Hlavní obsah

Biden mírní obavy z ruského jaderného útoku

Foto: Haditha26, Shutterstock.com

„Myslím si, že je racionálním aktérem, který se výrazně přepočítal,“ uvedl americký prezident Joe Biden na adresu svého ruského protějšku.

Reklama

aktualizováno •

Putin se domníval, že se mu Ukrajinci podvolí, přepočítal se, uvedl v rozhovoru pro americkou stanici CNN prezident USA Joe Biden. Putinovy cíle na Ukrajině jsou podle něj iracionální, použití jaderných zbraní ale spíše nečeká.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin, je racionální aktér, který se však ve své invazi na Ukrajinu výrazně přepočítal, řekl americký prezident Joe Biden v rozhovoru se stanicí CNN. Šéf Bílého domu zároveň označil cíle svého ruského protějšku na Ukrajině, které šéf Kremlu vyložil v projevu na začátku invaze, jako iracionální.

Šéf Kremlu se podle amerického prezidenta mylně domníval, že se Ukrajinci ruské invazi podvolí. Ti však zareagovali houževnatým odporem. „Domnívám se, že si myslel, že ho přivítají s otevřenou náručí, že je to domov matičky Rusi v Kyjevě, kde ho přivítají, a myslím, že se prostě naprosto přepočítal,“ dodal Biden.

„Myslím si, že je racionálním aktérem, který se výrazně přepočítal,“ dodal Biden v rozhovoru, který zpravodajská stanice odvysílá v noci na středu, ale zveřejnila z něj už dnes výňatky.

Šéf Bílého domu zároveň označil za iracionální to, co Putin vytyčil ve svém projevu na začátku vojenské agrese vůči Ukrajině. „Mluvil o celé té myšlence – že je potřeba, aby byl vůdcem Ruska, které sjednotí všechny rusky hovořící (lidi)… Je to iracionální,“ nechal se slyšet Biden.

Biden, američtí vrcholní představitelé a další západní lídři strávili poslední měsíce debatami o tom, jaké kroky může Putin podniknout, zatímco jeho vojáci zaznamenávají na bojišti zahanbující ztráty, uvádí CNN. O tom, zda šéf Kremlu jedná racionálně, se podle ní vedou intenzivní debaty. Samotný Biden minulý týden varoval, že riziko „jaderného armagedonu“ je nejvyšší za posledních 60 let.

Tři scénáře ruského jaderného útoku a co se stane potom

Jaké jsou tři možné scénáře ruského jaderného útoku? Co by způsobilo použití taktických jaderných zbraní? Máme se v takovém případě bát radioaktivního spadu? Rozhovor s politickým geografem Janem Kofroněm.

Když se ho ovšem novinář v rozhovoru přímo zeptal, jestli Putin přistoupí k využití taktických jaderných zbraní, Biden odpověděl: „No, já myslím, že to neudělá.“ Skutečnost, že o této možnosti ruský prezident otevřeně mluví, ovšem Biden označil za nezodpovědný krok.

S tím, že hrozba využití jaderných zbraní není příliš pravděpodobná souhlasí i britská tajná služba GCHQ. Podle jejího šéfa Jeremyho Fleminga má Putin k použití taktických jaderných zbraní „daleko“, píše deník The Times. Zpravodajské služby by navíc měly dobrou šanci informaci o útoku zachytit před tím, než k němu dojde, tvrdí Fleming.

Bidenova vyjádření byla zveřejněna poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal vedoucí představitele skupiny G7 o dodání dalších systémů protivzdušné obrany a monitorování běloruských hranic, upozorňuje deník The Guardian. Reagoval tak na vlnu ruských raketových útoků, které zasáhly ukrajinskou klíčovou infrastrukturu a vyžádaly si oběti na životech.

Představitelé skupiny G7 odpověděli na Zelenského apel prohlášením, v němž uvedli, že budou „pevně stát při Ukrajině tak dlouho, jak to bude nutné“.

Reklama

Doporučované