Hlavní obsah

Opičí neštovice už nejdou zastavit, zjišťují v USA

Foto: Getty Images

Kolorovaný snímek viru opičích neštovic z elektronového mikroskopu. Vlevo jsou zralé, vpravo nezralé viriony (virové částice).

Reklama

Mezi odborníky v USA roste obava, že šíření opičích neštovic v zemi kvůli počátečnímu zaváhání s testováním a trasováním už nepůjde zastavit. „Stát se to může, ale není to velký problém,“ uklidňuje epidemiolog Petr Smejkal.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Je příliš brzy na zodpovězení otázky, zda může šíření opičích neštovic přerůst v globální pandemii. Svět má nyní šanci šíření zastavit; je tady okno příležitosti,“ odpovídala ještě na konci května na dotazy novinářů šéfka oddělení pandemických a epidemických nemocí Světové zdravotnické organizace (WHO) Sylvie Briandová.

Ve Spojených státech však v posledních dnech sílí mezi odborníky názor, že toto okno se buď už zavřelo, nebo přinejmenším rychle zavírá.

Že boj proti šíření opičích neštovic Spojené státy začínají prohrávat, upozorňují tamní odborníci už delší dobu. Když o tom Seznam Zprávy informovaly před necelými dvěma týdny, evidovaly USA asi 700 případů: „Ač se číslo může zdát nepatrné, experti mluví o pomalé a nesmělé reakci zdravotnického systému. Ani po dvou měsících nefunguje vše, jak má,“ stálo v článku.

Nyní už Spojené státy mají případů téměř 2000, vakcín je pořád málo a odborníci jsou ještě o něco pesimističtější.

Například podle v amerických médiích hojně citovaného Scotta Gottlieba, který v roce 2019 zastával funkci šéfa Americké lékové agentura (FDA), USA „selhaly v zastavení viru“ a jsou na pokraji situace, kdy se opičí neštovice stanou „endemickým virem“. To by podle něj pro Američany znamenalo, že opičí neštovice budou nemocí, „co tu už bude pořád a s čím se budeme muset nadále potýkat“.

„Myslím si, že okno příležitosti dostat tohle pod kontrolu a zastavit šíření, už se pravděpodobně zavřelo. Pokud se ještě nezavřelo, tak se určitě přinejmenším zavírat začíná,“ řekl Gottlieb ve vysílání televize CBS.

„Naše okno příležitosti dostat to pod kontrolu se rychle zavírá,“ vyjádřila stejný názor epidemioložka a odbornice na opičí neštovice Anne Rimoinová z Kalifornské univerzity v Los Angeles.

Stejné chyby

Stávající situace je podle odborníků výsledkem toho, že se stát nepoučil z pandemie koronaviru. „Podle odborníků na veřejné zdraví stát reagoval pomalu a neefektivně, opakují se některé problémy, které provázely první měsíce pandemie covidu-19,“ napsal deník The New York Times.

První a důležitou chybou bylo podle NYT na samém začátku „extrémně limitované“ testování, což spolu s tím, že každou diagnózu muselo vyhodnocovat Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), způsobilo nepozorované šíření viru.

Ten se momentálně – stejně jako jinde ve světě – šíří zejména mezi muži, kteří mají sex s muži. Opičí neštovice se nicméně nešíří jen sexuálním stykem, ale i blízkým fyzickým kontaktem.

CDC sice už navázalo spolupráci s několika soukromými společnostmi a podařilo se mu zvýšit týdenní testovací kapacitu z původních 6 tisíc na 70 tisíc, přesto ale úřady nemají dobrý přehled o tom, kolik případů v USA skutečně je.

Pokračují i problémy s nedostatkem vakcín a není vůbec jasné, zda a kdy se je podaří vyřešit.

Vakcíny nejsou a nebudou

CDC na páteční tiskové konferenci oznámilo, že federální vláda uvolnila státům dalších 131 tisíc dávek, ale poptávka nadále převyšuje zásoby. „Zatím ještě nemáme tolik vakcín, kolik bychom v tuto chvíli potřebovali,“ řekla k tomu ředitelka střediska Rochelle Walenskyová.

V pátek ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že objednalo 2,5 milionu dávek, přičemž stejné množství objednalo už dřív. Dávky z prvního kontraktu ale podle úředníků nepřijdou dřív než na konci tohoto roku a druhých 2,5 milionu vakcín Spojené státy dostanou až v příštím roce.

FDA povoluje pouze jednu ze dvou existujících vakcín používaných proti opičím neštovicím JYNNEOS. Vakcína funguje, i když je je podána po rizikovém kontaktu, v inkubační době. Standardně se nicméně podle NYT podává po dvou dávkách s rozestupem 28 dní. Z celého světa ji podle deníku vyrábí jen společnost Bavarian Nordic, což je menší firma se sídlem v Dánsku. Není proto divu, že jsou světové zásoby vakcíny omezené.

„Exploze nepřijde“

„Je to pomaleji se šířící virus. Proto jsme ho mohli mít pod kontrolou, kdybychom byli hned od začátku agresivnější. Teď je pevně zakořeněn v komunitě,“ řekl Scott Gottlieb. Druhým dechem nicméně dodal, že podobné problémy jako s covidem-19 nehrozí. „Virus sice nebude explodovat, protože se hůř šíří, ale pravděpodobně už tady zůstane,“ vysvětlil exšéf FDA.

„Stát se to může, ale nebude to takový problém,“ řekl Seznam Zprávám epidemiolog Petr Smejkal.

Opičí neštovice, zejména západoafrický kmen, který se teď vyskytuje v Evropě a Severní Americe, jsou podle něj ve vyspělých zemích nemocí s nulovou smrtností a naprostá většina nakažených se z ní vyléčí sama. „Většinou není ani potřeba nasazovat vzácná antivirotika. Je to nemoc, která občas bolí, a tedy vyžaduje léky na bolest. Problém může být samozřejmě s lidmi, kterým nefunguje imunita “ dodal.

Opičí neštovice se pravděpodobně šíří primárně tělními tekutinami a kontaktem s kůží nemocných. Podle CDC se možná může šířit i kapénkami a někteří experti nechtějí zavrhnout ani možnost výjimečného šíření aerosolem.

Pokračování trendu šíření nemoci primárně mezi muži, kteří mají stejnopohlavní styk, nicméně podle Smejkala potvrzuje přesvědčení odborníků, že se nemoc šíří hlavně tělními tekutinami či opravdu blízkým fyzickým kontaktem.

Uklidňujícím faktorem je i to, že opičí neštovice způsobuje DNA virus, které jsou na rozdíl od RNA virů (což je třeba právě SARS-CoV-2) stabilní. Příchod mutace, která by zásadně změnila vlastnosti viru, tak není podle odborníků pravděpodobný.

Reklama

Doporučované