Hlavní obsah

Hladovění jako metoda války. Brit popisuje, proč kvůli tomu žaluje Putina

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb šestileté Sophie Holynské, která zemřela při ruském raketovém útoku na činoherní divadlo. Foceno v Černigivu 22. srpna 2023.

Reklama

aktualizováno •

Ruské výmluvy na to, že útoky proti ukrajinským civilistům nejsou cílené, se dají vyvrátit. Posuzujeme použitý typ zbraní, místo, odkud Rusové útočí, i opakované vzorce útoků, říká pro Seznam Zprávy britský právník Yousuf Khan.

Článek

K Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu brzy zamíří další žaloba na ruského vůdce Vladimira Putina a jeho podřízené. Připravuje ji tým právníků specializujících se na oblast lidských práv. Rusko obviňují z toho, že používá hladovění civilistů jako zbraň ve válce.

Yousuf Syed Khan, seniorní právník z firmy Global Rights Compliance, který tým právníků vede, vysvětluje v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy metody vyšetřování. I to, že nejde jen o přímé útoky na lidi stojící ve frontě na potraviny, o ničení obilí, ale třeba i o bombardování elektrické či vodní infrastruktury.

„To samé vidíte v Černihivu jako v Mariupolu: distribuční místa, kde se civilisté řadí a stojí ve frontě na nějakou formu pomoci, jsou napadána opakovaně. A to nám stačí k tomu, abychom došli k závěru, že se to děje ne jako omyl, jak jste zmínil, ale záměrně,“ vysvětluje Yousuf Khan.

Na ruského prezidenta Vladimira Putina byl už vydán mezinárodní zatykač ve věci unášení ukrajinských dětí. Podílel jste se na tomto případu?

Já osobně ne. Rozumím mu ale a chápu, že se překrývá i s jinými trestnými činy, ke kterým dochází ve válce na Ukrajině.

Pracujete na jiné žalobě týkající se používání hladu jako zbraně ve válce. Můžete složitost těchto dvou procesů porovnat?

Pokud jde o způsob, jakým se předávání dětí provádí, máme za to, že Rusko provádí proces známý jako filtrace. Takže každý jednotlivec, například při obléhání Černihivu nebo Mariupolu, se při pokusu o útěk z obklíčení ocitne na cestě přes síť kontrolních stanovišť.

Během procedury na checkpointech je podrobují výslechům, prověrkám, je to skoro plošná nezákonná internace civilistů. Rusko přitom sleduje, jestli jsou ti jedinci dostatečně loajální k ruskému státu. Mohou zjistit, že ne, například podle tetování nebo toho, co mají v telefonu. Pokud se účastnili nepřátelských akcí, mohou mít i zranění na těle. Pak tyto osoby mohou být zatčeny a vystaveny trestnímu stíhání. A to není omezeno jen na vojáky, mohou to být i humanitární pracovníci, kdokoliv podporující Ukrajinu.

Takže když se podíváte na složitost případu, můžete říci, že někteří jedinci byli zatčeni a odděleni od svých dětí. Tou filtrací hledají například i dobrovolníky, humanitární pracovníky z řad civilistů, kteří se mohli pokoušet dodat jídlo hladovějícím v Mariupolu. Tyto osoby jsou zatýkány stejným způsobem. A tady je myslím to překrývání v obou případech – oba se vztahují k pojmu filtrace, jak ho vnímá Rusko.

Více o filtračních táborech

„Co kdybychom ti uřízli ucho?“ Jde o slova, jimiž měli ruští vojáci vyhrožovat Oleksandru Vdovyčenkovi, jemuž se podařilo utéct z ruského filtračního tábora. Vojáci ho vyslýchali. Chtěli slyšet jeho názory na válku. Plány do budoucna. Kontrolovali jeho dokumenty. Vzali otisky prstů.

Jeden z incidentů, který chcete v žalobě použít, je bombardování před supermarketem v Černihivu, kde zemřelo 20 lidí. Jak chcete dokázat, že to bylo úmyslné, a ne nešťastný omyl, jak obvykle tvrdí Rusové?

Existuje několik způsobů, jak zajistit, aby bylo možné tuto záměrnost určit. Zaprvé je to prostřednictvím konkrétních typů zbraní, které se použijí, zda jsou naváděny, nebo ne, to je jakási základní linie. Zadruhé je zjištění, odkud bombardují. Mají přímou viditelnost? Provozují v oblasti bezpilotní letouny a průzkum? Pokud nemají přímou viditelnost a nevědí, zda jsou tam civilisté, bylo by to jaksi náhodné. Fakt, že tato místa bombardují, spadá do třetí kategorie, jíž jsou vzorce útoků. Vidíte to samé v Černihivu jako v Mariupolu: distribuční místa, kde se civilisté řadí a stojí ve frontě na nějakou formu pomoci, jsou napadána opakovaně. A to nám stačí k tomu, abychom došli k závěru, že se to děje ne jako omyl, jak jste zmínil, ale záměrně.

