Hlavní obsah

První záběry ruských tanků z Černobylu. Zvýšená radiace Česko neohrozí

Bez komentáře: Ruské jednotky v Černobylu.Video: twitter/TadeuszGiczan

 

Reklama

Ruští vojáci obsadili odstavenou jadernou elektrárnu v Černobylu. Kontrolu nad oblastí potvrdil i mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Článek

„Včera, 24. února, jednotky ruských vzdušných sil převzaly plnou kontrolu nad územím v oblasti jaderné elektrárny v Černobylu,“ cituje Konašenkova ruská státní tisková agentura RIA Novosti.

Dodal, že radiace v prostoru elektrárny je v normálu, personál nadále obsluhuje zařízení v běžném provozu a monitoruje radioaktivní situaci.

O vstupu ruských vojsk z Běloruska do černobylské zóny dříve informoval podle Interfax-Ukrajina poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko, podle kterého hrozí rozptýlení radioaktivního prachu i do zemí Evropské unie, pokud dělostřelecká palba zasáhne úložiště nebezpečných radioaktivních odpadů.

Ukrajinský parlament v pátek na svém twitterovém účtu oznámil, že údaje ze systému automatizovaného sledování radiace ve vyloučené zóně, který je k dispozici on-line, ukazují, že na významném počtu pozorovacích bodů byly překročeny kontrolní úrovně dávky záření gama (červené tečky).

Odborníci ukrajinské agentury pro jadernou energetiku neuvedli, jak vysoké míry radiace dosáhla. Způsobily ji podle nich přesuny těžké vojenské techniky, čímž se do ovzduší dostal radioaktivní prach.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost ale ujišťuje, že v Česku v žádném případě nebezpečí nehrozí. „I když ruská vojska během své invaze na Ukrajinu uchvátila prostor černobylské elektrárny, nemohou ani při použití sebesilnějších výbušnin způsobit katastrofu,“ uvedl na Twitteru.

„Radionuklidy, které by se touto cestou mohly dostat do životního prostředí, zcela jednoznačně nemohou způsobit závažnou kontaminaci v okruhu větším než 30 km, což je území odpovídající vysídlené zóně v okolí černobylské elektrárny,“ vysvětlil český úřad.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované