Hlavní obsah

Pět dní do voleb. Erdogan je nervózní, a tak zvyšuje platy o 45 procent

Foto: Profimedia.cz

Turecký vládce Recep Tayyip Erdogan s manželkou Emine na mítinku ve městě Aydin.

Reklama

Turecký autoritářský prezident Recep Tayyip Erdogan rozdává peníze plnými hrstmi. Ekonomická krize i pomalá vládní reakce na ničivé zemětřesení mu ale nenahrávají.

Článek

Do tureckých ostře sledovaných prezidentských voleb zbývá pouhých pět dní a dvě desetiletí vládnoucí autoritář Recep Tayyip Erdogan čelí hrozbě porážky. Ve středu proto vytáhl další předvolební trumf – v televizním vystoupení oznámil zvýšení platů ve veřejném sektoru o 45 procent.

Nejnižší možný plat státního zaměstnance vzroste na 15 tisíc lir (asi 16 tisíc korun), oznámil Erdogan s tím, že se také navýší počet lidí placených ze státní pokladny. „Bude také pokračovat navyšování minimální mzdy i důchodů,“ slíbil.

To by mělo v případě jeho vítězství nastat už v červenci, kdy by stát zvedl minimální mzdu, aby dorovnal inflaci. Erdogan zdůraznil, že občané se nenechají „rozdrtit“ inflací, která se v posledních šesti měsících zmírňuje. Zatímco loni dosahovala astronomických 85 procent, letos na jaře klesla na 50 a v poklesu pokračuje i před volbami.

Současná předvolební štědrost není prvním opatřením tohoto druhu. Už v lednu vzrostla minimální mzda o 55 procent, další z opatření pak umožnilo více než dvěma milionům obyvatel odejít do předčasného důchodu.

Co říkají Erdoganovi odpůrci

Přečtěte si rozhovory s kandidáty opozice i mužem, který býval Erdoganovým přítelem, později ale založil jednu z opozičních stran.

Kromě masivních předvolebních dárků voličům vede ale vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) i útočnou kampaň očerňující soupeře. Erdogan tak při svém nedělním mítinku v Ankaře promítl veřejnosti zfalšované video, na němž vůdci zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) zpívají volební píseň opozičních republikánů. O nich pak prezident mluvil jako o „podporovatelích LGBT“.

Útoky na starostu Istanbulu i opoziční levici

Někteří opoziční kandidáti se nevyhnuli ani násilí. Dějištěm jednoho z incidentů bylo východoturecké konzervativní město Erzurum, kde asi 15 lidí zaútočilo na autobus istanbulského starosty Ekrema Imamoglua, který se v případě vítězství opozičníka Kemala Kiliçdaroglua stane jeho viceprezidentem. Pachatelé útoku byli krátce po vyslechnutí propuštěni.

Opakovaným násilným útokům čelí i politici Zelené levicové strany, pod jejíž hlavičkou kandidují členové Lidově demokratické strany (HDP), třetí nejsilnější partaje v tureckém parlamentu. V provincii Mersin bylo zraněno pět lidí při dvou incidentech, kdy jejich automobil napadli podle serveru Duvar stoupenci nacionalistů.

Spíše úsměvnou součástí kampaně je pak jedno z volebních videí AKP. Vládní strana v něm ukazuje muže, který sedí u holiče. Nejdříve se na něj vrhne hned šest holičů najednou (šest stran vytvořilo opoziční koalici), výsledkem je totálně rozcuchaný účes. Poté už přijde holič jen jeden (jako v případě výhry autoritářského Erdogana) a účes je rázem perfektní.

Turecké prezidentské a parlamentní volby se uskuteční už tuto neděli, poslední průzkumy lehce favorizují Kemala Kiliçdaroglua. Podporu vládní AKP snižuje jak vleklá ekonomická krize, tak i pomalá reakce vlády na ničivé únorové zemětřesení.

Reklama

Doporučované