Hlavní obsah

Rozruch kvůli vánočnímu stromu. V Římě se přou o dobíjení solárními panely

Foto: Profimedia.cz

Solární panely pod vánočním stromkem na Piazza Venezia v centru Říma.

Reklama

Kritici obviňují radnici z falešného enviromentalismu a poukazují na existenci mnoha alternativ úsporného napájení.

Článek

V Římě se rozhořel spor ohledně dvou solárních panelů určených k napájení tradičního vánočního stromku na náměstí Piazza Venezia.

Instalaci vánoční jedle na ústředním římském náměstí, které figuruje na seznamu UNESCO, každoročně provází velká očekávání a mnozí vyjadřují svůj názor ohledně dekorací.

Letošní rozhodnutí nainstalovat dva obří solární panely u paty stromu však vzbudilo nevoli. Vittorio Sgarbi, umělecký kritik a zástupce tajemníka na ministerstvu kultury, popsal iniciativu jako „výstavu falešného environmentalismu“, píše deník The Guardian.

„To je nápad à la Greta Thunbergová,“ řekl a dodal, že panely by neměly být umístěny na „monumentálním náměstí“, když existuje spousta alternativ úsporného napájení.

Energetická spolupráce Evropy a Balkánu

Lídři evropské sedmadvacítky se s protějšky ze zemí západního Balkánu sešli poprvé na území západobalkánské země usilující o vstup do EU. V Tiraně řešili energetickou spolupráci i ilegální migraci.

Krok kritizovala i Linda Meleová, bývalá římská radní z Hnutí pěti hvězd, strany, která ochranu životního prostředí řadí mezi ústřední body svého programu. „Existují i jiné způsoby, jak rozsvítit strom čistou energií. Není potřeba tam umístit dva panely, které jsou na první pohled ošklivé,“ řekla.

Fabrizio Santori, politik a člen krajně pravicové Ligy, řekl deníku La Repubblica: „Dostávám zprávy od lidí, kteří se pokusili nainstalovat solární panely a radnice jim to zakázala. A najednou vidím, že město může umístit dva obrovské panely přímo doprostřed náměstí Piazza Venezia, které teď působí jako výsměch. Otázka obnovitelné energie je důležitá, ale potřebujeme respekt ke krajině.“

Použití panelů, které budou rovněž napájet vánoční osvětlení na nedaleké nákupní třídě Via del Corso, však obhajuje římský starosta Roberto Gualtieri. Podle něj panely sníží emise oxidu uhličitého o více než 70 kilogramů za den. „Mělo by to silně podporovat kulturu udržitelnosti, také s ohledem na choulostivou situaci v souvislosti s válkou na Ukrajině,“ uvedl.

Reklama

Doporučované