubokomořské plavidlo, jež ovládají dálkově.

Mluvčí společnosti potvrdil, že pomáhají při záchraně Titana. Dodal také, že ke kontaktu došlo už v pondělí a společnost neváhala a nabídla svou expertizu a vybavení potřebné pro pátrání v takových hlubinách. „Jsme připraveni pomoci,“ uvedla firma v prohlášení.

Podle informací vycházejících z e-mailové korespondence amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost, ke kterým přišel americký časopis Rolling Stone, kanadské plavidlo, které se v oblasti pohybuje, zaznamenalo na svém sonaru pravidelný zvuk. Údajně jde o bouchání v 30minutovém intervalu. Není jisté, odkud se zvuky ozývaly a jak dlouho trvaly.

Severovýchodní velení americké pobřežní stráže nález na svém twitteru potvrdilo.

V místě nyní operují další záchranné týmy, které jsou vybaveny dálkově ovládanými stroji určenými pro hlubokomořský ponor, a snaží se nalézt zdroj zvuku.

V korespondenci se také uvádí, že kanadské průzkumné letadlo spatřilo v oceánu bílý obdélníkový objekt. Plavidlo, které bylo pověřeno prozkoumáním nálezu, velení přesunulo do oblasti, kde došlo k nálezu pravidelného bouchání. Podle prohlášení americké pobřežní stráže se k tomuto nálezu mise vrátí až poté, co prozkoumá objev kanadské lodě.

Reklama

Doporučované