Hlavní obsah
Online

Jen pár desítek kilometrů od hranic s Polskem. Ruské rakety zasáhly Lvov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Úřady ve Lvově na západě Ukrajiny ohlásily tři mohutné exploze, obyvatelé mají kvůli poplachu zamířit do krytů.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 26. 3.

  • Americký prezident Joe Biden se setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Ukrajinští ministři obrany a zahraničí se dnes také ve Varšavě sešli se svými americkými protějšky.
  • Úřady ve Lvově na západě Ukrajiny ohlásily tři mohutné exploze, obyvatelé mají kvůli poplachu zamířit do krytů. Na severovýchodním okraji města jsou podle zveřejněných fotografií vidět oblaka černého kouře. Zatím není jasné, co výbuchy způsobilo. Lvov leží asi 80 kilometrů od hranic s Polskem, ve 400 kilometrů vzdálené Varšavě dnes jedná americký prezident Joe Biden. Úřady zatím hlásí pět zraněných.
  • „Je to řezník,“ řekl americký prezident Joe Biden o ruské hlavě státu Vladimiru Putinovi při setkání s ukrajinskými uprchlíky ve Varšavě, informuje zpravodajka stanice CNN Kaitlin Collinsová. Biden uvedl, že některé z přítomných dětí ho požádaly, aby se modlil za jejich otce, kteří jsou stále na Ukrajině, kde čelí ruské invazi.
  • Francie, Turecko a Řecko se v několika příštích dnech pokusí prosadit a uskutečnit humanitární operaci s cílem evakuovat obléhané město Mariupol na jihu Ukrajiny. Uvedl to francouzský prezident Emmanuel Macron na závěr druhého jednacího dne summitu EU v Bruselu.
  • Moskva oznámila, že hlavní cíle tzv. speciální vojenské operace na Ukrajině byly splněny a že se nyní zaměří na získání kontroly nad jihovýchodní oblastí Donbasu.
  • Ruským invazním jednotkám se podařilo částečně vytvořit pozemní koridor mezi anektovaným poloostrovem Krym a částí Donbasu, připustil na facebooku ukrajinský generální štáb. Jinak frontová linie „prakticky zamrzla,“ řekl ukrajinský prezidentský poradce Oleksij Arestovyč. Popis současného stavu bojů nabízíme zde.

Situaci jsme sledovali i v pátek:

  • Ani nemyslete na vstup na území NATO, vzkázal Biden Putinovi

    „Ani nemyslete na to, že byste vstoupili na jediný centimetr území NATO,“ uvedl Biden.

  • Mariupol opustily v sobotu čtyři tisíce lidí

    V sobotu bylo prostřednictvím humanitárních koridorů evakuováno z míst bojů 5 200 civilistů. Celkem deset koridorů bylo úspěšných, oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Čtyři tisíce lidí opustily nejvíce bombardované přístavní město Mariupol na jihu země.

  • Rusko ostřelovalo jaderný reaktor v Charkově

    Rusové opět ostřelovali jaderné zařízení. Tentokrát šlo o výzkumný jaderný reaktor v charkovském Institutu fyziky a technologie. O útoku informoval server The Kyiv Independent, později ho potvrdil i ukrajinský parlament. Vzhledem k neustálé palbě ruské armády nejsou úřady schopné posoudit škody.

    Ukrajinská státní jaderná inspekce upozornila, že jakékoliv jaderné zařízení není postaveno pro válečné podmínky, a tak další bombardování a ostřelování charkovského „zdroje neutronů“ hrozí vážnými radiačními následky s kontaminací okolního území.

  • Sean Penn vyzval k bojkotu Oskarů, Akademie neměla umožnit výstup Zelenského

    Americký herec Sean Penn ve vysílání stanice CNN vyzval k bojkotu zítřejšího předávání Oscarů, pokud se potvrdí, že Akademie zakázala přímý virtuální vstup ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. „Modlím se, aby to nebyla pravda, ale pokud ano, bojkotujte to a nechoďte tam,“ řekl. „Ukrajinci za nás čelí kulkám,“ dodal Penn a vyzval Akademii, aby Zelenského nechala na ceremoniálu promluvit.

  • Ukrajinské jednotky tvrdí, že osvobodily město Trosťanec

    Ukrajinské jednotky dnes osvobodily město Trosťanec v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na komuniké 93. brigády, která operaci podnikla. Ruský server Argumenty nedeli napsal, že ukrajinská armáda podnikla protiútok na Trosťanec, na místě se bojuje a nadále hrozí nebezpečí, že jednotky ukrajinské armády a domobrany proniknou do týla ruských vojsk. Před válkou město Trosťanec čítalo asi 20 tisíc obyvatel.

    „Trosťanec je osvobozen od ruských okupantů,“ uvedla 93. brigáda a pochlubila se, že se jejím vojákům spolu s příslušníky domobrany a místními partyzány podařilo vyhnat z města elitní Kantemirovskou tankovou divizi. „Ruská armáda po sérii porážek utekla z Trosťance a na místě zanechala zbraně, techniku a munici, které 93. brigáda použije k osvobození dalších ukrajinských měst od okupace,“ dodalo komuniké.

