Hlavní obsah

Po raketovém útoku u Dnipra našli záchranáři tělo dvouleté dívky

Foto: Shutterstock.com/deniska_ua

Dnipro bylo terčem ruských útoků i v minulosti (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Výbuchy byly slyšet také nad hlavním městem Kyjevem, kde byly opět do akce nasazeny systémy protivzdušné obrany. Letecký poplach ale byl opět vyhlášen na celé Ukrajině.

Článek

V sobotu došlo k ruskému útoku na dvoupatrový obytný dům poblíž ukrajinského města Dnipro. Záchranáři v noci na dnešek objevili v troskách budovy tělo dvouleté dívky bez známek života. Celkem bylo při výbuchu zraněno 22 lidí, z nichž pět byly děti. Informoval o tom dnes ve svém ruskojazyčném vydání server BBC.

Podle BBC panují obavy, že další jsou uvězněni pod sutinami rozbitých domů.

Na videu, které sdílel ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, je vidět, jak záchranáři prohledávají zbytky dvoupatrové budovy. „Znovu to dokazuje, že Rusko je zemí sponzorující terorismus,“ prohlásil a dodal, že „pod troskami jsou bohužel lidé“. Moskva dlouhodobě popírá, že by její vojenské síly záměrně útočily na civilisty.

Podle šéfa oblastní správy Serhije Lysaka vypukly po údajném úderu v severní čtvrti města požáry. Sedmnáct z dvaceti lidí, kteří byli při incidentu zraněni, bylo podle něj převezeno do nemocnice. Lysak také dodal, že tři z dětí jsou ve vážném stavu a že další dítě je pravděpodobně stále uvězněno.

„Dvě dvoupatrové budovy, mezi něž dopadla nepřátelská střela, byly částečně zničeny. Poškozeno bylo také deset dalších domů, automobil, obchod a plynovody,“ uvedl Lysak.

Kyjevan promluvil o útocích na ukrajinskou metropoli

Noci v Kyjevě v posledním týdnu den po dni ničí ruské vzdušné útoky. Oproti předchozím měsícům značně zesílily. Podle právníka Myroslava, který se v hlavním městě nachází, se i tak lidé snaží dál žít své životy.

Na celém území Ukrajiny v noci na neděli po několik hodin znovu platil protiletecký poplach.

Výbuchy byly hlášeny i v dalších částech země. Systémy protivzdušné obrany byly v neděli brzy ráno zapojeny do odrážení leteckých útoků poblíž Kyjeva, uvedla vojenská správa ukrajinského hlavního města na komunikačním kanálu Telegram. Dvě střely ale zasáhly letiště v centrální části Ukrajiny.

Ve městě Suma na severu země úřady podle webu The Guardian v důsledku ruského ostřelování zaznamenaly 87 výbuchů, hovoří o neurčitém počtu zraněných a zničení infrastruktury.

Více než desítka výbuchů byla hlášena také v Ruskem okupovaných jižních městech Berďansk a Melitopol.

Rusko v posledních týdnech výrazně zesílilo útoky

Ukrajinská města nyní zažívají ostřelování prakticky každou noc. Střely páchají škody hlavně na kritické infrastruktuře a útočí na civilisty.

Válka se ale opět přesouvá i do oblastí, které Rusko kontroluje, potažmo i do samotného Ruska. Nad městem Džankoj na Krymu bylo v noci na neděli sestřeleno pět bezpilotních letounů, uvedl v neděli podle CNN Ruskem dosazený úředník, šéf okupovaného ukrajinského Krymského poloostrova Sergej Aksjonov.

„Pět jich sestřelily síly protivzdušné obrany, u dalších čtyř byla použita elektronická protiopatření, takže se jim rovněž nepodařilo zasáhnout cíl,“ uvedl Aksjonov.

Úředníci v ruské pohraniční oblasti Bělgorod v sobotu uvedli, že při čerstvých útocích byli zabiti další dva lidé. Místní úřady uvedly, že na vině je Ukrajina, ačkoli sama Ukrajina uvedla, že úmrtí byla důsledkem snahy Ruska zaměřit se na bojovníky, kteří se staví proti vládě v Moskvě.

V posledních týdnech došlo v regionu Bělgorod k řadě útoků, zejména k velkému přeshraničnímu vpádu koncem minulého měsíce, který podle Moskvy skončil smrtí 70 útočníků. Kyjev popřel, že by byl do útoku přímo zapojen, a opět uvedl, že útok provedly ruské polovojenské jednotky. Seznam Zprávy o tom informovaly zde.

Reklama

Doporučované