Hlavní obsah

Polsko přislíbilo Ukrajině zbraně, přes Maďarsko tam proudí západní plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal (vpravo) polskému kolegovi a Polsku poděkoval, že „stojí na straně ukrajinské svobody“.

Reklama

„Dějiny učí, že musíme zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina, dokud není příliš pozdě,“ prohlásil v Kyjevě polský premiér Mateusz Morawiecki. Další předseda vlády z V4, maďarský Viktor Orbán, mezitím jedná v Moskvě.

Článek

Polsko je připraveno předat Ukrajině dělostřeleckou munici, přenosné protiletadlové střely, lehké minomety a pozorovací drony, uvedl v úterý polský premiér Mateusz Morawiecki, který je na návštěvě v Kyjevě.

Svrchovaná a demokratická Ukrajina je v zájmu celé Evropy, alternativou je Bělorusko, prohlásil Morawiecki v narážce na autoritářský režim v Minsku, pokládaný za nejbližšího spojence Ruska. Moskva v současnosti soustředila u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků a podle západních zemí není vyloučena invaze.

„Polsko stojí po boku ukrajinského státu, aby pomohlo při jeho obraně, při obraně bezpečí, ohroženého ruským sousedem,“ prohlásil Morawiecki podle agentury PAP na společné tiskové konferenci s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem.

„Zastavme Putina, dokud není pozdě“

Šmyhal polskému kolegovi a Polsku poděkoval, že „stojí na straně ukrajinské svobody, demokracie, bezpečí a práva Ukrajinců suverénně rozhodovat o osudu národa“. Poděkoval také za podporu územní celistvosti Ukrajiny a jejího směřování do NATO a Evropské unie.

„Dějiny učí, že musíme zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina, dokud není příliš pozdě,“ řekl Morawiecki ukrajinským novinářům ještě před cestou do ukrajinské metropole. Za klíčové označil posílení obranyschopnosti ukrajinských sil – a v této souvislosti kritizoval postoj Německa, které se zdráhá dodávat Ukrajině zbraně.

Morawiecki je v úterý na své první návštěvě v Kyjevě od nástupu do čela vlády v roce 2017. Očekává se, že z jednání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s polským premiérem a britským předsedou vlády Borisem Johnsonem, který má v úterý také dorazit do ukrajinské metropole, vzejde domluva na novém formátu trojstranné spolupráce s cílem posílit regionální bezpečnost.

Orbán v Moskvě jedná o plynu

Dalším politikem Visegradské čtyřky, který se na své úterní cestě jen těžko vyhne alespoň neformální zmínce o Ukrajině, je maďarský premiér Viktor Orbán, který jedná v Moskvě.

Očekává to od něj i Ukrajina, jak minulý týden v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. „Očekáváme, že Maďarsko jako soused Ukrajiny, jako země, která je velmi blízko naší Ukrajině, bude podporovat naši územní celistvost a suverenitu. Maďarsko to vždycky dělalo a doufáme, že to zopakuje pan premiér Orbán i během jednání s Vladimirem Putinem,“ prohlásil velvyslanec.

Orbán s ruským prezidentem mluvil zejména o energetice. V Kremlu prohlásil, že jeho země počítá s dohodou na zvětšení dodávek ruského zemního plynu. „Vzhledem k tomu, že celá Evropa nyní prožívá energetickou, přesněji řečeno plynovou krizi, bylo velice důležité, že jsme uzavřeli dlouhodobé kontrakty. Děkujeme za to, že jsme je podepsali. Při dnešním setkání bych chtěl dosáhnout zvýšení objemu dodávek,“ řekl Orbán podle agentury TASS.

Maďarsko díky loňskému kontraktu, platnému do roku 2036, kupuje nyní ruský plyn „pětkrát laciněji, než je tržní cena v Evropě“, upozornil Putin. Připomněl také, že Rusko dodalo Maďarsku dva miliony svých vakcín proti covidu-19.

Ruský prezident ocenil přínos Orbánovy vlády pro rozvoj rusko-maďarských vztahů a uvedl, že Moskva doufá v pokračování této spolupráce. Vztahy mezi západními zeměmi a Ruskem jsou nyní velmi chladné a napjaté také kvůli nevídané ruské vojenské přítomnosti na ukrajinských hranicích.

NATO, jehož je Maďarsko členem, i Spojené státy na přelomu roku odmítly jako nepřijatelné ruské požadavky na veto ukrajinského členství v Severoatlantické alianci a na to, jak členské země aliance rozmístí své jednotky na území východních států bloku.

„Obvykle v případech, kdy naše partnery čekají volby, říkáme, že budeme spolupracovat s jakýmkoliv zvoleným vedením. Ale měl bych říci, že podle výsledků vaší práce na ruském směru se hodně udělalo v zájmu maďarského lidu a v zájmu Ruska. Doufám, že taková vzájemná spolupráce bude pokračovat,“ řekl Putin. Orbána v dubnu čekají parlamentní volby, ve kterých se utká se sjednocenou opozicí.

Po schůzce s Orbánem by mohl Putin reagovat na americkou odpověď na ruské bezpečnostní požadavky, podle agentury TASS to nevyloučil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Novináři budou pokládat otázky. Bylo by divné, kdyby tomu nevěnovali pozornost,“ uvedl Peskov.

Ukrajina přijímá plyn přes Maďarsko

V den jednání Orbán-Putin učinilo Maďarsko vstřícný krok vůči Ukrajině. Země začala přes Maďarsko vůbec poprvé přijímat zemní plyn ze západní Evropy, jak uvedl provozovatel ukrajinské přepravní soustavy GTSOU. Ukrajině se tak v době hrozby války s Ruskem otevřela nová trasa dodávek, která zvýší její energetickou bezpečnost, uvedla agentura Reuters.

Ukrajina dovozem uspokojuje více než 30 procent spotřeby plynu. Loni ze zahraničí získala 15,9 miliardy metrů krychlových, z toho 4,2 miliardy z Maďarska. Dodávky z Maďarska se ale zastavily, když Budapešť a ruský plynárenský gigant Gazprom v září podepsaly novou dlouhodobou dohodu o dodávkách, která obchází Ukrajinu.

GTSOU v prosinci oznámil, že Ukrajina bude moci místo toho dovážet osm milionů metrů krychlových plynu denně ze západní Evropy přes Maďarsko. Tato trasa už podle provozovatele začala fungovat na základě dohody o propojení plynovodů, což zvýší garantovanou dovozní kapacitu Ukrajiny téměř o 30 procent.

„Maďarská trasa se stala po Slovensku druhou garantovanou trasou dodávek plynu na Ukrajinu,“ uvedl šéf GTSOU Serhij Makogon.

Ukrajina má dohodu o dodávkách až 27 milionů metrů krychlových denně ze Slovenska. Dovoz touto trasou ale Kyjev kvůli vysokým nákladům zastavil.

Makogon uvedl, že nová trasa přes Maďarsko nabízí Ukrajině také možnost dovážet zkapalněný zemní plyn (LNG) z terminálu v Chorvatsku.

Reklama

Doporučované