  • V ukrajinské Irpini bojují i Češi

    Reportér serveru The Kyiv Independent Ilia Ponomarenko sdílel na twitteru snímek jednoho z českých dobrovolníků bojujících na straně Ukrajinců.

  • Lvov ruské síly ostřelovaly z Černého moře, uvádí server

    Ostřelování skladu paliva a obranného zařízení ve Lvovské oblasti bylo provedeno loděmi Černomořské flotily, uvádí server The Insider. Celkem 26. března vypálily ruské lodě na území Ukrajiny až padesát raket, informuje server.

  • Na Ukrajině se podařilo odoperovat zraněného chlapce s pomocí brýlí HoloLens

    Ukrajinského chlapce na snímku operuje izraelský dětský chirurg v polní nemocnici na Ukrajině. Chirurg má na hlavě brýle HoloLens, díky nimž může operaci sledovat i vedoucí oddělení izraelské dětské kliniky.

  • Náměstek českého ministra zahraničí si předvolal ruského velvyslance

  • Blinken dorazil do Izraele, chce jednat o íránské dohodě i Ukrajině

    Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes zahájil návštěvu Izraele, během níž budou hlavními tématy izraelsko-palestinské vztahy, dohoda o íránském jaderném programu, ale také ruská invaze na Ukrajinu. Blinken do Izraele dorazil z Polska, kam právě v souvislosti s válkou na Ukrajině doprovázel amerického prezidenta Joea Bidena.

    Blinken podle agentury AP chce partnery přesvědčit, že pro Spojené státy jsou otázky bezpečnosti na Blízkém východě nadále klíčové navzdory tomu, že Západ nyní věnuje obrovské úsilí posilování NATO a pomoci Ukrajině kvůli vpádu ruské armády. Izraelský premiér Naftali Bennett usiluje o roli prostředníka v jednáních mezi Ruskem, Západem a Ukrajinou, jeho snahy o zprostředkování dialogu však zatím vyzněly naprázdno.

  • Turecko se nabízí ruským oligarchům

    Turecko na svém území přivítá každého ruského oligarchu, pokud přijde legální cestou. Oznámil to turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu. „Pokud chtějí být hosty Turecka, nebudeme s ruskými oligarchy zacházet tak, jak to dělá Západ,“ řekl ministr.

  • Prezident Biden opustil Varšavu

    Americký prezident po čtyřdenní návštěvě Evropy na palubě letounu Air Force One opustil polskou Varšavu.

  • Kreml zareagoval na Bidenova slova

    Kreml zareagoval na Bidenova slova o tom, že Putin „nesmí zůstat u moci“. „O tom nerozhoduje pan Biden. To by mělo být pouze volbou lidu Ruské federace,“ uvedl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov pro stanici CNN.

  • Biden nemluvil o změně režimu v Rusku, uvedl Bílý dům

    Prezident Joe Biden během projevu ve Varšavě podle Bílého domu osloveného stanicí CNN nevolal po „změně režimu“ v Rusku, když řekl, že Vladimir Putin „nemůže zůstat u moci“.

  • Lvovský starosta navštívil školu nedaleko dopadu ruských raket

    „Tlaková vlna výbuchu rozbila okna v nedaleké škole,“ uvedl starosta Lvova Andrij Sadovij. „Nedošlo k žádnému úmrtí,“ dodal starosta.

  • Žádné sliby, žádné zbraně, kritizuje Bidenův projev ukrajinská poslankyně

    „Zatímco je Biden v Polsku, Putin zasáhl Lvov, téměř 150 km od něj. A dostali jsme tuto řeč: žádné sliby, žádné zbraně. Spousta odsouzení. Jaké jsou naše naděje, že Putin zemře smíchy? Zastavte Putina hned, nebo alespoň slibujte,“ uvedla poslankyně Kira Rudiková.

  • Pro lásku boží, ten člověk nesmí zůstat u moci, řekl Biden o Putinovi

    Biden Putina mimo jiné označil za „diktátora s cílem obnovit impérium“. „Je to běh na dlouhou trať. Je to úkol této doby, této generace. Z největší temnoty se rodí nejsvětlejší budoucnost. Nemějte strach,“ řekl Biden ve svém projevu. „Pro lásku boží, ten člověk nesmí zůstat u moci,“ řekl také americký prezident o Putinovi.

  • Biden: Rusko udusilo demokracii a snaží se o to i v jiných zemích

    „Rusko dnes udusilo demokracii a snaží se o to jinde, nejen ve své vlasti. Putin má tu drzost říct, že denacifikuje Ukrajinu. Je to lež, je to jen cynické a on to ví,“ uvedl Biden.

  • Biden: Putin selhal

    „Není pochyb, že Putin neuspěl a je to strategické selhání Ruska. Putin selhal. NATO je silnější, než kdy bylo. Ukrajinci svádí neskutečný boj,“ řekl ve svém projevu ve Varšavě americký prezident.

Reklama

Hlavní zprávy