Hlavní obsah

Přední poradce Zelenského rezignoval. Pomohl ruské propagandě

Foto: Profimedia.cz

Odcházející poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

Reklama

Oleksij Arestovyč oznámil rezignaci poté, co se na něj snesla kritika kvůli jeho komentáři k ruskému útoku na obytný dům v Dnipru. Jeho slova ihned využil Kreml, aby se zbavil odpovědnosti.

Článek

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč v úterý ohlásil odchod. Oznámil to na svém facebookovém profilu s tím, že rezignaci předal písemně vedoucímu prezidentské kanceláře. Jako hlavní důvod uvedl „principiální chybu“.

„Rezignuji. Chci ukázat příklad civilizovaného chování,“ napsal Arestovyč na svém profilu. Prezidentská kancelář pak podle deníku Ukrainska Pravda potvrdila, že jeho rezignaci přijala.

Za „principiální chybu“ nyní už bývalý poradce Zelenského považuje své vyjádření po ruskému raketovém útoku na obytný dům v Dnipru, při kterém zemřelo podle nejnovější bilance 44 lidí a dalších 20 se dál pohřešuje.

Ukrajinské ozbrojené síly už dříve uvedly, že dům zasáhla střela Ch-22. Tento typ v Sovětském svazu původně vyvinuli k ničení amerických letadlových lodí. Loni v červnu dvě tyto zbraně mimo jiné zasáhly obchodní centrum v Kremenčuku, kde zabily více než dvě desítky lidí a další desítky zranily, připomíná agentura ČTK.

Arestovyč ale krátce po útoku prohlásil, že střela trefila civilní objekt, protože ji sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana. Svým prohlášením fakticky obvinil ze smrti Ukrajinců vlastní ozbrojené složky.

Ukrajinská armáda to odmítla a uvedla, že nedisponuje takovými zbraněmi, které by dokázaly Ch-22 sestřelit.

Čím Rusové v Dnipru útočili?

Okolnosti nasvědčují tomu, že Rusko mířilo na jiný cíl. Ale zbraní, která je notoricky nepřesná a už několikrát zabíjela nevinné.

Arestovyče po jeho slovech kritizovala ukrajinská společnost. Poradce se proto omluvil veřejnosti i obětem útoku.

Jeho slov se okamžitě chytla ruská propaganda. S odkazem na Arestovyčovo prohlášení Kreml odmítl, že by ruské síly mířily na civilní budovu. Podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova je za útok zodpovědná ukrajinská protiletecká obrana a protiletecké střely.

„Ruské ozbrojené síly neútočí na rezidenční budovy ani na zařízení sociální infrastruktury. Útočí na vojenské cíle – ať už očividné, nebo zamaskované,“ citovala Peskova ČTK. „Sami jste viděli, k jakým závěrům dospěli někteří ukrajinští představitelé, podle kterých byla tragédie (v Dnipru) výsledkem akce protileteckých střel,“ dodal Peskov.

Rusko loni 24. února podniklo invazi na Ukrajinu. Od té doby tvrdí, že neútočí na civilní cíle, což ale odmítají jak ukrajinští představitelé, tak západní pozorovatelé. O útocích na ukrajinská města a další civilní cíle také hovoří četná svědectví a důkazy.

Reklama

Související témata:
Oleksij Arestovyč

Doporučované