Hlavní obsah

„Prorok“ Budanov měl nahradit Reznikova. Rošáda v Kyjevě se ale odkládá

Foto: Profimedia.cz

Možná budoucí ukrajinský ministr obrany Kyrylo Budanov.

Reklama

V neděli to vypadalo, že v Kyjevě odehraje blesková výměna ministra obrany. Jedna z hlavních tváří boje proti Rusům však nakonec zůstává. Alespoň zatím; brzy ji může vystřídat muž, který ruskou invazi předvídal na hodinu přesně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Celý minulý týden bojoval Oleksij Reznikov s poškozenou reputací jeho resortu obrany. Ministerstvo zasáhla komplikovaná kauza údajně předražených nákupů potravin pro armádu.

Ve funkci kvůli tomu už v lednu skončil Reznikovův náměstek Vjačeslav Šapovalov, který podle vyšetřovatelů prosazoval uzavírání nevýhodných smluv (více zde). Kauza to nebyla jediná, nechybí ani podezření na zpronevěru a dodávku nekvalitních neprůstřelných vest.

Hlavy padaly kvůli podezřením z korupce i na dalších úřadech.

Na jiné ministerstvo nechce

Nakonec oznámil předseda poslanecké frakce prezidentské strany, že končí i Reznikov, jenž by se měl ve vládě přesunout na pozici ministra pro strategický průmysl. Davyd Arachamija ze strany Služebník lidu to uvedl v neděli večer a dodal, že Reznikova nahradí dosavadní šéf vojenské rozvědky Kyrylo Budanov.

O konci Reznikova se o víkendu spekulovalo i v ukrajinském tisku.

Jenže nakonec se Arachamijovo oznámení ukázalo jako předčasné a sám Reznikov veřejně popřel, že by s ním někdo probíral přesun na jiné ministerstvo. Navíc – pokud by taková nabídka zazněla, nepřijal by ji.

„Kdybych najednou takovou nabídku dostal od prezidenta, nebo premiéra, odmítl bych ji, protože nemám odbornost, která by mi umožnila být ministrem strategického průmyslu,“ komentoval spekulace.

Profil Oleksije Reznikova

Dva dny po ruském vpádu na Ukrajinu dostal ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov od svého ruského protějšku nabídku na přijetí kapitulace. Odpověděl: „Ano, jsem připraven kapitulaci přijmout. Tu ruskou.“

Pondělní zvrat

V pondělí dopoledne šéf poslaneckého klubu Arachamija své výroky korigoval a upřesnil, že se tento týden žádné personální změny konat nebudou. „Čekáme na jmenování šéfů ministerstva vnitra a bezpečnostní služby SBU. Personální změny v oblasti obrany se během tohoto týdne neuskuteční,“ napsal.

Reznikov tak dál zůstává v čele ministerstva obrany, ale není jasné, jak dlouho v něm setrvá.

Podle serveru Hromadske dokonce šéfa vojenské rozvědky (HUR) Kyryla Budanova o řízení ministerstva obrany požádal osobně prezident Zelenskyj.

O tom, že Reznikovo působení v čele úřadu se skutečně nachyluje, svědčí i to, že politici už hledají náhradníka do Budanovy funkce. Podle poslance prezidentské strany Oleksije Hončarenka je hlavním kandidátem na šéfa HUR zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Roman Mašověc.

Vyrazí Zelenskyj do Bruselu?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týden může vyrazit na svou druhou zahraniční cestu od začátku ruské invaze a osobně se zúčastnit summitu EU.

Vystřídá Reznikova „prorok“ Budanov?

Dosavadní šéf HUR má naopak dostat „padáka“ vzhůru. Ve svých sedmatřiceti letech by se tudíž měl stát generálmajor Kyrylo Budanov jednou z nejdůležitějších tváří ukrajinské vlády.

Veterán války o Donbas plnil v letech 2018 až 2020 tajné úkoly, v bojích a při misích utrpěl minimálně dvě zranění. Jeho hvězda začala stoupat v létě 2016 poté, co byl na okupovaném Krymu zabit podplukovník ruské bezpečnostní služby FSB. Za činem měli stát ukrajinští diverzanti a podíl měl mít právě Budanov.

V roce 2019 se stal terčem bombového atentátu, ale výbušnina nastražená v jeho autě explodovala předčasně. Pokusů o jeho zabití mohlo být zřejmě daleko víc.

Nositel řady vyznamenání se do čela vojenské rozvědky HUR dostal v srpnu 2020 jako čtyřiatřicetiletý. Služba se zabývá tajnými operacemi, ale i jednáním o výměně válečných zajatců a také shromažďováním a rozborem zpravodajských informací.

Do hodnosti generálmajora povýšil Budanov loni v dubnu a během ruské invaze se stal jednou z postav ukrajinských bezpečnostních složek s nejvyšší autoritou.

Mediálně na sebe upozornil předloni v listopadu, když trefně varoval před ruskými plány na invazi, která se podle něj odehraje v lednu nebo v únoru 2022 a apeloval na dodávky západních zbraní na obranu své vlasti.

Mluvčí Kremlu tehdy reagoval slovy o „uměle živené hysterii“. Obavy z ruského útoku tehdy ale dementovala i ukrajinská vláda.

Útok ze severu neočekává

Scénář rozsáhlé ruské invaze a frontálního útoku na hlavní město předpovídal i v noci z 23. na 24. února loňského roku, kdy Rusové skutečně zahájili útočnou válku. Mluvil dokonce i o čtvrté ráno – i to se nakonec potvrdilo.

Letos se podle Budanova Rusko zaměří na snahu obsadit větší území na východě země v Doněcké a Luhanské oblasti. Opakovanou ofenzivu ze severního směru považuje tentokrát za nepravděpodobnou a spíš za pokus o odlákání pozornosti ukrajinské obrany.

Budanov je také přesvědčený o tom, že je ruský prezident Vladimir Putin nevyléčitelně nemocný a že má hned několik dvojníků. Sama Moskva ho s dalšími agenty ukrajinské HUR označila za odpovědné za útok na Krymský most.

Jestli se Budanov skutečně stane novým ukrajinský ministrem, ukážou zřejmě až další dny. Výměna na nejvyšších pozicích přirozeně budí pozornost, ovšem důležitou otázkou bude také ta, kam případně zamíří ministr Oleksij Reznikov.

Ten se ihned po začátku ruské invaze stal jedním ze symbolů – stačí zmínit třeba selfie s nevyspalým prezidentem Zelenským ze třetího dne ukrajinské obrany, nebo jeho záběry z kontroly zátarasů v Kyjevě, který na začátku března čelil přímému nebezpečí uličních bojů.

Během svého úřadování a odvážného vedení obrany země Reznikov navázal mnoho osobních kontaktů a vazeb se spojenci Ukrajiny, které jsou klíčové pro západní podporu ukrajinského boje s Rusy.

Pro Kyjev bude tudíž životně důležité, aby v nejvyšší politice zůstal i poté, co „převezme politickou odpovědnost“ za skandály.

Reklama

Doporučované