Hlavní obsah

Při útoku pomáhá i Bělorusko, tvrdí Ukrajina. Hrozí mu sankce

Foto: Profimedia.cz

Alexander Lukašenko a Vladimir Putin jsou dlouhodobí spojenci.

Reklama

Při pohledu na mapu ruských útoků na Ukrajinu to vypadá, že část z nich podniklo Rusko ze sousedního Běloruska, tedy s vědomím tamního diktátora Alexandra Lukašenka. Západ už mluví o sankcích vůči Minsku.

Článek

„Žádáme mezinárodní komunitu o uvalení těch nejtvrdších sankcí proti Lukašenkovi a jeho režimu, co nejdřív to bude možné. Jsou komplici brutálního ruského útoku na Ukrajinu. Je jasné, že Lukašenko sdílí odpovědnost za tuto zbytečnou válku,“ napsala ve čtvrtek ráno na Twitteru běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská.

Cichanouská tak reagovala na oznámení ukrajinské pohraniční stráže, která hlásila útoky na své hlídky a kontrolní stanoviště z běloruského území. Ruská ofenziva využila dělostřelectvo, těžkou vojenskou techniku i lehké zbraně. Ruské jednotky údajně podpořili i běloruští vojáci, informoval server RBK Ukrajina. Běloruský prezident účast na ruské vojenské operaci nicméně odmítl.

Ostřelování bylo zaznamenáno i ve Lvovské oblasti, která leží na západě Ukrajiny.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ruská vojska se rozmístila v Bělorusku, které je spojencem Moskvy, na dřívější společné vojenské cvičení. Po manévrech, které skončily 20. února, v zemi zůstala. Ukrajinská metropole Kyjev se nachází asi 75 kilometrů jižně od hranic s Běloruskem.

Pokud se informace ukrajinské pohraniční stráže potvrdí, „měl by Lukašenkův režim čelit stejným sankcím jako samotný ruský agresor“, na deset hodin trvajícím zasedání ministrů zahraničí EU to v pondělí řekl šéf evropské diplomacie Josep Borrell. Borrell řekl, že Lukašenko dovolil, aby se z jeho země stal ruský satelit.

Netransparentní jednání vlády v Minsku ohledně rozmístění ruských vojáků na běloruském území nám nedává jinou možnost, než s ní „jednat jako s komplicem ruské agrese na Ukrajině“, prohlásil na schůzce Borrell.

Ruští vojáci měli sice běloruské území po společném vojenském cvičení v neděli opustit, běloruský ministr obrany ale oznámil, že 30 tisíc jich v zemi zůstane.

„Běloruští vojáci dostávají rozkazy stále častěji od ruských představitelů… to znamená, že míra nezávislosti běloruské armády je nízká, velmi nízká,“ okomentoval pro deník The Guardian dění v Bělorusku šéf litevské diplomacie Gabrielius Landsbergis.

Sankce proti Bělorusku chystá i česká vláda: „Ukázalo se, že útok probíhá i z běloruského území a vláda ČR to bude reflektovat ve své zahraniční politice,“ řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Reklama

Doporučované