A toto je vyzkoušená taktika. Nechci to mimochodem omezovat jen na tento konflikt, využívání hladovění jako zbraně ve válce se děje i jinde.

Myslíte třeba Sýrii?

Přesně tak.

Yousuf Syed Khan

Foto: Archiv Yousufa Khana

Britský právník Yousuf Khan.

  • Britský právník, který poskytuje odborné právní poradenství vládám, mezinárodním organizacím a nevládním organizacím v oblasti efektivního zavádění a vymáhání mezinárodního humanitárního práva.
  • Téměř deset let sloužil v OSN, kde byl odpovědný za právní analýzu hlavních mezinárodních zločinů spáchaných v kontextu současných ozbrojených konfliktů.
  • Nyní vede mezinárodní tým vyšetřovatelů připravujících žalobu kvůli využívání hladovění jako zbraně ve válce.

Rusové pravidelně napadají i energetickou infrastrukturu. Dají se tyto útoky přímo spojovat s hladověním?

Ano, hladovění jako způsob vedení války se neomezuje jen na úmyslné zbavení jídla nebo vody. Hladovění jako metoda vedení války znamená, že civilisty připravujete o předměty nezbytné pro jejich přežití, což může zahrnovat i sloupy elektrického vedení, tedy elektrickou infrastrukturu. Takže to není jen pitná voda, ale je to také například útok na přehrady a vodní infrastrukturu, která může zajišťovat zemědělskou výrobu, krmení a napájení dobytka a tak dále.

V souhrnu jde o definici podle formulace mezinárodního práva a Ženevských protokolů – jde o předměty nepostradatelné pro přežití populace.

Četl jsem, že vaším cílem je identifikovat jednotlivce, kteří páchají zločiny, a možná obvinit i samotného Putina. Jaké nástroje k identifikaci používáte, když je jasné, že Rusko spolupracovat nebude?

Existuje několik modalit používaných podle nejlepších standardů mezinárodního vyšetřování, zejména v oblastech obrazu, kdy nemáte přímý přístup do země, například v Mariupolu. Jakmile Rusové obsadili Luhanskou a Záporožskou oblast, nikdo už tam nemá přístup. Ale otevřené zdroje dohlížející na globální dodržování práv pracují a otevřeně říkám, že někteří z nejlepších expertů na světě s námi spolupracují, aby identifikovali, jaké typy a hodnosti vojáků jsou tam přítomny v době určitých útoků.

Spolupracujeme i s úřadem generálního prokurátora a s regionálními prokuraturami, abychom lépe pochopili zpravodajské informace, které mohou mít.

Rusko našlo zdroj vojáků

V Rusku žije početná skupina migrantů z oblasti Střední Asie, kteří se snaží získat občanství. Jakmile ho ale mají, musí narukovat do armády. Po městech tak probíhají razie a policisté odvádějí stovky mužů.

Součástí vyšetřování je i bránění ukrajinským vývozům potravin. Budete mluvit i se zeměmi, které z tohoto důvody pocítily výpadky? Třeba v Africe…?

Musím říct, že se mi tato otázka líbí, protože jde k jádru definice hladovění jako způsobu vedení války. Hladovění není následkem zločinu, ale jeho úmyslem. A proto nemusíte vidět, že někdo skutečně hladověl. Jde o úmysl, aby hladověl.

Když se podíváte například na oblasti podél Černého moře, kam se vyváželo obilí a které byly v posledních měsících zasaženy Ruskem, bylo v nich úmyslně zničeno 270 tisíc tun obilí. To obilí bylo samozřejmě určeno na vývoz, ale nemusíte dokazovat podle práva, podle mezinárodního práva, humanitárního práva a trestního práva, že by kvůli tomu někdo zemřel hlady. Stačí prokázat, že to nebylo provedeno za žádným platným vojenským účelem.

Mezinárodní zatykač na Putina omezil jeho možnosti cestovat. Myslíte, že tento proces může jít ještě dál a třeba přesvědčit dosud neutrální země globálního jihu?

Domnívám se, že vidíme jen špičku ledovce, pokud jde o druhy porušení zákonů a zločinů, kterých se dopouštějí ruské síly. Když se podíváte například na právě zveřejněnou zprávu vyšetřovací komise OSN, vidíte, že dochází k systematickému znásilňování a sexuálnímu násilí páchanému na ženách. Dochází také k systematickému mučení.

Asi nelze říci, jak budou různé členské státy reagovat. Máme samozřejmě naději, že budou postupovat správně, pokud jde o to, jak přistupovat k poznatkům, které budou získávat na základě našich vyšetřování a jiných srovnatelných mezinárodních vyšetřování.

Reklama

Doporučované