Hlavní obsah

Po chaosu na Krymu padla velitelská hlava. Černomořská flotila mění šéfa

Foto: somkanae sawatdinak, Shutterstock.com

Flotila ruského námořnictva v Černém moři ve vodách u jižního pobřeží Ukrajiny. Oděsa, Ukrajina 25. února 2022.

Reklama

Černomořská flotila má za sebou od začátku ruské invaze na Ukrajinu sérii neúspěchů. Jedním z posledních je útok na její velitelství, při kterém bylo zraněno 6 lidí. Odvolání velitele může souviset i s úterními výbuchy na Krymu.

Článek

Černomořská flotila ruského vojenského námořnictva má nového velitele, viceadmirála Viktora Sokolova, který donedávna velel námořní akademii. Oznámila to s odvoláním na své zdroje ruská média, podle kterých byl Sokolov ve středu v sídle flotily v Sevastopolu na anektovaném Krymu představen členům vojenské rady.

„Rozkaz o jmenování přišel od vrchního velitele. …Nebyla to žádná veřejná událost a žádná ani pravděpodobně nebude vzhledem ke žlutému stupni varování před terorismem, který ve městě platí,“ řekl ruské agentuře RIA Novosti zdroj z Černomořské flotily.

Další zdroj tvrdí, že v podmínkách „speciální vojenské operace“, jak Rusko nazývá svou invazi na Ukrajinu, nemá nikdo povinnost oficiálně takové změny ve velení armády oznamovat.

Pokud se odchod předchozího velitele flotily Igora Osipova potvrdí, bude to podle agentury Reuters nejvýznamnější změna ve velení ruské armády za šest měsíců ruské invaze. Právě Černomořská flotila utrpěla během války velké ztráty, nejvážnější z nich bylo dubnové potopení křižníku Moskva, později nedokázala udržet strategický Hadí ostrov.

Agentura dává jmenování nového velitele do souvislosti se sérií výbuchů na ruských základnách na poloostrově.

Jak se z Krymu stává nové bojiště

Výbuchy na Krymu ukázaly, že Rusko je zranitelné na celém území anektovaného poloostrova, domnívá se analytik BBC. Rusko má podle Londýna vůbec problémy s kontrolou Černého moře.

V úterý ráno severem okupovaného ukrajinského poloostrova otřásly výbuchy. Podle ruských tiskových agentur vybuchl mimo jiné bývalý statek využívaný jako muniční sklad. Ruské ministerstvo obrany později exploze označilo za výsledek sabotáže.

Očití svědci také informovali, že z ruské letecké základny u Simferopolu v centrální části Krymu po explozích stoupá černý dým. Média spekulovala o útoku bezpilotního letounu na muniční sklad na letišti, které patří ruskému námořnictvu.

Minulý týden výbuch otřásl ruskou leteckou základnou Saky na Krymu. Podle Moskvy tam explodovala letecká munice, ruské ministerstvo obrany výbuch přičetlo porušení pravidel požární bezpečnosti. Kyjev odmítl, že by na základnu zaútočil. Podle satelitních snímků, které zveřejnila společnost Planet Labs, výbuch poškodil letadla i letištní infrastrukturu.

Na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu zaútočil 31. července dron. Zranění utrpělo šest lidí.

Velká Británie v úterý uvedla, že ruská černomořská flotila má v současné době problémy s účinnou kontrolou moře. Ruské hlídky se podle britského ministerstva obrany obecně omezují na vody na dohled od krymského pobřeží.

Současná omezená účinnost flotily dále podle Británie podkopává celkovou invazní strategii Ruska, částečně proto, že hrozba pro Oděsu je nyní z velké části neutralizována.

Černomořská flotila nadále používá střely dlouhého doletu k podpoře pozemní ofenzívy, ale udržuje obrannou pozici, uvedlo britské ministerstvo obrany ve svém každodenním zpravodajském příspěvku na Twitteru.

Ukrajina znovu nevylučuje útok na Krymský most

Přemostění Kerčského průlivu, které propojuje Rusko a jím ukradený poloostrov, označil Kyjev za legitimní vojenský cíl. Nelegální stavbu, jež by měla být zničena.

Oslabení Ruska na Krymu a ve vodách okolo nich by Ukrajinci mohli také využít k útoku na Krymský most, což už několikrát naznačili. Aktuálně to v rozhovoru pro list The Guardian zmínil poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Řekl, že Ukrajina považuje Krymský most za legitimní vojenský cíl. „Je to nelegální stavba a hlavní brána pro zásobování ruské armády na Krymu. Takové objekty by měly být zničeny,“ uvedl.

Podoljak dále potvrdil, že Kyjev hodlá pokračovat v protiofenzivě na jihu ukrajinského území. I když odmítl odpovědnost své vlády za sérii explozí na Krymu, obecně řekl, že celá protiofenziva je zaměřená na „vytvoření chaosu uvnitř ruských sil“.

V Rusku ale útok na Krymský most vylučují. „Blafují. Chtějí si těmi výroky zvednout morálku a náladu. Mohou se o útok pokusit, ale na most se nedostanou,“ citovala ruská státní agentura TASS krymského senátora Sergeje Cekova. „Most maximálně chráníme, a to odevšad. Ze vzduchu, zpod vody, ze země. Ochrana mostu teď ještě posiluje.“

Podle Cekova není možné – ani čistě technicky – most vážně poškodit: „Most sloužil, slouží a bude sloužit lidu Ruska,“ prohlásil senátor.

Reklama

Doporučované